În România, una din cinci fete şi unul din nouă băieţi sunt abuzaţi sexual înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, spune deputatul USR Cristina Iurișniți. În aceste condiții, parlamentarul a făcut o solicitare către Ministerul Justiției, prin care își propune să vină în sprijinul acestor copii abuzați.

”În calitate de deputat şi membră în Comisia specială de anchetă pentru copii dispăruţi, abuzaţi şi traficaţi, solicit încă o dată ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu şi Procurorului General să repartizeze oameni pregătiţi în anchetele cu agresori sexuali! Instruirea poliţiştilor şi a procurorilor este esenţială şi prioritară, în contextul în care cadrul legislativ s-a îmbunătăţit, pedepsele pentru agresori s-au mărit, iar în momentul actual avem un registru oficial al agresorilor sexuali, conform legislaţiei europene”, a precizat Cristina Iurișniți.

Deputatul afirmă că a mai făcut o solicitare în acest sens în urmă cu câteva luni, dar la cea vreme rezultatul a fost ”dezamăgitor”.

În luna iunie 2020 am trimis ministrului Justiţiei şi Procurorului General o interpelare parlamentară pe această temă care a devenit o dramă în România. Răspunsul a fost dezamăgitor! Zeci de cazuri mediatizate şi sute de cazuri care nu sunt făcute publice sunt tratate cu incompetenţă şi indiferenţă de către poliţie sau procurori. Am aflat din răspunsul oficial primit că, potrivit Ordinului de ministru nr. 294 din 5 decembrie 2018, s-a constituit o reţea naţională de procurori specializaţi în instrumentarea cauzelor cu minori. Această reţea nu a făcut nimic eficient pentru minorii victime ale violenţei sexuale, ale agresiunilor şi traficului de minori. Am văzut cu toţii în spaţiul public abuzuri, agresiuni sexuale asupra minorilor cu pedepse minime, cu suspendare, poliţişti care nu şi-au făcut datoria, procurori care au favorizat agresorii. Cazul Caracal a terifiat România şi încă nu avem o schimbare radicală, autorităţi eficiente şi puternice care să vină în sprijinul victimelor”, a mai completat sursa citată.

Parlamentarul mai afirmă că miercuri, 7 octombrie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Parchetul General se vor afla în fața Comisiei de anchetă pentru copii dispăruţi, abuzaţi şi traficaţi. ”Să dea explicaţii, să răspundă în faţa acestei comisii care reprezintă vocea cetăţenilor!”, a încheiat Iurișniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.