Majoritatea şefilor instituţiilor deconcentrate din judeţ au primit decizii de demitere din funcţii, potrivit ordonanţei adoptată recent de Guvern.
Termenul de înştiinţare emis de autorităţi a expirat, iar directori generali şi adjuncţi din Bistriţa-Năsăud, indiferent că fac parte din PD-L, PSD sau PNL, au primit termen de preaviz de 30 de zile, perioadă după care urmează să fie organizate concursuri pentru ocuparea funcţiilor.
Ordonanţa minune
În judeţul Bistriţa-Năsăud, ordonanţa nu serveşte neapărat intereselor culorii portocalii sau roşii, repartizarea făcându-se cam frăţeşte.
Demişi acum, cel mai probabil majoritatea directorilor PD-L vor reveni pe funcţii în urma evaluărilor ce se vor face după expirarea celor 30 de zile de preaviz. PD-L îşi va putea impune atunci oamenii şi în alte câteva instituţii care le-au revenit.
Avantajate de această ordonanţă vor fi cu siguranţă ambele culori de la putere, care până la ora actuală au reuşit să nominalizeze viitorii directori pentru deconcentrate.
Instalaţi şi demişi
Deşi instalaţi de foarte puţin timp, unii directori vor reveni însă pe funcţii în urma concursului.
Ioan Oltean a declarat faptul că „prin această ordonanţă, Guvernul Boc îşi doreşte ca această stare conflictuală să înceteze” şi că toţi cei propuşi vor trebui să dea examen pentru ocuparea postului, chiar dacă l-au mai susţinut odată.
Radu Moldovan şi Ioan Oltean au fost luaţi în vizorul Guvernului pentru neînţelegerea dintre partide la nivel de teritoriu şi au fost atenţionaţi să îngroape securea războiului, pentru o bună colaborare.
Politizarea deconcentratelor
Se poate spune că actualul guvern a făcut o greşeală fatală, deoarece în loc să gândească o lege care să reglementeze descentralizarea cu efecte benefice asupra electoratului, a gândit o Ordonanţă de Urgenţă care să satisfacă poftele unora, fără a se mai gândi la consecinţe.
Politizarea unităţilor deconcentrate va avea un efect negativ în ceea ce numeşte premierul reforma administraţiei publice.
În astfel de unităţi trebuie să conducă acele persoane profesioniste care cunosc sistemul, iar cei care vin din afară nu au cum să se impună atât timp cât le lipsesc informaţiile de bază ale sistemului respectiv.
Scandalul deconcentratelor
Ordonanţa privind deconcentratele provoacă în continuare tensiuni pe scena politică bistriţeană, puterea şi opoziţia având versiuni diferite asupra impactului acesteia – eficientizare versus politizare.
La Bistriţa, opoziţia îşi apără oamenii numiţi, pe criterii politice. Liberalii s-au oferit să îi consilieze juridic, gratuit, pe directorii de instituţii descentralizate care îşi vor pierde funcţiile şi care sunt decişi să dea în judecată Guvernul pentru acest lucru.
În opinia lui Turc, această ordonanţă poate fi declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, pentru că încalcă dreptul la muncă, la protecţie socială şi dreptul de proprietate privată, garantate prin Constituţie.
Guvernul, însă, printr-un comunicat de presă a anunţat faptul că nu va reveni asupra prevederilor Ordonanţei de Urgenţă privind deconcentratele, eventualele modificări ale acesteia urmând să fie făcute în momentul dezbaterii acesteia în Parlament.
Puterea a fost dată de sus şi tot de sus a fost luată
Guvernul dă puterea în mâna autorităţilor locale doar pe hârtie, în condiţiile în care deciziile vor fi luate tot de oamenii numiţi de la centru.
Pentru Executiv nu a avut nici o importanţă faptul că mulţi dintre cei vizaţi de epurarea politică erau în funcţie ca urmare a câştigării unor concursuri, însă Boc a recunoscut faptul că o astfel de decizie îi permite să deţină controlul asupra acţiunilor din teritoriu.
Marea încăierare, prevăzută
După această mişcare care a tulburat lumea politică în ultimul timp, era de aşteptat ca atât PD-L cât şi PSD să declanşeze o nouă bătălie a numirilor politice, fiecare dintre cele două partide râvnind la cât mai multe posturi.
Marea şi mult aşteptata aşa zisă testare
Pentru a da o notă de profesionalism acţiunii, Executivul a hotărât organizarea unor teste de evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor manageriale ale celor care vor să conducă în teritoriu.
Astfel stând lucrurile, concluzia este foarte clară şi anume aceea că Executivul format de PD-L şi PSD nu doreşte să scape frâiele, asigurându-se că deciziile la nivel local vor fi luate tot de oamenii Puterii.
Mihaela Mocanu