Franța Refuză Definitiv Extrădarea lui Paul de România, Decizie Confirmată de Ministrul Alina Gorghiu

Ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, a confirmat că Franța a refuzat definitiv să îl extrădeze pe fugitivul Paul de România. Motivul invocat de instanța de fond din Franța a fost compunerea nelegală a completului de judecată din România, unde unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.

Autoritățile române au încercat timp de peste trei ani să îl aducă pe Paul Philippe al României, condamnat definitiv în decembrie 2020 la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa.

„Am transmis la timp toate documentele solicitate, inclusiv situația condițiilor de detenție. Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, ceea ce a determinat decăderea din termen și a lăsat hotărârea primei instanțe definitivă. În urma acestor evenimente, Ministerul Justiției din România a făcut demersuri către omologul său francez pentru a identifica o soluție în acest caz.

Este important de menționat că instanța franceză și-a depășit competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare, consideră ministrul Gorghiu.

În ciuda acestei decizii, Ministerul Justiției a informat că magistratul de legătură și instanța de executare caută o soluție pentru a relua discuția privind această cauză. „În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a subliniat Alina Gorghiu.

Paul de România, condamnatul în acest dosar, a fost dat în urmărire în decembrie 2020 după ce a fugit din România înainte de a primi condamnarea definitivă. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar a fost eliberat din închisoare sub control judiciar.

În prezent, Paul Philippe al României, care deține cetățeniile franceză, britanică și română, este implicat în mai multe procese judiciare în legătură cu revendicările sale asupra moștenirii de proprietăți și tablouri de valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.