Directia Generala Anticoruptie-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud a înregistrat trei lovituri consecutive, în tot atâtea operatiuni, care au avut drept scop protejarea personalului MIRA de anumite tentatii la care este supusa aceasta în îndeplinirea atributiunilor de seviciu. În data de 09.04.2008, împreuna cu un procuror desemnat din cadrul parchetului de pe lânga tribunalul Bistrita-Nasaud a reusit prinderea în flagrant a doua persoane, care au încercat sa mituiasca un sef de post de politie si pe ajutorul acestuia, dintr-o comuna bistriteana. În ziua urmatoare, 10.04.20087, în alta zona a judetului, s-a reusit prinderea în flagrant a unei alte persoane, care a încercat de aceasta data sa mituiasca, un jandarm, seful unui post de jandarmi montani.

Prima operatiune a debutat cu câteva zile în urma, când seful postului de politie Budesti, agentul de politie Ioan Platon si ajutorul acestuia, agentul de politie Dinu-Florin Lujerdean, i-au oprit în trafic pe Luca Teodor si pe Mihaila Bartes, în timp ce transportau cu un autovehicul mai multe animale, în vederea comercializarii acestora într-un târg din judet. Costatând încalcarea legii, politistii, aflati în exercitiul functiunii, au încercat sa aplice procedurile obisnuite în asemenea situatii, sanctionarea contraventionala a faptasilor. Cei doi contravenienti vazând ca se îngroasa gluma si ca cei doi politisti chiar intetioneaza sa aplice legea, au încercat sa cada la întelegere cu acestia. Oamenii legii, sesizând intentia acestora, au intrat în joc si au dat de înteles ca ar fi dispusi sa mai stea de vorba. De comun acord au convenit sa se întâlneasca ulterior, ziua fixata pentru a "rezolva" problema, fiind stabilita în data de 09.04.2008. Imediat dupa consumarea acestui episod, seful de post Ioan Platon si subordonatul sau, Dinu-Florin Lujerdean au raportat situatia, intentia de mituire, sefilor de la judet. În urma analizei sesizarii facute, conducerea IPJ Bistrita-Nasaud a hotarât sa sesizeze urgent Directia Generala Anticoruptie-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud. În urma verificarilor facute, informatia s-a confirmat procedura continuând, cu sesizarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud. S-a trecut la organizarea flagrantului, martori asistenti, tot tacâmul.
În data de 09.04.2008, o echipa complexa formata din ofiterii ai Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Biroului Teritorial Bistrita, sub coordonarea procurorului desemnat, au trecut la realizarea unui dublu flagrant. A fost retinut Luca Teodor în timp ce a dat mita suma de 100 lei sefului Postului de Politie din comuna Budesti pentru ca acesta sa-i aplice o masura mai blânda, respectiv sa-l sanctioneze contraventional doar cu avertisment, vis-a-vis de fapta comisa, savârsirea unei contraventii prevazuta de HG 984 din 2005, privind comercializarea si transportul de animale. Aproximativ în acelasi timp a avut loc si realizarea celuilalt flagrant, în care a fost retinut Mihaila Bartes în timp ce a dat mita suma de 50 lei agentului de politie, Dinu-Florin Lujerdean, ajutorul sefului Postului de Politie Budesti, cu acelasi scop, sa nu fie sanctionat contraventional cu privire la fapta comisa.
Fata de cei doi învinuiti, procurorul a dispus începerea urmaririi penale pentru savârsirea infractiunii de dare de mita, fapta prevazuta de art.255 C.pen. Procurorul a mai dispus masura preventiva de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile.
În data de 10. 04.2008, în baza unei informatii obtinute, aceeasi echipa complexa, formata din ofiterii ai Directiei Generale Anticoruptie-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud si procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud, au realizat prinderea în flagrant a lui Iosif Slavoaca, de 46 de ani, din Rodna, în timp ce a dat mita suma de 1.000 lei plutonierului adjutant, Ioan Rus, seful Postului de Jandarmi Montan Rodna, din cadrul Inspectoratului Judetean de jandarmi Bistrita-Nasaud, în scopul sensibilizarii acestuia si a luarii unei masuri mai blânde, sanctionarea contraventionala doar cu avertisment, pentru savcârsirea unei contraventi prevazute de HG 427 din 2004, privind transportul de material lemnos. Si fata de acest învinuit s-a dispus începerea urmaririi penale, pentru savârsirea infractiunii de dare de mita, fapta prev. de art.255 C.pen. De asemenea si în acest caz procurorul a mai dispus masura preventiva de obligare a învinuitului de a nu parasi tara pe timp de 30 de zile.

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.