Comunele din rural par să treacă la alt nivel și după ce ANL-urile pentru tineri au apărut și la sat, acum administrațiile locale se gândesc și la cei mai oropsiți, cărora le fac blocuri sociale. Două astfel de proiecte se derulează momentan pe Valea Bârgăului: Tiha și Prundu Bârgăului își fac blocuri sociale cu 7,5 milioane de lei bucata, trase la indigo.
Primăriile Tiha Bârgăului și Prundu Bârgăului caută un constructor care să ridice un bloc cu 16 apartamente. Se pare că cele două comune au trecut la alt nivel și după ce au construit blocuri prin Agenția Națională pentru Locuințe, destinate tinerilor, acum vor să îi bage și pe cei mai oropsiți dintre locuitori tot la bloc.
Proiectele celor două primării sunt trase la indigo, proiectul tehnic și chiar și justificarea investiției fiind aceleași. Diferă doar suprafețele de teren puse la dispoziție pentru construcție și detalii precum: suprafața ocupată de spațiul de joacă pentru copii.
Deși este vorba despre cei mai puțin norocoși, care vor plăti o chirie modică pentru condiții poate mai bune decât la oraș, aceștia vor avea parcare asigurată, trotuare, spații verzi și chiar un loc de joacă pentru copii.
Ambele blocuri costă 7,5 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată de la bugetul național. Unul dintre blocuri va fi amenajat în Tiha Bârgăului, iar cel de-al doilea în Susenii Bârgăului. Situația este cel puțin ciudată, fiind vorba despre două comune situate la munte, cu case răsfirate pe toate dealurile: cei mai săraci dintre locuitori sunt aduși în centru și băgați în bloc…
16 apartamente cu toate condițiile asigurate
După cum spuneam, proiectele tehnice ale celor două blocuri sunt parcă trase la indigo. Cele două primării vor să ridice două blocuri cu un regim de înălțime P+ 2 etaje + mansardă. Fiecare bloc va avea 16 apartamente, unul cu o cameră și 15 cu două camere.
La parter vor fi amenajate 4 apartamente, unul cu o cameră și trei cu două camere și uscător, la primul etaj vor fi amenajate 4 apartamente și uscător, la etajul al doilea 4 apartamente și uscător și la mansardă alte 4 apartamente. Fiecare apartament are 56 de metri pătrați.
„Toate grupurile sanitare sunt ventilate natural. Fiecare apartament de la parter, etajul I și etajul II dispun de balcon propriu. Casa scării la mansardă are fereastră și ușă de acces în balconul de la acest nivel. Pe aici se face ventilarea și desfumarea casei scării la nevoie”, se arată într-unul dintre proiecte.
Sunt prevăzute 16 locuri de parcare, câte unul pentru fiecare apartament, un punct gospodăresc pentru gunoi un loc de joacă de 50 de metri pătrați și spații verzi. Tiha Bârgăului a alocat 650 de metri pătrați pentru spațiile verzi, iar Prundu Bârgăului peste 1000 de metri pătrați.
„Necesitatea dezvoltării construcției de locuințe la nivel național, cu asigurarea de surse de finanțare la bugetul de stat, este justificată de numărul foarte mare de solicitări pentru obținerea unei locuințe în regim de închiriere, dar și de faptul că autoritățile publice locale nu dispun de suficiente resurse financiare, la nivel local, pe care să le distribuie către construirea de noi locuințe. Primăria Comunei Tiha Bârgăului se confruntă cu un număr crescut de cereri de locuințe din partea familiilor nevoiașe ( sunt înregistrate 40 de cereri privind solicitări pentru spațiu de locuit)”, se explică necesitatea investiției în proiectul tehnic al unuia dintre blocuri.
Apartamentele vor avea parchet laminat în camere, gresie ceramică pe holuri și gresie ceramică antiderapantă în băi și bucătării. Gresie ceramică pentru trafic intens va fi și pe casa scării și în spațiile comune. Ușile de acces în apartamente sunt metalice cu izolare termică și fonică. La parter, tâmplăria exterioară va avea sisteme antiefracție.
„Pentru prepararea apei calde menajere, ca alternativă în sezonul cald, s-au propus 15 panouri solare plane, montate pe acoperișul clădirii termice aflată în vecinătatea blocului. Pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere, se va construi o centrală termică (combustibil pe tocătură – biomasă rezultată din deșeuri forestiere) în stânga blocului de locuințe”, se mai arată în proiectul tehnic.
Încălzire în pardoseală și…interfon
Deși pare greu de crezut, condițiile pe care le vor avea cei care vor locui în aceste blocuri sunt mai bune decât la oraș. De exemplu, una dintre facilități este încălzirea în pardoseală. Apartamentele mai au nevoie doar de mobilă, având deja obiecte sanitare, finisaje și chiar și becuri.
Pentru asigurarea confortului termic se utilizează radiatoare port-prosop în băi și încălzire în pardoseală în dormitoare, living și hol. Clădirea dispune de o echipare completă cu obiecte sanitare și accesorii: pentru baie se prevăd vas WC, rezervor WC montat aparent, lavoar cu piedestal, oglindă, port-prosop, port-hârtie, port-săpun, cadă baie din acril, iar pentru bucătărie: spălător inox cu picurător. Cele două blocuri sunt prevăzute inclusiv cu interfon:
„S-a prevăzut cu o soluție de interfonie care să permită acoperirea pe distanțe lungi și echiparea unui număr mare de apartamente. Astfel avem posibilitatea de comunicare între toate apartamentele de pe o coloană de distribuție. La intrare în imobil s-a prevăzut o centrală de interfon cu posturi interioare la fiecare apartament”, se mai arată în memoriul tehnic.
Satele au început să fie luate în calcul în prima fază pentru locuințe de tip ANL în urmă cu mai bine de un deceniu, primele astfel de blocuri fiind ridicate în Maieru, Lunca Ilvei sau Feldru. De altfel, acestea sunt și comunele cu cele mai multe locuințe de tip ANL amenajate deja. Acestea sunt destinate tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
În 2020 se căuta constructor pentru două blocuri ANL cu un regim de înălțime P+3 etaje și cu câte 16 unități locative situate în comunele Lechința și Bistrița-Bârgăului. Culmea, un singur bloc costa 3,2 milioane de lei, fără TVA, adică mai puțin de jumătate cât costă un bloc social amenajat la Tiha Bârgăului sau la Prundu Bârgăului.
Și comunele respective sesizau lipsa locuințelor din bătătura proprie. La acea dată, autoritățile locale din Bistrița-Bârgăului spuneau că au înregistrate 35 de cereri de acordare a locuințelor de tip ANL, în timp ce în Lechința numărul solicitărilor ajungea la 50.
Bistrița are aproape 800 de apartamente de tip ANL, Năsăudul doar 60, Becleanul 251, Dumitra 12 apartamente, Maieru 24, Livezile 18, Lunca Ilvei 32 de apartamente, Feldru 32 de apartamente, iar Prundu Bârgăului 16 apartamente.