Primăria Bistriţa a scos la licitaţie contractul pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice aferentă proiectului de reabilitare a Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” din municipiu, pentru care se va solicita finanţare europeană prin programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea contractului este de peste 240.000 lei. În 2014, municipalitatea a atribuit un alt contract aferent acestui proiect – elaborarea fazelor de proiectare (studiul de fezabilitate), care avea o valoare similară. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 16,3 milioane lei şi se doreşte obţinerea unei finanţări din fonduri europene. Deocamdată, municipalitatea se măcăie la faza pe… hârtii.

 

Administraţia locală bistriţeană condusă de primarul Ovidiu Creţu şi-a propus reabiliteze clădirea în care funcţionează Colegiul Tehnic Grigore Moisil. Investiţia este estimată la 13.222.958 fără TVA.

Clădirea existentă are un regim de înălţime P+3E şi a fost construită între anii 1976-1977, cu destinaţia de internat.

În corpul A, la parterul clădirii funcţionează Grădiniţa nr.18 cu Program Normal – 9 săli de clasă şi anexe; Grădiniţa nr.2 cu Program  Prelungit – 5 camere administrative,  spălătorie, contabilitate, sala multifuncţională, arhivă, izolator. La etajul I funcţionează de asemenea Grădiniţa nr.2 cu Program Prelungit – 5 săli de clasă, două dormitoare, o sala  transformată în birouri administrative, bucătărie, oficiu spălătorie vase, călcătorie şi croitorie , grupuri sanitare personal şi copii. La etajele II şi III funcţionează Universitatea Tehnică ce dispune de săli de curs, sala profesorală, grupuri sanitare .

În corpul B este destinat în principal cazării elevilor şcolii, iar în corpul C funcţionează 11 săli de clasă, 7 cabinete, 5 laboratoare, biblioteca, 2 magazii, 3 spaţii administrative, 2 cabinete medicale(1 cabinet stomatologic şi 1 cabinet medicină generală) şi10 grupuri sanitare, în care se desfăşoară activitatea propriu zisă a elevilor şi cadrelor didactice ale colegiului tehnic bistriţean.

 

S-a pus la bătaie un sfert de milion pentru SF

Într-o primă fază, în 2014, a fost scos la licitaţie contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate a acestui proiect, motiv pentru care Primăria Bistriţa a pus la bătaie 198.462,39 lei, fără TVA (circa 246.000 lei, cu TVA inclus). Contractul a fost adjudecat de o firmă din judeţul Iaşi – SC Bodo Invest SRL, cu o ofertă de doar 66.590 lei, fără TVA (82.571 lei, cu TVA).

 

Firmă de rotaryan

Compania ieşeană este una binecunoscută în ceea ce priveşte activităţile de inginerie şi consultanţă tehnică, mai ales în judeţele din Moldova, unde a câştigat destule contracte pe bani publici. Din zona Ardealului putem aminti şi proiectul de construire a unui parching în municipiul Cluj-Napoca, mai precis în cartierul Mănăştur, pentru care Bodo Invest SRL din Iaşi a câştigat contractul pentru întocmirea proiectului, cu o ofertă de 80.320,68 lei, aproape de patru ori mai mică decât suma estimată de Primăria Cluj-Napoca, mai exact 287.000 lei, fără TVA.

Firma Bodo Invest SRL s-a înfiinţat în anul 2005 şi prestează servicii şi activităţi în realizarea de proiectare, studii de fezabilitate pentru construcţii civile şi industriale, construcţii hidrotehnice, parcuri eoliene şi drumuri şi poduri. A câştigat diverse contracte cu autorităţile locale din Botoşani, Iaşi, Vaslui şi alte judeţe din Moldova. Printre contractele semnate cu administraţiile publice locale se numără modernizarea parcurilor, realizarea de parcări subterane, reabilitare străzi, drumuri publice, infrastructură transport public etc.

Anul trecut, compania ieşeană a avut o cifră de afaceri de 3.086.286 de lei, şi un profit de 592.880 lei, dar şi datorii de peste 1,6 milioane lei.

Compania este deţinută de Ştefan Bodoga alături de soţia sa Alina Cristina Bodoga, care mai au două firme cu profil similar: 3B Project şi Luxury RC Iaşi.

Ştefan Bodoga este membru Rotary Iaşi Copou, unde spune că a găsit un grup de prieteni, „un grup de oameni cu aceleaşi valori pe care le împărtăşesc şi eu, şi alături de care, voi putea să îmi aduc aportul la dezvoltarea societăţii româneşti”.

Ştefan Bodoga se descria, la un moment dat, pe site-ul Rotary Iaşi Copou astfel: „Născut, la Iaşi, în anul 1977, în luna lui Undrea, copilăria mi-am petrecut-o pe frumoasele meleaguri de la Bohotin, acolo unde vinul e bun şi acolo unde, dintr-un lăstar, a apărut în vremuri demult apuse, “Busuioaca de Bohotin”. Sunt mândru că am fost internatist pentru două cicluri de învăţământ din viaţa mea, gimnaziul şi liceul, Liceul Internat „C. Negruzzi” fiind locul unde am învăţat lucruri minunate de la cărturari la fel de minunaţi. De profesie sunt inginer constructor, conduc un grup de firme iar pe plan personal sunt fericit să am o familie excepţională, alături de soţia şi de băieţelul meu”.

Colegiul Grigore Moisil 1024x768

Starea actuală, total necorespunzătoare

Conform studiului de fezabilitate, starea actuală a clădirii Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” este una necorespunzătoare. Astfel, se precizează că rezistenţa mecanică şi stabilitatea nu este îndeplinită, fiind necesare măsuri de consolidare a structurii clădirii, eficienţa energetică este sub limitele acceptabile, starea tehnică a instalaţiilor electrice, termice dar şi a celor sanitare impune modernizarea, de asemenea, nu există nici un acces (rampă de acces) pentru persoanele cu dizabilităţi, sistemele de protecţie la incendiu sunt ca inexistente, plus deficienţele legate de finisaje interioare şi pardoselile deteriorate.

Conform aceluiaşi document, se ia în calcul reabilitarea şi modernizarea clădirii şcolii – construcţie cu trei aripi, precum şi a sălii de sport.

Obiectivul general al investiţiei îl constituie îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi a dotării şcolilor din municipiul Bistriţa, pentru asigurarea unui proces educaţional la standarde europene şi a creşterii participării populaţiei şcolare la procesul de învăţământ.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: reabilitarea şi modernizarea clădirilor din cadrul colegiului, modernizarea utilităţilor, având ca scop principal îmbunătăţirea activităţilor şcolare preuniversitare, dotarea cu echipamente IT şi conectarea la internet; dotarea cu mobilier adecvat activităţilor şcolare şi pentru internat , crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi.

Conform datelor obținute de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, în cadrul acestuia sunt înscriși în anul 2015-2016 un număr de 705 elevi înscrişi în învăţământul liceal şi profesional, 54 de cadre didactice, 11 personal didactic auxiliar şi 19 personal nedidactic”, se arată în tema de proiectare.

 

Alt sfert de milion pentru hârtii

În baza studiului de fezabilitate aprobat de aleşii locali bistriţeni în luna iulie a acestui an, municipalitatea a scos la licitaţie, pe data de 22 august, atribuirea contractului pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice a obiectivului de investiţii. Valoarea contractului este de 193.563,21 lei, fără TVA (circa 240.000 cu TVA inclus). Până la acest moment în cursa pentru obţinerea contractului nu s-a înscris nici firmă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.