Lucrul într-o bucătărie din domeniul Horeca este mult diferit decât era cu secole în urmă, când celebrul Escoffier a pregătit calea bucătarilor profesioniști de pretutindeni.

Având echipamente moderne, bucătăriile de azi sunt prevăzute cu aparate de aer condiționat și tehnologie care permite bucătarului să vadă exact ce au comandat oaspeții fără să vorbească cu nimeni, sunt multe schimbări în epoca tehnologiei.

Totuși, ceea ce a rămas neschimbat este faptul că uniforma este aproape universal purtată în bucătăriile de ultimă generație și chiar și în micile restaurante. Tunica unui bucătar este un simbol al industriei ospitalității și al profesionalismului celor din restaurație.

Există multe piese ale uniformei care au cunoscut îmbunătățiri de-a lungul timpului, dar tunica bucătar a păstrat aceleași funcții de bază, concepute pentru a menține bucătarul în siguranță, într-o bucătărie cu aburi, miros și temperaturi înalte.

O parte esențială a uniformei tradiționale de bucătar este tunica de bucătar. A fost folosită de secole și este adesea ceea ce diferențiază un amator de un expert în bucătărie.

Cei noi în industrie pot crede că jacheta unui bucătar nu este altceva decât un mod de a te distinge în bucătărie și, deși acest lucru este adevărat, este doar o parte din adevăr.

 Tunica bucătar, la fel ca fiecare piesă și parte a uniformei, servește mai multor scopuri, implicate în cea mai mare parte în protejarea purtătorului împotriva riscurilor într-un mediu potențial periculos.

Să vedem ce avantaje aduce această piesă vestimentară unui expert în bucătărie.

Siguranță

În primul rând, haina unui bucătar este concepută pentru a-l menține în siguranță. Este fabricată din bumbac de înaltă calitate, căptușită, de obicei rezistentă la foc.

Dacă ai lucrat vreodată  într-o bucătărie profesională, în special una mai mare, cu mulți oameni care lucrează simultan, știi că pericolele abundă. În primul rând, o bucătărie de restaurant este un mediu cu ritm rapid. Scopul este de a găti mâncăruri delicioase și de a le trimite rapid către clienți.

Într-o astfel de atmosferă, te poți ciocni cu ușurință de un alt bucătar, te apropii prea mult de o flacără fierbinte sau deschizi capacul oalei prea repede și te întâlnești cu o explozie de abur fierbinte. Trebuie să știi că tunica de bucătar nu este un scut invizibil care să te protejeze complet de răni, ea își îndeplinește misiunea asigurându-te că haina nu se aprinde iar aburul nu îți atinge pielea și nu te arde. Țesătura solidă poate preveni tăieturi prin  îmbrăcăminte iar materialul  dens poate împiedica lichidele fierbinți să îți producă arsuri grave.

La fel ca toate piesele uniformei, tunica de bucătar este concepută pentru a te menține în siguranță.

Curățenie

Deoarece bucătăria este un mediu ocupat și cu ritm rapid, poți paria că vei vărsa alimente în mod regulat. Îmbrăcămintea pentru bucătărie are două straturi, cu două rânduri de nasturi în partea din față. Aceasta înseamnă că, dacă verși ceva pe tine dar constați că trebuie să părăsești bucătăria, poți pur și simplu să desfaci haina și să schimbi stratul pătat cu stratul proaspăt și curat. Țesătura groasă te asigură că stratul inferior nu prezintă pete, așa că nimeni nu trebuie să știe că ai avut  pete de maioneză sau de sos pe tunică. Dacă nu gătești cantități mari sau în mod dezordonat, sunt disponibile și jachete cu un singur strat.

Profesionalism

O uniformă oferă prestanță chiar și când e vorba de bucătărie. De asemenea, uniforma semnalează că purtătorul este un profesionist, un expert în bucătărie,  care își ia în serios cariera. Nu este un secret faptul că industria restaurantelor are un număr semnificativ de oameni, dar nu toți sunt serioși în ceea ce privește munca lor.

O tunică de bucătar albă și frumoasă permite lumii și angajatorului să înțeleagă că gătitul este cariera ta reală și ești mândru de asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.