Mai bine de 670.000 de lei costă asigurarea funcționării pentru 5 luni a stației de epurare a apelor de mină de la Valea Vinului. Practic, deși în zonă nu se mai exploatează nimic de ani de zile, tratarea apelor care ies din mină costă anual 1,3 milioane de lei, adică 112.000 de lei lunar.

La Valea Vinului nu se mai exploatează nimic încă din anii `90, când s-a sistat producția sectorului minier. În 2001, uzina de preparare Rodna a fost dezafectată și vândută ca fier vechi.

Se obținea aur, argint, dar și plumb, zinc sau cupru. În perioada 1853- 1893 s-au extras 58 de kilograme de aur și 8.378 de kilograme de argint. Între anii 1894 și 1910 s-au extras 26 de kilograme de aur și 4.037 de kilograme de argint.

În ciuda faptului că nu se mai exploatează nimic încă din anii `90, iar uzina a fost și ea dezafectată și valorificată încă din 2001, abia în anul 2018 s-au finalizat lucrările de remediere și închidere definitivă a Minei Rodna – Galeria Gheorghiu, care a și cauzat probleme serioase cu scurgerile apelor de mină.

Exploatarea de acum un secol ne costă și acum, fiind necesară epurarea apelor care provin din fostele mine de la Rodna, pentru a nu polua. De această operațiune este responsabil SA-ul Conversmin, o societate cu acționariat exclusiv al statului român.

Pentru ca aceste ape poluate provenite din mine să fie epurate și tratate a fost pusă în funcțiune o stație de tratare a apei, care funcționează de decenii. Stația a fost proiectată în 1977 și construită în 1980. A fost mai apoi redimensionată în anul 2000. Aceasta asigură epurarea apelor de mină din perimetrul Valea Vinului și Izvorul Roșu.

Aceeași firmă asigură funcționarea stației… la prețuri piperate

Stația de epurare ape de mină Valea Vinului este amplasată pe malul stâng al râului Izvorul Băilor aval de confluență cu pârâul Izvorul Roșu pe teritoriul sat Valea Vinului. Accesul la stația de epurare ape de mină Valea Vinului este asigurat pe drumul industrial Rodna Valea Vinului ce se racordează la DN 17 Năsăud – Sângeorz- Cârlibaba. În stația de epurare se realizează tratarea neutralizarea apelor de mină încărcate cu metale grele din perimetrul minier aferent stației de epurare.

De funcționarea stației de epurare de la Valea Vinului se ocupă Cartel Bau, o firmă privată. Aceasta a pus mâna pe contractele care prevăd funcționarea stației de epurare în urmă cu ceva ani, iar de atunci pare să câștige toate licitațiile organizate de Conversmin în acest sens.

Ultima licitație pe care a pus mâna societatea comercială a avut o valoare de 673.500 de lei și vizează o perioadă de doar 5 luni. Astfel, la un calcul simplu deducem faptul că anual, asigurarea funcționării acestei stații de epurare are niște costuri de 1,3 milioane de lei, adică 112.000 de lei lunar.

„Prestatorul va furniza întreținerea repara și în afara de cazul în care se specifică altfel în contract, va preda la eliberarea procesului verbal de recepție la termen a serviciilor prestate, sau în conformitate cu alte cauze contractuale, clădirile, spațiile, inclusiv dotările acestora și structurile aflate la dispoziția sa pe durata prestării activităților”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Cartel Bau se angajează, prin contract, să igienizeze și curețe cu regularitate toate clădirile și spațiile, cel puțin o dată pe perioada contractuală. Prestatorul se obligă să mențină toate echipamentele stației de epurare în bună funcționare și să asigure, din surse proprii, mijloace de transport corespunzătoare, autorizate, pentru transportul exclusiv al nămolului rezultat din exploatarea stației de epurare până la depozitul autorizat și anume până la iazul de decantare Bozânta, județul Maramureș.

 „Prestatorul va furniza împreună cu oferta sa o listă a personalului cheie pe care dorește să îl angajeze, împreună cu un curriculum vitae cuprinzând experiența și calificările acestor persoane. Prestatorul va nominaliza un reprezentant, șef de stație. Reprezentantul prestatorului va fi angajat permanent, pe toată durata contractului și se va dedica planificării supravegherii și coordonării activităților desfășurate pe parcursul exploatării stației de epurare”, se mai arată în caietul de sarcini a celei mai noi licitații.

De asemenea, firma respectivă este responsabilă și pentru paza întregului perimetru al stației de epurare și pentru acoperirea tuturor costurilor asociate prevenirii accesului persoanelor neautorizate.

Neutralizarea apelor de mină se produce într-un bazin de reacție prin amestec cu lapte de var, rezultând precipitarea metalelor grele din soluție sub formă de nămol.

Personalul de conducere trebuie să instruiască periodic, de două ori pe an, personalul de deservire a stației de epurare în conformitate cu regulamentul de exploatare, prescripțiile de protecția muncii și de igienă și ori de câte ori este angajat un muncitor nou.

Someșul a fost poluat sub „supravegherea” aceleiași firme

În 2019, în 17 octombrie, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud identifică un aspect modificat al apei pârâului Valea Băilor, care a prins o culoare roșiatică.

„Conform analizei de la fața locului, s-a identificat faptul că pe cursurile de apă Someșul Mare și Valea Băilor era prezentă o colorație portocalie a apei pe râul Someșul Mare și până în localitatea Maieru și portocalie pe pârâul Valea Băilor și depuneri de nămol de aceeași culoare pe pietre și maluri. Aceste colorații au fost produse de o deversare accidentală de ape uzate amestecate cu nămol, urmare a unor avarii produse la conducta și vana de golire aferente decantorului radial, precum și la conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial”, precizau cei de la Apele Române la acea dată.

Se pare că bazinul de racție și decantorul radial al stației de epurare veche de câteva decenii bune, prezentau fisuri și degradări ca urmare a coroziunii. Firma responsabilă desfășura lucrări pentru remedierea defecțiunilor intervenite, iar apele de mină au fost evacuate direct în cursul de apă…

Din fericire, pe niciunul dintre cele două cursuri de apă nu a fost semnalată mortalitate piscicolă, însă firma responsabilă de stația de epurare a fost amendată.

Cartel Bau SA a fost înregistrată în 1991 și are sediul în Cluj-Napoca. Are 35 de angajați, iar pentru anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei și un profit net de 100.000 de lei. Datoriile înregistrate treceau de 8 milioane de lei.

 În 2022, compania raporta o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei și pierderi de jumătate de milion de lei. Datoriile însă erau mult mai mici, jumătate din cât au raportat cu un an mai târziu – 3,9 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.