Datornicii lui Rusu primesc 33 de milioane din bani europeni

Societatea de utilităţi Aquabis, din a cărui acţionariat face parte şi Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, a primit din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD) un împrumut de 7,8 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă din judeţul Bistriţa-Năsăud. Societatea a avut în 2010 datorii de 48,9 milioane de lei.
Aquabis a anunţat în luna octombrie a acestui an că acordă contractul pentru Staţia de Tratare pentru Beclean asocieri CML.RO – AQUA RESIDUOS Y MEDIO AMBIENTE SA. Valoarea totală a contractului este de 21,6 milioane de lei.
Aquabis a avut anul trecut cuantumul datoriilor dublu faţă de cifra de afaceri. Dacă cifra de afaceri a fost de 24,7 milioane de lei, datoriile s-au ridicat la valoarea de 48,9 milioane de lei. Situaţia este puţin mai roză decât în 2009, când datoriile reprezentau o cifră de trei ori mai mare decât cifra de afaceri, respectiv 20 de milioane de lei în comparaţie cu 65 de milioane de lei.
.
“Fondurile BERD vor cofinanţa construcţia, extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Totodată, datorită acestui proiect, compania Aquabis va putea reduce semnificativ pierderile de apă, va optimiza costurile de operare şi va aduce sistemele de apă si canalizare la nivelul standardelor şi reglementărilor Uniunii Europene", arată reprezentanţii BERD.

800 de milioane de euro în 2010
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a intensificat prezența pe piața românească în ultimii doi ani. BERD a finanțat anul trecut 25 de proiecte în România, în valoare totală de aproape 800 milioane de euro, din care 595 milioane de euro s-au acordat efectiv, restul sumei urmând a fi trasă pe parcursul anului curent. În anul precedent au fost semnate 23 de proiecte în România, în valoare totală de 721 milioane de euro, comparativ cu 318 milioane de euro în 2008 și 336 milioane de euro în 2007.

Dintre finanțările acordate în 2010, 184 milioane de euro au fost direcționate către companii din industrie, comerț și agricultură. Cea mai mare sumă acordată unei companii a fost de 57,7 milioane de euro, bani de care a beneficiat Alro, un important producător de aluminiu din Europa. O altă destinație importantă a fost infrastructura, unde finanțările BERD s-au ridicat la 85 milioane de euro.

Principalele orașe care au beneficiat de fondurile instituției  europene au fost Sibiu, Timișoara, Oradea, Iași și Constanța.

Linii de credit în desfășurare

Cea mai mare parte din totalul de 595 milioane de euro, și anume 326,4 milioane de euro, a fost direcționată către in­stituții financiare. Printre băncile care au primit astfel de finanțări, pentru clienții IMM-uri sau companii mai mari, se numără BCR, BRD, Raiffeisen, OTP Bank, Bancpost, Millennium. Raiffeisen Bank a semnat cu BERD, la finalul lunii ianuarie anul acesta, un acord pentru o linie de finanțare în valoare de 10 milioane de euro, destinată creditării companiilor private care investesc în proiecte ce duc la creșterea eficienței energetice. Finanțarea este destinată companiilor private, care implementează proiecte de reducere a con­sumului de energie, eficientizare a distribuției de energie, control al consumului, reducere a emisiilor de CO2 etc.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.