Potrivit municipalității, data organizării dezbaterii publice privind „Amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale – Municipiul Bistriţa”, a fost modificată.

Astfel, dezbaterea va avea loc în data de 19 decembrie, nu în data de 18 decembrie, aşa cu era anunţat iniţial, începând cu ora 12.00, în sala mare de şedinţe a Primăriei municipiului Bistriţa – Piaţa Centrală nr. 6.

Se urmăreşte transformarea Pieţei Centrale, pe o suprafaţă de 2 hectare, într-o zonă pietonală perfect amenajată pentru a găzdui evenimente diverse, dar şi în obiectiv turistic, zonă de socializare, respectiv de legătură a unui spaţiu pietonal proiectat să devină mult mai vast.

Studiul de soluţie prevede pietonalizarea pieţei, asigurarea unei utilizări flexibile şi integrarea în amenajare a componentelor istorice şi arheologice:

– Pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială este un prilej de a activa repere istorice şi tradiţii ale Bistriţei, într-o formă contemporană, non-muzeală şi strâns legată de viaţa oraşului. Caracterul liber şi continuu al spaţiului, reţinerea formală a amenajărilor sunt echilibrate de varietatea arhitecturii făcută vizibilă, de activităţile şi atmosferele care devin posibile. Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului

– Vechea incintă fortificată a bisericii este readusă la suprafaţă pentru a media cu subtilitate între animaţia evenimentelor şi a fluxurilor pietonale de pe latura de nord şi calmul grădinii urbane de pe amprenta fostului cimitir la sud. Repere punctuale cunoscute, dar dispărute, ale evoluţiei pieţei sunt integrate funcţional şi ambiental în organizarea pieţei şi evocate discret în amenajare. Pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică este propus un curs de apă integrat în pavaj şi însoţit de jocuri alcătuite din jeturi montate la nivelul de călcare. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă

– Reorganizarea componentei vegetale urmăreşte (re)afirmarea celor două zone tradiţionale ale pieţei, fără însă a trasa o delimitare spaţială tranşantă între acestea. Selectarea vegetaţiei actuale păstrate are la bază criterii legate de eliberarea câmpurilor vizuale (în primul rînd asupra bisericii şi a fronturilor), de starea şi vârsta arborilor şi de potenţialul acestora de a articula diferite zone funcţionale ale pieţei

– Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă. Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic: o grădină urbană. Sunt selectate şi completate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate.

3 COMENTARII

  1. Cine are chef de plimbare insotit de cersetori .Primaria ar trebui sa termine ce a inceput, Piata Mica arata deplorabil si la cum se lucreaza, va fi gata de Craciun-cel din 2015.
    B-dul Decebal e vai de mama lui, necesita o asfaltare .Cea mai buna sosea este cea facuta de alti (Republici) si nu de primarie.Toate celelalte facute de primarie au fost sparte anul acesta si reparate de mantuiala.O intrebare pt. primar, atunci vand intervii (spargi) o strada, nu trebuie sa o repari astfel incat sa arate ca inainte?

  2. Stimati BISTRITENI ! …Primaria B-ta a comandat un asa zis proiect EUROPEAN de modernizare a PIETEI CENTRALE. Proiectul este total neprietenos cu elementele naturale inconjuratoare si cu omul. In fapt se doreste eliminarea copacilor si a spatiilor verzi din zona si inlocuirea lor cu piatra ,dale si betoane.Proiectul incalca din start toate legile de mediu. Daca se va intampla asa zona va deveni un mare cuptor in zilele caniculare, si nu stiu cine va mai sta in acest parculet pe o banca mai mult de 5 minute. Au fost aprinse instalatiile de sarbatori. De departe locul cel mai incantator este Piata Centrala unde s-au aprins mii de beculete montate in coroanele copacilor, care ne incanta si iarna chiar si fara frunze. Daca vreti sa-i mai pastram si in anii care vor veni ECOLOGISTII va roaga mult sa veniti la aceasta dezbatere la Primarie. Nu tine mult, si impreuna putem sa-i salvam. D-l Primar nu are nici un drept sa hotarasca din pix taierea lor. Daca nu veniti sa stiti ca o va face.

  3. Ecologistii va roaga dragi bistriteni sa veniti la aceasta dezbatere, este f. importanta pt. orasul nostru.Primaria a comandat un proiect de modernizare total neprietenos cu copacii si D-vs. Se doreste taierea a multor copaci si distrugerea spatiilor verzi ,pe motiv ca asa se vede mai bine peretii cladirilor istorice.S-au aprins luminitele de sarbatori. Zona cea mai frumoasa este Piata Centrala pt. ca in coroana copacilor stralucesc mii de beculete. Ei ne incanta si asa fara frunze. Daca doriti sa-i mai admiram si in anii care vin va rugam sa participati la aceasta dezbatere . Nu tine mult, dar merita sa facem un mic efort, sa-i spunem D-lui Primar sa nu taie acesti copaci. Mai mult decat atat va amintesc ca administratia prin acest proiect incalca toate legile de mediu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.