Darius Vâlcov : vrem eliminarea ROBOR în România

189Guvernul vrea ca Banca Naţională a României (BNR) să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine, a declarat, pentru Bloomberg, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, denumită ”taxa pe lăcomie”, care este legată de evoluţia ROBOR.

La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este „trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Darius Vâlcov consideră că modul în care ROBOR este calculat ar trebui schimbat radical.

“Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar eliminarea acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne referitoare la dobânzile din piaţă fără a mai cere aprobarea Parlamentului”, a spus Vâlcov, pentru Bloomberg.

Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-au întâlnit, luni, la BNR, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).3 COMENTARII

 1. Da de ce nu-i lasati pe bancherii din Romania, sa-si dea credite ei intre ei… si sa nu mai ia nimeni nimic de la ei, sa „piara „efectiv ? Sa vedem daca si atunci isi vor mai permite sa ” jupoaie ori sa traga jos pielea „de pe bietii oameni ! Este strigator la „Ceruri „… cum daca le dai tu lor bani ( depizite bancare … ) ei iti dau 1-2 % dobanda si daca ceri tu lor bani… iti iau 10-15-18 % dobanda … de efectiv iti taie respiratia … si vor sa te tina in sah sa ramai dator vandut toata viatza pana platesti inapoi un anume imprumut , exact ca si ” mafia din piatza neagra „.

 2. Dooomnu Valcov, si ” gura lor trebe sa mananca ceva „… ! Cum credeti Dvs ca astia de pe la banci au salarii de te „cutremuri ” sa sti cat au … ?
  Bine a fost pe vremea comunista, cand totul era gestionat si administrat de statul roman si cand tinerii primeau credite cu 2-3% dobanda si cand la CEC punea lumea banii ptr zile negre care nu se devalorizau si ceea ce cumparai cu 100 de lei azi… si peste 10 ani, puteai sa faci acelasi lucru, nefiind devalorizata valoarea acesteia . Ne-a trebuit acest capitalism salbatic… no de asta avem .
  No amu n-aveti decat sa zbierati ” Oleeeeee….Oleeeee… Ceausescu nu mai eeeee ! ” si sa va cautati pita de toate zilele prin containere .

 3. Domnule draga Valcov , veti desfiintza ROBOR-ul si vor inventa altceva… ptr ca bancherii , cata vreme nu sunt ai statului ci sunt particulari , sunt un fel de ” mafioti ” legali , care prin politicile lor financiare ar dori sa traga si pcelea de pe noi si sa ne tina datori vanduti toata viatza … !
  Cum credeti voi ca au niste salarii ( clasificate cica ) de iti sta inima-n loc… daca le afli si chiar credti voi ca de acolo nu suge si cine este la putere !? Maaa… ori suntem niste pro.sti, ori nu vrem sa pricepem …
  Nu va bazati pe ideia ca ” ie multi , nu pricepe , dar voteaza ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here