Noul preşedinte al Partidului Conservator, Daniel Constantin, s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită de două zile în judeţul Bistriţa-Năsăud, timp în care el a avut o serie de întâlniri cu activul de partid, dar şi cu cetăţenii judeţului.
În interviul pe care Daniel Constantin l-a acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa el a menţionat măsurile pe care PC le propune pentru relansarea economiei româneşti, dar a vorbit şi despre paşii pe care trebuie să îi facă partidul pentru ca în 2012 să obţină, fără a mai crea o alianţă politică, noi mandate în Parlament.

Gazeta de Bistriţa: Domnule preşedinte, având în vedere situaţia actuală de criză prin care trece ţara, consideraţi că măsurile anunţate de Executiv dar şi de preşedintele Băsescu au menirea de a salva România din acest impas?

Daniel Constantin: În primul rând eu nu am văzut măsuri de relansare economică şi care să salveze economia României de la dezastrul spre care se îndreaptă în momentul de faţă. Eu am văzut doar un plan de reduceri de cheltuieli fără să văd un plan activ care să ajute la repornirea motoarelor în economie. Cred că ar fi trebuit să avem o abordare corectă, să avem un plan de relansare economică şi după aceea să căutăm soluţii pentru a găsi şi pentru a finanţa acele măsuri pe care le propune guvernul. Sigur că preşedintele a ales această abordare. Mai mult decât atât. nu s-a sfătuit cu nici un partid politic de opoziţie când a propus aceste măsuri, nu s-a sfătuit cu nimeni din patronate, dar nici din sindicate. Pur şi simplu este, cred eu, o abordare empirică pe care a făcut-o preşedintele în această perioadă şi care n-a făcut altceva decât să stârnească panica în populaţie, iar situaţia la care asistăm zilele acestea din cauza grevelor şi a protestelor , nu sunt altceva decât roadele a ceea ce a spus dumnealui în acea seară.

Gazeta de Bistriţa: După reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, va urma oare şi majorarea TVA, a cotei unice şi a altor taxe şi impozite?

Daniel Constantin: Aş vrea să dau un mesaj de linişte şi optimism către populaţie, dar nu pot să fac asta. Planul de încredere pe care-l prezintă şi pe care a încercat să ni-l inducă preşedintele este un plan de neîncredere, pentru că se stipulează foarte clar în scrisoarea către FMI că, dacă nu vor avea efecte aceste măsuri, vom trece la creşterea de taxe şi impozite. Mai mult decât atât, acolo sunt prevăzute o serie de taxe noi – impozitarea depozitelor bancare, a tichetelor de masă, etc. Cred că Guvernul, în momentul de faţă, nu face altceva decât să caute alte surse de reduceri bugetare ca să încerce să atragă cât mai mulţi bani la bugetul de stat. Cred că una din metodele cele mai bune, dincolo de măsurile propuse de PC, ar fi aceea să scoatem la suprafaţă economia gri. Ştiţi foarte bine, sunt nişte calcule, pe care noi cei din PC le-am făcut, sunt aproape 40 de miliarde de euro care se pierd anual prin faptul că nu avem o economie foarte bine fiscalizată.

Gazeta de Bistriţa: De ce Guvernul nu a luat de la bun început măsuri imediate în sensul stopării crizei? A preferat în schimb să ia alte măsuri care nu avea aplicabilitate imediată.

Daniel Constantin: De la începutul guvernării Boc, încă din decembrie 2008, ei au venit spunând că toate lucrurile sunt în regulă, că nu vom avea niciodată probleme cu pensiile şi salariile. Atunci cred că vorbeau în necunoştinţă de cauză. Dar l-am văzut pe premierul Boc, undeva în septembrie 2009, anunţând creşterea pensiei sociale de la 300 la 350 de lei, tocmai pentru că ne apropiam de o campanie electorală. Nu avea nicio scuză în acel moment să spună că nu cunoaşte situaţia economică, pentru că guverna deja de 9 luni de zile. Nu poţi, în 9 luni de zile, să nu ai contact cu tot ce înseamnă situaţie bugetară şi economică a României. Şi iată că vine acum cu nişte măsuri, după ce s-au văzut, cum se spune, cu sacii-n căruţă – guvern instalat, preşedinte din partea PDL, toată puterea în mână, guvern în majoritate, eu cred că de asta nu au anunţat de la bun început pentru că nu aveau majoritate în Parlament şi guvernul putea fi demis imediat. În momentul de faţă, furând parlamentari pentru UNPR şi pentru PDL de la celelalte partide parlamentare, şi-au asigurat forţa supremă şi-şi permit să facă orice. Din păcate, cred că au ales o cale greşită aici, de a pune bir pe populaţie pentru nereuşita şi incompetenţa lor. Acesta este motivul pentru care nu au propus mai devreme aceste măsuri, dar n-au nicio scuză pentru situaţia în care se află în momentul de faţă România.

Gazeta de Bistriţa: În timp ce Guvernul se chinuieşte să taie salariile, multe din instituţiile statului cheltuiesc bani cu nemiluita, cumpărând la suprapreţ telefoane mobile, aparatură electrocasnică, laxative şi medicamente (SRI), aparate de gătit, uscătoare pentru păr (MApN) şosete (Romsilva). De asemenea, Electrica Bucureşti a încheiat un contract de închiriere de autoturisme pentru deservirea salariaţilor din sediul companiei, pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2010, în valoare de 1,86 milioane lei, în condiţiile în care s-a estimat scăderea de 54 de ori a profitului brut, la 18,4 milioane de lei, faţă de rezultatul brut preliminat din 2009, de un miliard de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2010. Nici chiar Ministerul Finanţelor nu face excepţie, acesta achiziţionând prin intermediul unor programe cu finanţare comunitară, autovehicule şi motociclete cu 34,8 milioane euro, cinci şalupe fluviale de patrulare cu 7,1 milioane euro, precum şi computere personale, servere, camere web, binocluri, sisteme video de supraveghere, echipamente de reţea, electronice, comunicaţii şi multimedia de 37,4 milioane euro. Cum comentaţi astfel de acţiuni?

Daniel Constantin: Sigur, asta denotă că clientela politică a PDL este destul de mare şi ea trebuie satisfăcută. Noi, PC, am atras atenţia de foarte multe ori vizavi de aceste abuzuri, dar personal nu este menirea mea să mă implic foarte mult în acest lucru, şi nu-mi doresc. Eu mi-am propus să fac o alt fel de politică, cu adevărat şi nu politica de până acum, în sensul că vreau să mă implic mai mult în măsurile economice şi să las în grija organelor abilitate asemenea cheltuieli, fiindcă eu cred în statul de drept şi în instituţiile care îşi pot face datoria, numai să vrea să şi-o facă. Ca atare, noi nu facem decât să atragem atenţia, dar nu într-un mod vehement, aşa cum s-a făcut până acum, asupra acestor lucruri. Considerăm că şi aici se duc foarte mulţi bani, dar pe lângă acest lucru, cred că ar trebui să vorbim totuşi mai mult despre soluţiile economice. Şi vreau să vă spun că aici noi, PC, am suferit foarte mult de-a lungul istoriei noastre pentru că întotdeauna ne-am poziţionat ca şi partid care a venit să susţină IMM-urile, sectorul activ al societăţii, deci pe toţi cei care produc taxe şi impozite pentru bugetul de stat. Am avut soluţii economice care în acelaşi timp sprijineau indirect pensionarii, copiii, persoanele defavorizate, etc., prin măsurile pe care noi le propuneam. Nefiind atractive, nefiind într-o perioadă de criză economică, nu au fost foarte mult mediatizate şi popularizate. Acum a venit momentul în care măsurile noastre sunt foarte bine analizate şi foarte bine văzute şi cred că este momentul când noi trebuie să ieşim şi să prezentăm, atât din punct de vedere al moralităţii, dar şi din punct de vedere al soluţiilor economice alternativa la aceea ce se întâmplă în momentul de faţă.

Gazeta de Bistriţa: Care ar fi, în opinia dvs. soluţiile oportune şi imediate pentru ieşirea din criză?

Daniel Constantin: Noi am prezentat un plan anticriză care a fost catalogat, nu de noi, ci de alte partide politice, ca fiind cel mai bine elaborat şi fundamentat, atât cât s-a putut cu cifrele care sunt publice, pentru că nu avem acces la cifrele Ministerului de Finanţe nici noi, nici patronatele, nici sindicatele. Am prezentat un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Eu cred că în momentul de faţă reducerile ar trebui să se facă din altă parte, nu din zona salariilor şi pensiilor, ci să se facă din zona cheltuielilor, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, şi pe care cei de la guvernare le fac abuziv. Pe de altă parte cred că trebuie redirecţionate investiţiile, în sensul că acum nu consider că este nevoie să construim în continuare case ANL atât timp cât nici 10% din cei care locuiesc în ele nu-şi permit să şi le cumpere în momentul de faţă. Ar trebui să ne ocupăm de creşterea puterii de cumpărare a celor care locuiesc acolo şi apoi să construim în continuare. Altfel vom face investiţii populiste, pe de o parte, pe termen lung, care nu aduc venituri imediate la bugetul de stat. Noi am propus un set de măsuri încă din anul 2000, sunt de actualitate şi acum, le-am actualizat la fiecare ciclu electoral şi aş vrea să amintesc doar neimpozitarea profitului reinvestit, care trebuie să se facă pe baze corecte, nu cum a implementat-o premierul Boc. Pe de altă parte, am propus o măsură care debloca oarecum situaţia – plata TVA să se facă la încasare şi nu la momentul în care se facturează un anumit serviciu, pentru că există riscul de o lipsă de lichidităţi pe piaţă în momentul de faţă. Preşedintele Băsescu spunea atunci când a anunţat aceste măsuri că avem nevoie de bani ca să plătim datoriile pe care statul le are către agenţii economici şi să deblocăm oarecum situaţia din această zonă. Acest lucru se putea face încă de la începutul lui 2009, dacă acea lege a compensării funcţiona pe principii corecte. Acestea sunt doar o parte din măsurile pe care noi le-am propus. Sunt peste 20 de măsuri care se află pe masa CES şi sperăm să fie luate în discuţie.

Gazeta de Bistriţa: Care ar fi, în opinia dvs., sectoarele economice în care un guvern ar trebui să acţioneze de urgenţă într-o situaţie dată ca cea în care se află acum România?

Daniel Constantin: Ar trebui sprijinite foarte mult IMM-urile, fiindcă 80% din veniturile la bugetul de stat provin de la agenţii economici din această zonă şi ei trebuie să beneficieze de facilităţi fiscale dacă îşi plătesc la timp taxele şi impozitele. Când guvernul ajunge să vorbească de reeşalonări, atunci toţi agenţii economici vor ajunge să nu îşi mai plătească şi să intre în acest program. Apoi ar trebui să ne uită puţin şi la sectorul productiv, care din păcate a scăzut foarte mult. Apoi ar trebui să stimulăm crearea de locuri de muncă prin investiţiile pe care le facem autostrăzi sau în alte tipuri de investiţii care, desigur, sunt la îndemâna statului.

Gazeta de Bistriţa: Aţi fost director APIA, dar şi euroconsilier în Ministerul Agriculturii. Cum vedeţi dumneavoastră funcţionarea acestui sector economic? S-a făcut suficient în aceşti 20 de ani care au trecut de la revoluţie încoace pentru agricultura românească şi pentru sprijinirea fermierilor români?

Daniel Constantin: În opinia mea, agricultura este principalul motor al economiei şi cred că în această situaţie este principalul segment care ar trebui stimulat. Din păcate, în această perioadă nu vorbim de un sprijin real pentru fermieri atâta timp cât ajutoarele de stat care s-au acordat din ianuarie 2010 există certitudinea că nu vor continua. Actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu are aptitudini să negocieze cu cei de la Comisia Europeană prelungirea acestor ajutoare. Mai mult decât atât se intenţionează favorizarea anumitor sectoare în detrimentul altora şi aici vreau să vă spun că s-a prenotificat, nici măcar notificat, un ajutor de stat pentru sectorul porcine şi păsări fără să se sprijine şi bovinele sau alte sectoare care sunt importante pentru agricultură. Eu cred că agricultura este în suferinţă. Am făcut un calcul şi lipsa acestor ajutoare de stat înseamnă mai puţin cu 30% sprijin pentru fermieri pe anul 2010. N-aş vrea să intru mai departe – nesubvenţionarea motorinei, nesubvenţionarea apei pentru irigaţii, lipsa creditului agricol, care era stimulenţi foarte buni până acum pentru agricultură, nu suficienţi, dar foarte importanţi – toate aceste măsuri au constituit motive suficiente pentru noi, PC, dar şi pentru partenerii de coaliţie la nivel parlamentar, PSD, să depunem o moţiune simplă pe Agricultură pentru a cere demisia nu numai a ministrului Agriculturii dar şi a întregii conduceri a ministerului, fiindcă în momentul de faţă nu sunt capabili să scoată acest sector din criza economică în care se află.

Gazeta de Bistriţa: Dacă preşedintele Băsescu v-ar invita să luaţi parte la guvernare în situaţia actuală, aţi accepta?

Daniel Constantin: Cred personal, nu este o decizie a Biroului Politic a PC, probabil ea va fi luată în calcul dacă va fi lansată această ipoteză, nu este momentul pentru Partidul Conservator să intre la guvernare. Noi suntem într-o perioadă de reconstrucţie, avem un obiectiv foarte clar – alegerile locale din 2012 – unde vrem să reprezentăm alternativa la actuala clasă politică românească, în sensul că până atunci trebuie să ne întărim foarte tare ca să reprezentăm cu adevărat o forţă politică, nu atât din punct de vedere numeric, cât din punct de vedere calitativ. Noi am deschis oarecum porţile în această perioadă către toţi, tineri sau cu experienţă, către toţi cei care au demonstrat că au făcut ceva în cariera profesională şi acum vor să-şi pună în valoare aceste calităţi în politică, pe de o parte, pe de altă parte, către agenţii economici, oamenii de afaceri care s-au săturat să fie alţii cei care decid direcţiile pe care ei ar trebui să le abordeze, şi atunci au decis să intre în politică tocmai pentru a putea porni iniţiative legislative şi pentru a-şi direcţiona singuri bugetul de venituri şi cheltuieli.

Gazeta de Bistriţa: S-a vorbit mult în ultima perioadă de un Guvern de Uniune Naţională, ca o posibilă alternativă la Guvernul Boc. Nu vi se pare că toate celelalte partide nu au curajul să formeze un astfel de guvern, pentru că nimeni nu-şi doreşte practic în acest moment să intre la guvernare?

Daniel Constantin: dacă vă referiţi la PSD şi PNL, este o decizie internă a lor, nu vreau să comentez acest lucru. Sigur, sunt grupuri puternice în ambele partide, o parte dintre ei doresc intrarea la guvernare, altă parte nu, ca în orice partid democratic. La noi probabil este aceeaşi situaţie. Eu v-am spus punctul de vedere personal al preşedintelui PC, acela că trebuie să ne ocupăm de reconstrucţia partidului şi de întărirea acestuia. Dar desigur, în această situaţie nu se mai poate continua. Premierul Emil Boc a dovedit că este incapabil să treacă peste acest moment greu pe care-l traversează România şi trebuie să plece de la Palatul Victoria. Nu cred că trebuie să plece printr-o moţiune de cenzură iniţiată de către partidele de opoziţie, pentru că nu am face altceva decât să îi dă satisfacţie din nou preşedintelui Traian Băsescu ca să arate din nou cu degetul către Opoziţie. Însă ar trebui să aibă tăria proprie să-şi prezinte demisia de onoare din această funcţie, pe care nu o mai deţine domnia sa, ci preşedintele Traian Băsescu. Şi partidele care sunt la putere în momentul de faţă au foarte mulţi oameni care sunt specialişti şi care pot să contribuie la bunăstarea românilor şi să găsească alte soluţii decât acestea de sărăcire a lor. Dar trebuie să-şi asume politic această înfrângere şi PDL şi preşedintele Traian Băsescu şi să schimbe cât mai repede Guvernul Boc.

Gazeta de Bistriţa: Fiind un partid destul de mic, PC a acces în Parlament doar printr-o alianţă politică şi aici mă refer la cea cu PSD. Acum aceasta a rămas doar la nivel de Parlament. Cum vedeţi traiectoria partidului pe care îl conduceţi, în următoarea perioadă şi dacă consideraţi că la viitoarele alegeri parlamentare veţi reuşi să obţineţi mandate în Parlament?

Daniel Constantin: Cu siguranţă vom obţine mandate importante care să ne permită să fim pe picioare proprii şi să ne creăm identitatea noastră. Probabil că opinia publică şi-a format o altă părere despre PC pentru că a pendulat oarecum în ultimul timp vizavi de doctrina pe care o are, când către stânga când către dreapta. Suntem un partid de centru-dreapta şi dorim să ne popularizăm această doctrină, care, din punctul meu de vedere, se regăseşte în fiecare cetăţean român, şi aici mă refer la familie, la religie, la păstrarea tradiţiilor care de altfel se regăsesc foarte bine şi aici la dumneavoastră, în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi am văzut asta ieri (n. r. – 13 mai) la Sărbătoarea Ispasului de la Năsăud. Ca atare, ar trebui să popularizăm mai mult aceste valori pe care noi le promovăm şi să identificăm foarte clar poziţionarea partidului ca partid de centru-dreapta.

Liana Mureşan

3 COMENTARII

  1. Din cate se pare singura noastra speranta mai este Partidul Conservator care spune lucrurilor pe nume si nu trece cu vederea nesimtirea actualei conducerii.

  2. PC-ul este un partid echilibrat,mai ales acum cand are la conducere un tanar, cu experienta care spune lucrurilor pe nume, tot timpul a avut numai actiuni spre binele cetatenilor, si este alaturi de poporul umilit de actuala conducere a Romaniei, si nu trece cu vederea nesimtirea actualei conducerii

  3. Intr-adevar,era nevoie de aceasta schimbare la varful PC,in necesitatea ca acest partid sa devina o solutie viabila pt un parteneriat la viitoarea guvernare. La vremuri noi…oameni noi ! Mult succes !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.