Producătorul de sârmă din Beclean a reușit să adune datorii istorice către bugetul de stat. La finalul lunii trecute, Dan Steel din Beclean figura cu obligații fiscale neachitate se apropiau de 12 milioane de lei. Acestea nu sunt noi, anul trecut datoriile companiei la bugetul de stat treceau de 9 milioane de lei.

Problemele financiare pe care le are producătorul de sârmă din Beclean, Dan Steel, par să nu se mai termine. Printre cei care au de recuperat sume importante de la Dan Vasile se numără inclusiv statul român.

Potrivit ultimelor date oferite de site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dan Steel Grup Beclean SA are de dat statului român sub formă de obligațiuni fiscale aproape 12 milioane de lei.

Suma cea mai mare, de peste 9 milioane de lei este restantă de anii trecuți. Doar penalizarea pentru sumele restante de anii trecuți trece de 800.000 de lei. Dan Steel Grup a mai adunat anul acesta datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, în valoare totală de 1,8 milioane de lei. De asemenea, compania mai are datorii și la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de peste 700.000 de lei.

Și Dan Steel Group Negrești, cealaltă companie a omului de afaceri Dan Vasile are datorii la stat. Este vorba despre jumătate de milion de lei, sumă rămasă restantă de anii trecuți, la care se adaugă și datoriile de anul acesta, care sunt mult mai mici, de doar 15.000 de lei.

Rază de speranță în 2021, după un 2020 dezastruos

Pandemia de Covid-19 a lovit puternic producătorul de sârmă de la Beclean, care oricum avea deja probleme financiare de câțiva ani buni. În 2020, Dan Steel a adunat datorii imense și i s-a cerut insolvența. Pandemia a adus o pierdere de aproape 8 milioane de lei, după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic, timp de două luni: aprilie și mai. Cele două luni de inactivitate a adus pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.

„În primul semestru din anul 2020, ca urmare a pandemiei, se înregistrează o pierdere de 7,9 milioane de lei. În semestrul II, se fac eforturi pentru rentabilizare astfel încât chiar se recuperează o parte din pierderea semestrului I, încheindu-se anual cu o pierdere de 6,5 milioane de lei”, se arată în raportul semestrial pentru S1 din 2021.

Nu doar șomajul tehnic și încetarea activității a adus datorii uriașe, ci și prețurile la unele materiale folosite de producător și prețurile utilităților, care au crescut exponențial. Doar repornirea activității a generat pierderi care se apropiau de 2,5 milioane de lei.

2021 pare să aducă semne mai bune, în ciuda datoriilor uriașe înregistrate la bugetul de stat. Dan Steel a înregistrat în primul semestru al anului în curs profit. Este vorba despre unul mic, dar dă o rază de speranță producătorului. Profitul înregistrat abia trece de 43.000 de lei.

Datoriile au ajuns la 170 de milioane de lei

Anul trecut în iunie, compania înregistra datorii în valoare de 161,8 milioane de lei. La 1 ianuarie anul acesta, datoriile creșteau la 168,2 milioane, iar anul acesta în iunie datoriile treceau de pragul de 170 de milioane de lei.

Cifra de afaceri înregistrat în iunie anul acesta ajunge la 73,8 milioane, dublă față de anul trecut.  Față de aceeași perioadă a anului trecut, producția realizată a crescut cu 113,3%, dar perioadele nu sunt comparabile, având în vedere pandemia din anul 2020, ceea ce a condus la două luni de șomaj tehnic.

„Baza materială actuală este suficientă să susțină o activitate de producție mult mai intensă decât în prima parte a exercițiului financiar. Intrarea în insolvență nu face posibilă o preocupare pentru investiții viitoare, ci pentru utilizarea celor existente în vederea desfășurării unei activități rentabile”, mai transmit reprezentanții companiei.

În 2020, la Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a înregistrat un dosar care vizează falimentul producătorului. Peste 50 de companii și chiar instituții publice s-au înscris la masa credală. Printre cei care trebuie să își recupereze banii de la Dan Steel se numără OMW Petrom, Unicredit Bank SA, Aquabis, OTP Bank România, Garanti Bank, E.On Gaz sau Primăria Orașului Beclean.

Încă din 2018 îi suflă creditorii în ceafă lui Dan vasile

Problemele financiare ale producătorului de sârmă sunt mai vechi. Mai mult, primii creditori au început să îi sufle în ceafă încă din 2018. Atunci au început primele demersuri două companii străine BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H. și Arcelormittal Zenica.

BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H. solicita, într-un proces, recuperarea datoriilor printr-o somație europeană de plată. De partea cealaltă, Dan Steel solicita anularea somației, pe care o și obține în cele din urmă.

Potrivit sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud, Dan Steel Group Beclean ar datora producătorului neamț peste 900.000 de euro. Sentința a fost atacată de către Dan Steel Group. Văzând că lucrurile se mișcă greu în România, nemții au mers pe lege și au cerut în 17 aprilie deschiderea procedurii de insolvență. Primul termen de judecată a fost stabilit 31 mai 2019.

Alte două dosare au fost înregistrate în primăvara anului 2019, unul în martie, iar celălalt în aprilie. Într-unul, BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H, la rândul său producător de fire de toate felurile și țevi din oțel, cere recuperarea datoriilor, iar în celălalt cere falimentul fabricii din Beclean. În procesul în care se cere falimentul fabricii din Beclean, Curtea de Apel Cluj menține decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a respins cererea străinilor.

În cazul celuilalt dosar deschis în aprilie 2019, lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Nemții au renunțat la judecată, după ce în prima fază au cerut o poprire asiguratorie.

În data de 4 septembrie 2019, ARCELORMITTAL ZENICA, o firmă din Bosnia – Herțegovina a cerut la Tribunalul Bistrița-Năsăud falimentul celor de la Dan Steel Group Beclean. În aceeași zi, firma străină a cerut, de data aceasta la Tribunalul Satu Mare și falimentul societății pe acțiuni Dan Steel Group Negrești Oaș. Totul s-a terminat brusc însă, societatea comercială renunțând la judecată.

Nu au renunțat însă la a-și recupera datoriile, firma din Bosnia – Herțegovina deschizând în luna februarie a anului trecut un nou dosar de executare silită la Judecătoria Beclean. În aceeași lună, judecătorii de la Beclean admit cererea. Aceeași mișcare a fost făcută și la Judecătoria Negrești Oaș, care, însă, i-a respins cererea.

În mai 2019, ARCELORMITTAL ZENICA obține la Tribunalul Satu Mare încuviințarea executării silite. Aceeași victorie o bifează și la Judecătoria Beclean, încă de la finalul iernii, pe 13 februarie.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.