Recent a luat fiinta Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Servicii de Alimentare cu Apa si de Canalizare din judetul Bistrita-Nasaud, consfintita prin semnaturile a 49 de primari bistriteni. Daca 48 de primari si consilii locale nu au avut dubii vizavi de aceasta asociere, nu acelasi lucru se poate spune despre primarul Bistritei, Vasile Moldovan, si despre Consiliul Municipal, care au înteles foarte greu despre ce este vorba în propozitie.

Primarul municipiului si-a gasit rapid, însa, o scuza si anume ca, în momentul în care toti ceilalti primari stiau deja ce au de facut, exprimându-si acordul prin semnatura, el nu avea înca girul consilierilor municipali.

Desi a fost prezent la semnarea actului constitutiv, Vasile Moldovan a refuzat parafarea pe motiv ca muncipalitatea, în calitatea sa de principal beneficiar al serviciilor de apa si canalizare, nu a fost acceptata în Consiliul de Administratie al asociatiei decât cu un singur reprezentant si nu cu trei, asa cum s-a dorit initial. În opinia sa, consilierii judeteni au încalcat Legea 131, care da dreptul administratiilor locale sa contribuie si cu bunuri la patrimoniul unei societati pe actiuni. Bunurile la care însa primarul a facut referire nu fac parte din patrimoniul Primariei Bistrita, ci din cel al Consiliului Judetean, si au fost evaluate de municipalitate, dupa ureche, la cinci miliarde de lei. Drept urmare, municipalitatea nu poate obtine decât 1% dintre actiunile asociatiei nou înfiintate. Marea problema a primarului, si de care s-a agatat în permanenta, a fost cresterea tarifelor pentru metrul cub de apa si al serviciilor de canalizare, care ar afecta populatia municipiului, tocmai din cauza slabei reprezentari în consiliul de adminstratie al Aquabis.

Personajele lui Caragiale transpuse în realitate

Ceea ce nu au înteles nici primarul, nici consilierii este deosebirea dintre consiliul de administratie al asociatiei pentru care trebuia, în primul rând, sa-si dea acordul, si consiliul de administratie al SC “Aquabis”, al carui unic actionar este Consiliul Judetean Bistrita Nasaud.

Prin urmare, în sedinta extraordinara pe marginea proiectului de asociere si participarea consiliului local societatea comerciala, fosta regie autonoma, „Aquabis” s-a discutat timp îndelungat. Ca niciodata, consilierii locali si-au gasit sa fie deosebit de meticulosi într-ale administratiei, astfel ca au întors pe toate fetele proiectul de hotarâre cu privire la asociere.

Dupa lupte „seculare” care au durat vreo doua ore, timp în care au cerut explicatii peste explicatii, consilierii municpali si-au dat acordul. Asta dupa ce si-au exprimat de câteva ori la rând votul pe aceeasi problema. Pentru ca acesta a fost nefavorabil, s-a tot revenit asupra lui, pâna s-a votat asa cum trebuia, deoarece riscul de a nu intra în asociatie pâna în 15 decembrie era mult prea mare. Astfel, a fost aprobata participarea municipiului Bistrita cu un cuantum de pâna la 50 la suta din capitalul social al societatii comerciale “Aquabis” SA si aderarea la Asociatia dezvoltare intercomunitara pentru servicii de alimentare cu apa si de canalizare, cu toate ca multi nu erau înca lamuriti întru totul asupra problemei.

Conditie impusa de Ministerul Mediului

Asociatia are ca scop realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor, pe baza strategiei de dezvoltare la nivelul judetului Bistrita – Nasaud si de a furniza serviciile în comun prin intermediul unui operator unic. Forul a fost instituit la initiativa Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, dar ca o conditie impusa de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), în vederea accesarii fondurilor structurale de mediu. În Consiliul de Administratie al asociatiei, pe lânga reprezentantul Consiliului Judetean, au fost desemnati 11 reprezentanti ai autoritatilor locale din Bistrita, Nasaud, Sângeorz-Bai, Beclean, Rebra, Lechinta, Rodna, Salva si Branistea. Patrimoniul va fi constituit din sumele depuse de fiecare asociat, 2.000 lei din partea Consiliului Judetean si câte 1.000 lei din partea fiecarei comune sau oras.

Transformarea Regiei Autonome Judetene de Apa “Aquabis” în societate comerciala a fost o conditie absolut necesara pentru ca fosta regie sa poata deveni operator unic de servicii în tot judetul si sa concesioneze furnizarea apei potabile si retelele de canalizare din Beclean, Nasaud si Sângeorz-Bai.

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.