Poluările accidentale de la fosta mină din Valea Vinului nu au dispărut. În urmă cu circa o lună, din cauza topirii zăpezii şi a precipitaţiilor căzute, apele acumulate în subteran au debuşat în exterior. Pârâul Valea Băilor a fost afectat pe o lungime de circa 30 m de unda de poluare. În urmă cu câţiva ani, la mina cu pricina au mai fost probleme, în 2013 râul Someş fiind afectat de unda de poluare pe o lungime de circa 15 km. Pe atunci incidentul s-a produs din cauza hoţilor de fier vechi.
De-a lungul timpului pentru zona minieră Rodna au fost pompaţi pentru închiderea şi ecologizarea galeriilor foarte mulţi bani.
În 2013 a fost ultimul incident mai de răsunet petrecut la galeriile de mină de pe Valea Băilor din Rodna.
De atunci încoace lucrurile păreau că s-au liniştit, însă ultimele evenimente nu indică deloc asta. Problemele sunt mult mai grave decât par la o primă vedere.
Până acum hoţii au dat bătăi de cap. Acum probleme sunt de altă natură
La finele lunii martie s-a produs încă un incident la una din galeriile minei de la Valea Vinului, pe pârâul Valea Băilor, afluent de dreapta al râului Someşul Mare când, din cauza acumulărilor de apă de mină în subteran, provenite din precipitaţii, topirea zăpezii s-a produs debuşarea acestora. Pentru evitarea reapariţiei fenomenului, s-a închis galeria până în 30 septembrie 2016.
Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş, poluările accidentale la mina din Valea Vinului ar putea fi evitate odată cu alocarea de fonduri financiare, care ar permite specialiştilor să identifice soluţii tehnice prin care apele acumulate în orizonturile inferioare din subteran să fie eliminate controlat. De închiderea minei de la Valea Vinului răspunde SC Conversmin SA, companie a statului care, în urmă cu câţiva ani a accesat fonduri de milioane de lei pentru închiderea şi ecologizarea galeriilor.
„Au accesat (n. r. – Conversmin SA), dar pentru orizonturile superioare, dar pentru cele inferioare nu au mai avut fonduri. Pentru orizonturile superioare nu am fost noi în măsură să stabilim dacă lucrările au fost făcute corect. Apoi am avut şi problema cu hoţii de fier vechi care au spart intrarea, şi de acolo debuşeurile pe care le cunoaşteţi. Alocarea de fonduri e necesară pentru rezolvarea situaţiei, ori din fonduri externe, ori de la minister. Apele trebuie captate, dar trebuie găsite soluţii tehnice de specialişti, nu sunt eu în măsură să spun asta. Garda de Mediu nu poate permite să aibă loc poluări, dar rezolvarea ţine de experţi care stabilesc cum, în ce condiţii şi cu ce costuri. Poluările reprezintă o prioritate, şi pentru ceilalţi comisari şefi a fost o prioritate, este una dintre problemele la care suntem foarte atenţi, dar din păcate problema mare a României este absenţa fondurilor. Noi ca şi Gardă de Mediu atragem atenţia, suspendăm activităţi, aplicăm sancţiuni şi să aducem la cunoştinţa celor responsabili. Despre problema de la Valea Vinului, eu, ca şi comisar şef, am făcut o informare directorului şi curând voi avea o întâlnire cu comisarul general şi vom stabili cum putem aborda această problemă şi să o rezolvăm. Trebuie să avem un plan. Problemele de mediu sunt complexe şi în multe situaţii toată lumea înţelege că nu se pot schimba peste noapte, dar dacă vă uitaţi la nivelul judeţului multe au fost rezolvate”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş.
În 2013, râul Someşul Mare a fost poluat pe o porţiune de mai bine de 15 km cu noroi de mină, din cauza hoţilor de fier vechi care au spart o galerie a unei foste mine situată în Valea Vinului – galeria Gheorghiu.Nu doar hoţii de fier vechi au „atacat” galeriile minei, ci şi „căutătorii” de aur şi argint, nişte romi de prin partea locului care visând să dea marea lovitură şi să se îmbogăţească peste noapte, au spart o gură de mină cu picamerul. Romii nu s-au pricopsit cu aur şi argint în final, ci cu amenzi de vreo câteva sute de lei.
Firma care s-a ocupat de închiderea minelor din Valea Vinului Rodna este SC Conversmin SA, care a cheltuit în acest sens la nivel naţional bani gârlă de la bugetul statului, însă fără a avea rezultatele scontate.
De-a lungul timpului, pentru zona minieră Rodna au fost pompaţi pentru închiderea şi ecologizarea galeriilor foarte mulţi bani.
Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, spunea în 2013 că, din ceea ce ştie, ar fi vorba de circa 15 milioane lei (150 miliarde lei vechi), pentru toată închiderea de mină, asta însemnând pentru galeriile mai multe zone ce aparţin exploatării miniere.
„Acum câteva luni, în urma unei discuţii pe care am avut-o cu domnul prefect (n. r. – Ioan Ţintean, prefectul judeţului la acel moment), am înţeles că cei de la companie ar fi primit circa trei milioane de lei pentru reînchidere, să le pună la punct. (…) Până nu vor fi închise aşa cum trebuie, tot aşa se va întâmpla, fiindcă apele nu mai merg cum au fost ele dirijate pe conducte, apele merg direct în izvorul băilor. Pe Valea Vinului sunt vreo 6-7 galerii, dar toate sunt sparte. Oamenii (n. r. – hoţii de fier vechi) au încălcat legea mergând la galerii, dar ştiţi cum e, lipsa strică legea, fiindcă sunt oameni fără servici, cu bani puţini, copii pe-acasă şi atunci riscă: dacă sunt prinşi, bine, dacă nu, nu. Dacă galeriile erau închise cum trebuie, atunci nu mai pătrundea nimeni în ele, părerea mea”, declara în urmă cu trei ani pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Alexandru Năşcan.
Faptul că s-au pompat bani pentru conservarea exploatărilor miniere, printre care se află şi cea de la Rodna, stau dovadă şi licitaţiile lansate pe SEAP de Conversmin SA. Pentru edificare, dăm doar câteva exemple.
Contracte de milioane
Astfel, în 2010, Conversmin SA lansează o licitaţie pentru „Servicii de proiectare pentru revizuirea Proiectului Tehnic de închidere şi ecologizare mina RODNA – iazul Valea Glodului – Faza Schimbarea soluţiei de închidere şi ecologizare la iazul Valea Glodului”, valoarea estimată a contractului fiind de 80.688 lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit firmei RO-MIN SRL din Baia Mare.
În 2012, pentru „Lucrări/servicii de conservare pentru minele Aurum, Baia Sprie, Baia Sprie Vest, Herja, Şuior, Ilba, Nistru, Băiut, Cavnic, Borşa Iaz Novat, Penighe, Turţ, Răzoare,RODNA”, compania statului român a alocat nu mai puţin de 5.595.326 lei, fără TVA. Contractul pentru lucrările de conservare a fost atribuit de Companiei Naţionale de Metale Preţioase şi Neferoase – REMIN SA. Baia Mare la preţul de 5.539.475 lei, fără TVA.
Aceeaşi companie băimăreană, REMIN SA, a mai primit un contract pentru lucrări similare şi în septembrie 2013de la Conversmin SA. Astfel, pentru „Lucrări de conservare pentru minele Aurum, Baia Sprie, Baia Sprie Vest, Herja, Ilba, Nistru, Băiut, Cavnic, Borşa – Iaz Novat, Penigher, Turţ, Răzoare, Rodna, Şuior”, Conversmin SAa pus la bătaie 5.462.846 lei, fără TVA, REMIN SA primind contractul cu o ofertă în valoare de 5.397.190 lei, fără TVA.
Trebuie să menţionăm că toate contractele au fost atribuite prin negociere directă fără anunţ de participare.
Închiderea minelor a început în România în 2005. Prin 2006 – 2007 s-a ajuns şi la Rodna, însă sigilarea galeriilor de mină se pare că nu a fost făcută ca la carte, dovadă fiind şi atacurile hoţilor de fier vechi, careau rupt sigiliile cu mare uşurinţă, sau ale căutătorilor de metale preţioase.
La acea vreme contractul pentru sigilarea galeriilor a fost atribuit unei companii din Gura Humorului – SC Cominco SA.
„Au fost închise, securizate prin betonare gurile minelor de la Făget şi Rodna. Cei de la Gura Humorului trebuiau să facă asta, dar având în vedere să s-au putut sparge, înseamnă că nu s-au făcut tocmai cum trebuie,” explica în luna februarie 2013, pentru Adevărul, inspectorul Valerian Sălăgean, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale din România.
Declaraţia inspectorului din cadrul ANRM a venitla scurt timp după ce au fost prinse 9 persoane care încercau să scoată dintr-o galerie din Valea Vinului 40 de ţevi şi 5 vagoane.
Cu un an înainte, în 2012, jandarmii montani au găsit 80 de bucăţi de şine de diferite dimensiuni pregătite să fie încărcate într-o sanie şi respectiv o căruţă ca mai apoi să fie duse la centrele de fier vechi. Demontarea şinelor a produs schimbarea apei pârâului ce ieşea din galerie, fiind necesară o monitorizare din partea Apelor Române.
[…] Dacă hoţii nu îşi mai fac de cap la mina de la Valea Vinului, vine mama natură să provoace dur… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
[…] Dacă hoţii nu îşi mai fac de cap la mina de la Valea Vinului, vine mama natură să provoace dur… […]