Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu (PSD), a înfruntat săptămâna trecută judecătorii de la Curtea de Apel Cluj în contestația pe care a depus-o asupra stării de incompatibilitate constatată de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Magistratul Claudia Mirela Idriceanu a amânat pentru 21 ianuarie pronunțarea în cadrul acestei spețe. Fotoliul de primar al municipiului Bistrița ar putea rămâne vacant și ar putea avea loc alegeri anticipate în cazul unui verdict nefavorabil din partea instanțelor de judecată. Sentința față de incompatibilitatea lui Ovidiu Crețu se judecă pe fond la Curtea de Apel Cluj, iar aceasta nu va fi una irevocabilă, cel mai probabil sentința definitivă și irevocabilă va fi dată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

 

Bogdan Milea, avocatul PSD

Ovidiu Crețu este reprezentat în cadrul procesului de Bogdan Milea, un avocat care este cunoscut drept “apărător al social-democrației.” Bogdan Milea este și avocatul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, baronul Emil Radu Moldovan, în procesul pe care acesta l-a intentat ziariștilor de la Gazeta de Bistrița într-o încercare de suprimare a libertății de exprimare. Oricum, Milea a fost nepregătit în cadrul procesului intentat de clientul său Agenției Naționale de Integritate. El nu a observat ”punctul cheie” al dosarului: o declarație a lui Ovidiu Crețu care a fost semnată atât în nume propriu, cât și în calitate oficială pentru societatea din subordinea Primăriei Bistrița, pe care tot dumnealui o conduce. Astfel, în pledoaria lui finală nu a vorbit deloc despre acest subiect și a trebuit ca magistratul să îi atragă atenția asupra acestui fapt încât să își pregătească apărarea și în funcție de acea declarație.

 

Judecătoarea în mâna căreia stă Primăria Bistrița

Judecătorul Claudia Mirela Idriceanu este cea care judecă cauza, ea cerându-i primarului Crețu să se apropie  și să spună dacă el a fost cel care a semnat un act “în nume propriu” pentru Business Park Bistrița Sud, o societatea din subordinea municipiului Bistrița, iar acesta după o ezitare a afirmat că parcă își amintește de acest act. Magistratul le-a atras atenția apărătorilor lui Ovidiu Crețu să își pregătească acuzația și pentru acest capăt de acuzare. Claudia Mirela Idriceanu a amânat pronunțarea sentinței din această speță pentru 21 ianuarie 2014 pentru ca cei de la ANI să depună concluzii scrise.

 

Ce spun inspectorii ANI

Ovidiu Crețu a fost declarat în septembrie 2013 incompatibil de către ANI. 

CREȚU OVIDIU TEODOR s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013,  întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD S.R.L”, au anunțat la acea vreme inspectorii ANI.

 

Dosarele penale ale lui Crețu

“Numitul Crețu Ovidiu a fost cercetat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, în 9 dosare din care: în 6 dosare s-a dispus neînceperea urmăririi penale, două dosare au fost declinate, iar un dosar nu este soluționat, aflându-se în faza de cercetări penale”, se arată în continuarea răspunsului parchetului.

 

Noi am sesizat, noi am cercetat

Ovidiu Crețu, primarul municipiului Bistrița, ar trebui să fie cercetat în mai multe dosare de către Agenția Națională de Integritate. Gazeta de Bistrița v-a arătat că Ovidiu Crețu are un teren în Colibița înainte ca acesta să și-l treacă în declarația de avere.

 

“Urmare a solicitării dumneavoastră adresată în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă aducem la cunoștință faptul că instituţia nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenției, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, “legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii”, se arăta în răspunsul anterior al Agenției Naționale de Integritate la cererea Gazeta de Bistrița. Oficialii ANI au confirmat prima dată pentru Gazeta de Bistrița că primarul este cercetat, în schimb nu a vrut să ofere mai multe detalii. El a fost arătat cu degetul de către inspectorii ANI împreună cu alți șase edili, ceea ce ar putea stârni anumite semne de întrebare, având în vedere că acesta nu este un primar de comună.

 

Casa de pe lac

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, deţine un teren pe malul lacului Colibiţa, lângă cabana președintelui CJ BN Radu Moldovan, pe care nu şi l-a trecut inițial în declaraţia de avere. Pe lângă casa grandioasa din Bistrița, poate una dintre cele mai scumpe din municipiu, Creţu are şi o superbă proprietate pe malul lacului Colibiţa. În schimb, declaraţiile de avere ale primarului urbei nu susţin acelaşi lucru.

 

Primarul Ovidiu Creţu minte bistriţenii şi îşi bate joc de ei. El le prezintă declaraţii de avere false şi incomplete. Deşi el zice pe declaraţia sa de avere că are doar patru terenuri a uitat să omită terenul de aproximativ 1.500 de metri pătraţi din Colibiţa. Surse din apropierea lui Creţu confirmă existenţa terenului şi susţin că acesta s-a plâns că nu are bani şi din acest motiv nu construieşte nicio cabană pe el. Probabil cearta dintre el şi Radu Moldovan este principalul motiv pentru care nu îşi ridică o cabană chiar lângă duşmanul său. Oricât s-ar da de prieteni cei doi, relaţiile tensionate l-au motivat pe Creţu să încerce ruperea oricărei asocieri dintre ei. Ulterior, în urma articolelor din Gazeta de Bistrița, edilul bistrițean și-a trecut și acea proprietate.

bogdan milea 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.