Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în procesul deschis de familia bărbatului care a fost strivit de o creangă în Parcul Municipal, în timpul unei furtuni din 2017. Judecătorii clujeni au dat dreptate Primăriei Bistrița, menținând astfel hotărârea dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Incidentul a avut loc în toamna anului 2017, în Parcul Municipal, în timpul unei furtuni violente. P.I. se afla în Parcul Municipal, alături de familie, adică soție, fiică și nepoțelul său care atunci avea 5 ani.

La un moment dat a început să plouă torențial, iar parte din crengile copacilor din parcă să cadă pe alei, din cauza vântului extrem de puternic. Familia s-a îndreptat spre Casa de Cultură, acolo fiindu-le parcată mașina.

Nu au apucat să ajungă la mașină, o creangă strivindu-l pe bărbatul de 57 de ani. Acesta a auzit o trosnitură și dintr-un instinct greu de explicat a sărit pe nepoțelul său de 5 ani și l-a protejat cu propriul trup. I-a salvat viața micuțului, cu propria viață.

Echipajele medicale ajunse la fața locului n-au mai reușit să îl salveze pe bărbat, rănile cauzate de creanga copacului fiindu-i fatale.

Potrivit certificatului constatator al decesului, cauza directă a morții a fost transecțiune medulară, fractură cominutivă de corp vertebral C6 și T1, traumatism vertebral medular prin lovire activă cu corp dur de greutate mare. Mai pe înțelesul tuturor, gâtul bărbatului a fost rupt pur și simplu de bucata de lemn.

Familia a chemat Primăria Bistrița în judecată și a cerut daune consistente

La scurt timp după incident, familia bărbatului a solicitat Primăriei Bistrița despăgubiri, considerând-o responsabilă pentru nefericitul accident, întrucât este „proprietara” Parcului Municipal și avea datoria de a îngriji corespunzător arborii din zonă. Primăria Bistrița însă nu a vrut să stea la discuții precizând că a fost vorba despre o forță majoră un eveniment natural, ce nu putea fi controlat.

Familia bărbatului nu s-a lăsat și la nici jumătate de an de la incident a acționat în judecată Primăria Bistrița, precum și Consiliul Local al Primăriei Bistrița. La final de 2018 instanța suspendă dosarul, preferând să aștepte finalizarea anchetei penale înainte de a se pronunța.

Procesul intră iar în linie dreaptă abia în ultima lună a anului 2019, urmând ca Tribunalul să vină cu o sentință la mijlocul lui 2020. Familia P. a cerut daune substanțiale Primăriei Bistrița.

Soția supraviețuitoare a cerut daune morale de 200.000 de euro, 30.000 de euro daune materiale constând în cheltuielile cu înmormântarea, edificare piatră funerară, prejudiciu nerealizat până la pensionare, contravaloare costuri procedură succesorala notarială și a meselor organizate cu ocazia înmormântării, priveghi, pomană.

Fiica bărbatului a cerut 250.000 de euro daune morale, iar pentru fiul său și nepotul bărbatului 100.000 de euro, la care se adaugă încă 200.000 de euro pentru leziunile suferite de băiețel și 50.000 de euro daune materiale reprezentând contravaloarea suplimentului de hrană, spitalizare, îngrijire post spitalizare.

Primăria Bistrița s-a apărat susținând că a fost o situație de forță majoră, fiind în Bistrița-Năsăud o furtună foarte violentă, care a produs pagube materiale, fiind smulși din rădăcini mai mulți arbori, producându-se ruperi de ramuri de arbori pe tot teritoriul municipiului, inclusiv în parcul municipal.

Municipalitatea a susținut, la proces, că arborele în cauză este într-o stare fito-sanitară bună, în timp ce familia bărbatului accidentat a susținut că Primăria Bistrița nu și-a îndeplinit obligațiile de toaletare și control fito-sanitar.

„Susținerile că autoritățile nu și-au îndeplinit obligația de toaletare și control fito sanitar este neîntemeiată, în condițiile în care la data modernizării Parcului Municipal a avut loc o amplă verificare a tuturor copacilor existenți pe suprafața acestuia, s-au efectuat mai multe operațiuni de tăiere și curățare, toți copacii din parc au fost inventariați, iar în ce privește copacul din care s-a rupt creanga cu ocazia incidentului în discuție este un castan cu o înălțime medie de 10-20 de metri, vârsta între 50 și 80 de ani, și o stare de sănătate acceptabilă, precizând că decizia de tăiere a unui copac se discută într-o comisie de avizare a tăierilor de arbori situați pe domeniul public și privat al municipiului Bistrița, care se întrunește lunar și ori de câte ori e necesar și decizia finală este condiționată de obținerea unui aviz emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Așa fiind, există o activitate de monitorizare și control permanent cu privire la arbori, astfel că nu se poate reține că ar fi vorba de lipsa de preocupare a autorităților sub acest aspect”, se arată în motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Judecătorii bistrițeni și clujeni dau dreptate Primăriei Bistrița

În cele din urmă, la mijlocul anului 2020, după doi ani de procese, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Primăriei Bistrița, spunând că arborele respectiv era sănătos și a fost doborât pur și simplu de vântul puternic. Prejudiciul este cauzat de forță majoră și nu de o neglijență a Primăriei Bistrița.

„Tribunalul arată că este real și evident că reclamanții au suferit un prejudiciu material potrivit înscrisurilor justificative depuse la dosar, dar și unul moral important ca urmare a acestui tragic incident soldat cu decesul lui P.I. și rănirea minorului, viața familiei reclamanților fiind total bulversată dar că nu se impune evaluarea daunelor materiale și morale în condițiile în care nu sunt îndeplinite în mod cumulativ toate cerințele ce atrag răspunderea civilă delictuală a pârâților, pentru că nu se poate reține comiterea unei fapte ilicite de către pârâți, ci se impune a se stabili că în condițiile concrete de furtună și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie care la rafală au putut depăși 90 de km/oră, în care s-a petrecut tragicul incident din parcul municipal în data de 17 septembrie 2017 prejudiciul reclamanților a fost cauzat de un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, ce are natura juridica a forței majore, caz în care răspunderea pentru prejudiciul suferit de reclamanți nu este imputabilă pârâților chemați în judecată”, se mai arată în decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Familia bărbatului nu a fost mulțumită cu sentința dată de instanța bistrițeană și a decis să meargă mai departe la Curtea de Apel Cluj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței clujene pe 1 septembrie 2020, la câteva luni de la sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Curtea de Apel Cluj a avut nevoie de aproape 10 luni pentru a se pronunța în acest caz. Sentința a venit abia săptămâna trecută, judecătorii clujeni menținând practic decizia dată la Bistrița:

„Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanţii PM, VOR şi VDM prin reprezentanţi legali împotriva sentinţei civile nr. 149 din 10.06.2020 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud pronunţată în dosarul nr.275/112/2018, pe care o menţine. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în sentință.

Sentința nu este definitivă, familia mai având o cale de atac. Rămâne de văzut dacă familia bărbatului mai are putere să meargă mai departe, după două lupte pierdute.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.