Deficitul bugetar de miliarde de lei care trage în jos coaliția de guvernare a readus la suprafață posibilitatea ca angajații care cumulează pensia cu salariul să-și piardă aceste beneficii. Gazeta de Bistrița a făcut mai multe adrese la instituțiile din Bistrița-Năsăud pentru a afla numărul celor care primesc atât pensie, cât și salariu.

Trebuie să subliniem de la început faptul că acest concept, numit cumul pensie-salariu, implică posibilitatea ca un fost angajat care a ieșit la pensie să continue să lucreze și să primească, în același timp, pensia la care are dreptul în urma contribuțiilor sale efectuate de-a lungul anilor. Această practică este permisă în România, chiar dacă, acum câțiva ani, primarul actual al Clujului, Emil Boc, în timp ce era premierul României, a interzis acest lucru. Mai exact, în timpul crizei financiare din 2008, cumulul pensie-salariu a fost interzis prin legea nr. 329/2009.

Este important să reamintim că în 2009, România a suferit o cădere economică semnificativă, iar deficitul bugetar a depășit 7% din PIB, ajungând la 9% în 2010. Tot în urma crizei financiare, Guvernul condus de Emil Boc în acea perioadă a eliminat și pensiile speciale. Cu toate acestea, cumulul pensie-salariu a fost reintrodus în România în 2014, în timpul guvernării alianței PSD-UNPR-ALDE, prin Legea nr. 134. De asemenea, în timpul mandatului lui Victor Ponta, pensiile speciale au fost din nou reintroduse.

Trei la CJ BN, doi la Prefectură

În urma cererii pe care ziarul nostru a făcut-o la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, la nivelul instituției sunt angajate trei persoane care cumulează pensia cu salariu. Mai exact, o persoană este funcționar public cu salariu de bază de 9.409 lei, la care se adaugă indemnizația de hrană în valoare de 347 de lei, acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.

Acesta a fost angajat pe data de 1 octombrie 2015. De asemenea, al doilea funcționar public are un salariu de bază de 8.234 de lei, care se adaugă aceeași sumă pentru indemnizația de hrană, acesta fiind angajat pe 15 iulie 2014. Ultima persoană care cumulează pensia cu salariu este personal contractual, având un salariu de bază de 8.234 de lei, plus cei 347 de lei, indemnizație de hrană. Data numirii în funcția contractuală a fost pe 30 august 2016.

La Instituția Prefectului-Județul Bistrița-Năsăud, în urma cererii noastre, reprezentanții instituției au precizat că la Prefectură își desfășoară activitatea două persoane care cumulează pensia cu salariul, numite în funcția publică de consilier asistent, angajate prin concurs de recrutare, începând cu data de 22 august 2022. De asemenea, veniturile nete lunare obținute de către persoanele în cauză sunt în cuantum de 3.042 de lei, respectiv 2.975 de lei.

Patru în Primăria Bistrița

Ziarul nostru a făcut o cerere și la Primăria municipiului Bistrița pentru a afla numărul angajaților care cumulează pensia cu salariul și veniturile lor.

Astfel, în cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Bistrița sunt patru persoane care cumulează pensia cu salariul. Acestea obțin venituri nete lunare din salarii între 5.600 și 7.600 de lei. Persoanele care cumulează pensia cu salariul sunt angajate în cadrul instituției din 1993, 2006, 2011 și 2022.

Clujul nu face excepție

Trecând puțin în județul Cluj, la Primăria administrată de primarul Emil Boc sunt un număr de 26 de angajați care cumulează pensia cu salariul, cu 22 mai mult față de Primăria din Bistrița. Salariații respectivi au fost angajați în instituție între anii 1993 și 2022, iar în ceea ce privește salariul lunar brut încasat de la Primăria Cluj-Napoca, acesta este cuprins între 5749 lei și 20448 lei.

De asemenea, la Consiliul Județean din Cluj există 2 persoane care primesc lunar și pensie, dar și salariu, reprezentând doar 0,73% dintre angajații totali ai instituției conduse de Alin Tișe. Cei doi angajați care cumulează pensia cu salariul au realizat în luna martie un venit brut / venit net de 15573 lei/8996 lei respectiv 11091 lei/ 6343 lei.

Câți români au salarii de peste 25.000 lei lunar

În cadrul coaliției de guvernare se poartă discuții cu privire la aplicarea unei taxe pe veniturile care depășesc suma de 25.000 de lei pentru bugetarii care primesc atât salariu, cât și pensie. Această măsură are ca scop rezolvarea situației existente.

Conform Ministerului Finanțelor, aproximativ 81.000 de români din sectorul public și privat câștigă lunar peste 25.000 de lei din salarii și alte venituri, inclusiv sporuri și indemnizații pentru consilii de administrație. Această informație se bazează pe analiza datelor furnizate de Inspecția Muncii, care arată că în total există 42.315 contracte de muncă cu salarii mai mari de 25.000 de lei pe lună, în ambele sectoare, dintre care numai 2.300 sunt în sectorul public.

Ce spun parlamentarii bistrițeni

Gazeta de Bistrița a luat legătura cu senatorul Ovidiu Florean, care face parte din RENEW, pentru a cere un punct de vedere cu privire la angajații care cumulează pensia cu salariul. Acesta a precizat că în nici o situație nu este normal să cumulezi pensia cu salariul de bugetar.

„România se confruntă cu un deficit bugetar incredibil datorită incompetenței alianței de la guvernare care au prognozat în decembrie 2022 un buget greșit ( cu 20 de miliarde de lei peste încasările ulterioare). În nici o situație nu este normal să cumulezi pensia cu salariul de bugetar. Cei în cauză trebuie obligați prin lege să opteze pentru una sau alta, nu neapărat datorită situației economice precare a țării, cât mai ales datorită șomajului ridicat). Nu-i normal să ții la serviciu un bugetar pensionat, care să ocupe locul de muncă potențial al unui șomer care îndeplinește toate condițiile cerute pentru respectiva poziție”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Ovidiu Florean.

Deputatul social-democrat Bogdan Ivan este de părere că trebuie găsită formula strict legală în care să nu avem acest cumul. De asemenea, alesul bistrițean spune că a adus în discuție acest subiect în cadrul grupului de lucru al PSD, dar a avut și discuții private cu ministrul de Finanțe și al Muncii.

„Constituțional este foarte complicat să interzici dreptul cuiva de a munci, dar trebuie să găsim o formă în care acolo unde este cazul să nu avem acest cumul. Să avem doar excepțiile foarte bine argumentate, în cadrul profesorilor sau personalului sanitar din satele îndepărtate unde nu avem locuitori pentru cineva și atunci să poată să cumuleze pensia cu salariul doar în condiții de excepție, dar în rest acolo unde există potențial de înlocuire nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă astăzi.

De exemplu,  un tânăr care se pregătește să intre în sistemul public, spital sau universitate nu poate să facă acest lucru deoarece acel post este ocupat deja de cineva care încasează, pe de o parte pensie și, pe de alta, un salar care, în cuantum net ar fi chiar și de 3 ori mai mare decât ar fi pentru un tânăr debutant. În condițiile astea, tineri foarte bine pregătiți ajung să plece în străinătate sau să-și găsească de lucru în alte domenii și noi să rămânem fără expertiza lor. Dacă mă întrebați pe mine trebuie găsită formula strict legală în care să nu avem acest cumul al pensiei cu salariu”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Bogdan Ivan.

(Va urma)

1 COMENTARIU

  1. A fi tanar este un privilegiu.A fi pregatit ca tanar, este un semn de intrebare.La 62-65 de ani deti competente profesionale, gandire, viziune, creativitate…etc.Sunt persoane active, seniorii care inca presteaza activitati intelectuale sau fizice.Si sunt multi tineri care sunt obositi inainte de a atinge varsta pensionarii.Fara discriminare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.