Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și secretar de stat, Toma Rus, și-a făcut doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Din comisia care a citit lucrarea lui Rus a făcut parte și actualul vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, Vasile Dîncu. Se poate trasa astfel, un cerc al intereselor în care sunt incluși clujenii ”evoluționiști” din PSD care sug și ei de la ”țâța” Serviciilor, iar robinetul este la Gabriel Oprea și la Virgil Ardeleanu.
Pentru că mândria s-a născut la sat, orice politician care a sărit din șlapii cu care alerga pe ulița satului în pantofii cu care merge agale prin Casa Poporului trebuie să aibă o diplomă de studii. Și nu de oricare, ci de doctor, dacă se poate. Iar acordarea acestei distincții nu se face pe criterii universitare, ci pe ”cumetrii”. Majoritatea celor care se agață cu unghiile de pervazul parvenirii pentru a intra pe șest în mediul universitar se cunosc între ei și au afaceri și interese comune.
Fostul șef de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate din Cluj și fost secretar de stat, clujeanul Toma Rus, are și el diplomă de doctor obținută de la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, adică școala SRI-ului. Coordonatorul lucrării „Criminalitatea organizată. Vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale“ (360 de pagini) este nimeni altul decât fostul ministru Gabriel Oprea, care a ”nășit” doctori în stânga și în dreapta. Mai mult, din comisia care a acordat titlul de doctor clujeanului Toma Rus face parte și actualul vicepremier, Vasile Dîncu, unul dintre reformiștii PSD-ului care consideră că puțin mai mult capitalism nu strică unui socialist din ziua de azi.
Însă, aceste ”cumetrii” universitare spun mult mai multe lucruri: dacă legăturile lui Oprea cu SRI-ul nu sunt secrete, iată că și Vasile Dîncu face parte din echipa băieților care joacă tehnocrat și apăsat în cadrul Serviciilor.
Cercetat de ANI, găsit nevinovat de procurori
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a cercetat pentru fals în declaraţii pe Toma Rus. Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat Agenția, cu privire la Toma Rus și la nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008. În perioada respectivă el era subsecretar de stat de la Interne. El a părăsit acest post după ce a fost scos de sub urmărire penală de către procurorii DNA în urma unui denunţ al patronului echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. În privința problemei cu ANI, Rus a explicat procurorilor că diferenţa la veniturile soţiei pe 2007 a apărut din vina unei contabile. În cadrul declarației, Toma Rus a susținut că soția a câștigat 31.705 de lei, în timp ce soţia lui a completat la venituri suma de 248.221 de lei. Procurorii au crezut explicația fostului lor coleg și i-au dat NUP pentru aceste neconcordanțe.
Doctor în criminalitate Organizată face afaceri cu bizoni
În momentul de față, Toma Rus este implicat în afacerea cu bizoni de la Recea Cristur. Gazeta de Cluj a prezentat cum, împreună cu primarul comunei, care îi este văr, Alexandru Rus, încearcă să îi convingă pe săteni să renunţe la pădurile şi păşunile pe care le au pentru a amenaja ţarcurile bizoni. Pe de altă parte, pe acele terenuri, crescătorii de animale din zonă spun că au şi ei nevoie de terenurile respective. Peste 10 persoane din localitatea Recea Cristur spun că au probleme la primăria comunei cu obţinerea de teren pentru păşunatul animalelor. “Până să vină cu bizonii ne-am înţeles bine între noi, că e loc pentru toată lumea şi nimeni nu s-a gândit să îngrădească pădurile pentru a se folosi de păşuni de unul singur. Acum, când am cerut păşune nu ne-au dat că cică n-am avut în anii trecuţi şi cum ar veni, acum nu mai merităm, şi au dat ce au avut firmei care se ocupă de creşterea bizonilor. Cum oare pot să facă aşa ceva când pădurile astea fac parte din parcul Natura 2000 care ştiu că este o zonă protejată. Au concesionat 90 de hectare firmei care se ocupă de bizoni. Dacă nu se rezolvă nimic, noi ieşim în stradă şi o să fie bai, că nu suntem puţini în situaţia asta!”, spun oamenii din comună. De asemenea, ei vor să facă petiţii la Prefectura Cluj şi să apeleze la serviciile unui avocat pentru a ieşi din această situaţie.
“Toma Rus, împreună cu primarul (Alexandru Rus, vărul fostului secretar de Interne, Toma Rus, n.red.) şi Alexandru Marchiş, inginerul care se ocupă de administrarea fermei, merg prin sat pe la oameni să obţină închirierea terenurilor. Unora le spune să închirieze că şi vecinul le-a închiriat şi oamenii cred, chiar dacă lucrul ăsta nu este adevărat şi oamenii pun botu’. Preţul este între 20 şi 100 de lei/hectar/an.
În Recea pe vremea comuniştilor, oamenii care lucrau la CAP-ul din zonă au construit un bloc, care acum este în administrarea primăriei. Clădirea are patru apartamente şi două dintre ele au fost închiriate unor familii. Acum, oamenii sunt scoşi cu forţa din locuinţele respective pentru că primăria vrea să facă birouri pentru afacerea cu bizoni. Pe noi nu ne ajută nimeni, o să facem o plângere la Prefectură, dar o să apelăm şi la un avocat! Dacă rămânem fără păşuni, nu mai putem creşte animale şi ce facem atunci?! Ne angajează ăştia la ferma lor de bizoni şi Recea devine feuda ăstora care se ocupă de afacere! Nu e corect ce se întâmplă şi ar trebui să ne ajute cineva că ajungem la sapă de lemn altfel!”, spune un cioban din Recea.
Dîncu nu face nimic la Academia SRI-ului!
Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Dîncu este președinte al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) (între timp a vândut IRES-ul unor afaceriști clujeni). A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca; doctor în Sociologie (2008). A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în așa numitul Grup PSD de la Cluj. A ocupat funcțiile politice de vicepreședinte al Organizației Județene Cluj a PSD și de secretar executiv al PSD în marketing politic. Din 2010 nu mai este membru al niciunui partid politic. A fost ministru al Informațiilor Publice (28 dec. 2000 — 19 iun. 2003), în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informațiilor Publice a fost transformat în Agenția Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004. A fost ales senator în circumscripția electorală nr.13 Cluj (2004-2008), fiind ales pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului, a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (sept. 2006 — febr. 2008) și a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă și mijloace de informare în masă a Senatului. A deținut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiștilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiștilor Europeni (până în nov. 2007).
Despre activitatea lui la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, nici pâs!
[…] Cumetria doctoratelor dintre vicepremierul Dîncu, fostul ministru Oprea și ex-șeful de la BCCO Cl… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]