Reabilitarea energetică a Palatului Administrativ, noua aripă a Spitalului Clinic Județean de Urgență, axele de transport și linia verde sunt doar unele dintre cele mai mari și bănoase șantiere din Bistrița. Constructorii au reușit să-și împartă borcanul cu miere, deși, indiscutabil pe potul cel mare a pus mâna MIS Grup.

Cei mai mari constructori din județ au reușit să-și împartă cele mai importante și bănoase șantiere din Bistrița. Campioni sunt, însă, cei de la MIS Grup, care după cum arăta Gazeta de Bistrița a adunat peste 100 de contracte cu statul în ultimii ani.

MIS Grup a pus mâna pe reabilitarea Bisericii Evanghelice, care a fost resfințită luna aceasta, însă, pare-se recepția n-a fost încă făcută, astfel că monumentul care se află în șantier de decenii, nu poate fi vizitat. Pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice, MIS Grup a încasat, de la prima strigare 10 milioane de lei.

MIS Grup se ocupă de cele mai importante șantiere din municipiul Bistrița. Este vorba despre Linia Verde și Axa de Transport Gării-Năsăudului. Cele două proiecte însumează peste 22 de milioane de euro.

Reconfigurarea axei de transport public pe traseul strada Gării – Bulevardul Decebal – strada Andrei Mureșanu –Năsăudului este finanțat din POR, finanțarea fiind asigurată de fostul primar Ovidiu Crețu.

Valoarea proiectului trece de 40 de milioane de lei și implică: realizarea de benzi dedicate transportului public, realizarea pistelor pentru cicliști, reabilitarea trotuarelor, realizarea unui sistem rutier nou la partea carosabilă pe coridorul de transport, iluminat public cu sistem de telegestiune, modernizarea stațiilor de transport public existente, realizarea unui sistem de monitorizare video și realizarea unui pasaj pietonal subteran în apropierea Pieței Decebal.

Sunt amenajate 10 stații de transport, 4.500 de metri de piste de cicliști, 4.435 de metri de trotuar vor fi reabilitați și 2300 de metri de carosabil.

De asemenea, MIS Grup se ocupă și de Linia Verde o rută de transport public care leagă Cartierul Unirea de Viișoara pe de Calea Moldovei – General Grigore Bălan – Bistricioarei – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Dornei – Gheorghe Șincai – Independenței – Libertății – Viișoara.

Traseul va fi operat cu vehicule electrice, iar lucrările au inclus și amenajarea de piste de cicliști și achiziționarea de autobuze electrice. Valoarea totală a proiectului, cu tot cu autobuzele electrice achiziționate trece de 18 milioane de euro. În jur de 10 milioane de euro sunt doar lucrările desfășurate de MIS Grup.

DIMEX pune mâna pe noul pavilion de la spital

DIMEX 2000 Company a câștigat contractul de 50 de milioane de euro care prevede construirea unui nou corp legat prin pasarele suspendate de clădirea principală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița-Năsăud.

Constructorul trebuie să construiască un corp de clădire cu 2 etaje subterane, parter și patru etaje. Finanțarea pentru acest proiect este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Suprafața construită va ajunge la 2.500 de metri pătrați și va aduce în plus unității sanitare 205 paturi.

La primul subsol va fi un depozit şi adăpost pentru protecţie civilă; la parter – Secţia de Hemodializă şi o parcare robotizată cu 90 de locuri; la etajul I – Secţia ORL (25 paturi şi Structura de spitalizări de zi); la etajul II – Secţia Cardiologie (55 paturi, din care 10 paturi pentru USTACC (Unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici); Secţia hibrid AngioCT pentru cardiologie intervenţională şi Compartiment Oftalmologie (15 paturi plus 10 paturi spitalizare de zi); la etajul III – Bloc Operator şi secţii spitalizare, patru săli de operaţie (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervenţională, Chirurgie plastică şi Oftalmologie), Compartiment Neurochirurgie (15 paturi) şi Compartiment Chirurgie plastică (10 paturi); la etajul IV- secţii de spitalizare pentru Compartimentul de Gastroenterologie (20 de paturi) şi Secţia Neurologie cu 55 paturi, din care 10 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale.

Procedura de licitație a fost începută de Consiliul Județean în 2020 și abia anul acesta a reușit instituția să semneze contractul și să dea drumul la lucrări. Licitația a fost „frânată” de contestații și procese.

Primul „câștigător” al licitației a fost MIS Grup, care, însă a fost contestat la scurt timp de Dimex 2000 Company. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor obligă Consiliul Județean să refacă licitația, astfel că MIS Grup rămâne cu buza umflată, mai ales că Curtea de Apel Cluj îi respinge plângerile formulate împotriva deciziei CNSC.

Record a pus mâna pe reabilitarea energetică a Palatului Administrativ

Și Record a pus mâna pe un contract important anul acesta, în valoare de 4 milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea termică și energetică a Palatului Administrativ, finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Constructorul are la dispoziție 24 de luni pentru a finaliza lucrările.

Printre lucrările propuse se numără refacerea integrală a perimetrelor de protecție – protejarea, repararea elementelor nestructurale și/sau restaurarea elementelor arhitecturale și a componentelor artistice, după caz; desfacerea și îndepărtarea integrală a straturilor de tencuială existente.

Zonelor de soclu vor fi curățate cu jet de apă și aer comprimat și vor fi reparate zonele care prezintă fisuri. Vor fi reparate și fisurile de la pervazurile ferestrelor, care vor fi retencuite cu mortare speciale rezistente la intemperii.

Structurile de tencuieli vor fi îndepărtate de pe zonele afectate, tâmplăriile vor fi desfăcute și se vor repara spaleții de prindere. Arhitectural se va menține forma pilaștrilor de pe fațada existentă și forma acoperișului inițial.

Se propune, de asemenea, realizarea unui grup sanitar special destinat persoanelor cu dizabilități dotat cu echipamente și obiecte specifice, dar și a unei rampe exterioare pentru accesul persoanelor cu dizabilități cu gresie antiderapantă și balustrade de protecție.

Doar pe amenajarea terenului, relocarea sau protecția utilităților și asigurarea utilităților vor merge aproape 85.000 de lei. Documentațiile tehnice și obținerea avizelor și autorizațiilor mai înghit 35.000 de lei, proiectul tehnic 270.000 de lei, iar asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului tot 270.000 de lei.

Construcțiile și instalațiile costă 15,4 milioane de lei, iar montarea unui utilaj tehnologic 66.000 de lei. Pe utilaje, echipamente tehnologice și funcționale ce necesită montaj mai merg 967.227 de lei. Organizarea de șantier mai costă și ea 63.000 de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.