Pietrele la rinichi (calculii renali) reprezintă o problemă frecventă de sănătate ce afectează multe persoane. Formațiunile apărute pot provoca dureri intense și au impact asupra calității vieții. Dimensiunea și textura pietrelor la rinichi variază de la firișoare de nisip și boabe de năut netede, până la structuri de mari dimensiuni cu margini ascuțite. Majoritatea calculilor renali pot fi eliminați prin tractul urinar, însă, unele formațiuni dure pot necesita intervenție chirurgicală pentru îndepărtare. 

Abordăm în cadrul acestui material tematica pietrelor la rinichi și explicăm cum apar calculii renali, care sunt simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic și cauzele dezvoltării unor structuri deosebite în organismul uman. 

Ce sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi cunoscute în literatura de specialitate și sub denumirea de „calculi renali” sunt depozite dure care se formează în rinichi atunci când mineralele și sărurile din urină se cristalizează și se lipesc unele de altele. Acestea pot varia în ceea ce privește dimensiunea, de la un grăunte de nisip până la un bob de mazăre, dar pot ajunge și mai mari. Citește pe blogul Dr.Max mai multe despre această condiție medicală pentru a deține toate informațiile necesare. 
Pietrele la rinichi pot provoca dureri severe atunci când se deplasează prin tractul urinar, alături de alte simptome neplăcute. În cazurile severe, pietrele la rinichi pot bloca tractul urinar, ceea ce poate duce la complicații grave pentru care este nevoie de intervenție chirurgicală. (1)

Cum se formează pietrele la rinichi (calculii renali)?

Pietrele la rinichi (calculii renali) se formează atunci când substanțe precum calciul, oxalatul și fosfatul se concentrează în urină și formează cristale, care în timp pot crește în dimensiune. Procesul de formare a calculilor renali poate dura luni sau chiar ani și variază în funcție de compoziția chimică a urinei și de nivelul de hidratare al persoanei afectate.

Un factor important în formarea pietrelor la rinichi este rolul urinei în eliminarea deșeurilor din organism. Urina este produsă de rinichi și are misiunea de a transporta substanțele chimice reziduale din organism. Atunci când există un dezechilibru între substanțele care trebuie eliminate și nivelul de lichide, acestea pot forma cristale în urină. Când nu sunt îndepărtate la timp și se acumulează se pot transforma în pietre la rinichi. (1), (2)

Simptome specifice ale pietrelor la rinichi (calculi renali)

Durerea apare când pietrele la rinichi atunci se mișcă în interiorul organelor excretoare sau când trec prin uretere, tuburile care leagă rinichii și vezica urinară. Când calculii renali se blochează în uretere și fluxul de urină este parțial sau total întrerupt, inflamația rinichilor este însoțită de: 

  • durere severă, intensă, ascuțită, ce radiază în lateral și spate, dar și sub coaste până în abdomenul inferior și zona inghinală;
  • urină roz, roșie sau maro – tulbure sau urât mirositoare;
  • dificultăți la urinare;
  • greață și vărsături;
  • febră și frisoane când vorbim de o infecție. 

Când apar astfel de simptome, vizita la medicul specialist nu mai trebuie amânată pentru a evita complicațiile grave pentru sănătate. (1)

Cauze și factori de risc pentru apariția pietrelor la rinichi (calculi renali)

  • Istoric familial sau personal;
  • Deshidratare severă;
  • O anumită dietă – bogată în proteine, sodiu, zahăr;
  • Vârsta – intervalul 20 – 40 de ani este specific, seniorii și copiii nu sunt ocoliți de această condiție medicală;
  • Sexul – bărbații sunt mai afectați comparativ cu femeile;
  • Obezitatea;
  • Boli ale tractului digestiv sau intervenții chirurgicale la acest nivel;
  • Unele afecțiuni medicale – infecții repetate ale tractului urinar;
  • Unele medicamente sau suplimente alimentare – laxative, antidepresive;
  • Zona de proveniență – regiunile geografice cu temperaturi ridicate favorizează transpirația abundentă și formarea calculilor renali. (1), (2)

Alături de tratamentul medicamentos, schimbarea stilului de viață și a dietei, precum și folosirea remediilor naturiste oferă alinare când pietrele la rinichi sunt mici și pot fi eliminate odată cu urina. În situații complexe, intervenția chirurgicală poate fi unica variantă de tratament. 

Acest articol despre pietrele la rinichi sau calculii renali este strict informativ și nu poate înlocui un consult de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor descrise în acest material, mergi de urgență la medic și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Kidney stones – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755

2. Everything You Need to Know About Kidney Stones – https://www.healthline.com/health/kidney-stones

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.