Spaima bovinelor din Moldova Mișu Gangal a ajuns să acționeze anul acesta și în Bistrița-Năsăud, deși se află după gratii încă din 2013. Acesta a coordonat din închisoare o grupare formată din aproape 10 persoane, unele dintre ele aflate deja după gratii în diferite penitenciare din țară pentru diverse infracțiuni.

 

La începutul lunii iulie, polițiștii luau la puricat 15 locuințe din județele Suceava, Iași, Bacău, Harghita, Botoșani și Brașov, precum și șapte camere din penitenciarele din Iași, Botoșani și Miercurea Ciuc. Erau vizate mai multe persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, spălare de bani și tăinuire. Practic persoanele luate pe sus la acea dată de polițiști au înșelat o bistrițeancă în vârstă cu 125.000 de lei. În urma perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, componente și accesorii de telefonie mobilă, înscrisuri cu valoare probatorie, precum și 10.000 de lei. 27 de persoane au fost implicate, 8 dintre ele ispășindu-și pedeapsa pentru alte delicte în penitenciarele din Iași, Botoșani, Deva și Miercurea Ciuc.

„27 de persoane sunt bănuite că, în perioada 20 ianuarie – 10 februarie, prin convorbiri telefonice repetate, ar fi indus în eroare o femeie din Bistrița, prezentându-se ca reprezentanți ai unei societăți de telefonie. Membrii grupării i-ar fi spus victimei că a câștigat un premiu în bani și ar fi determinat-o să depună, de mai multe ori, în total 125.000 de lei, pe numele altor persoane implicate din țară, prin intermediul unui serviciu de transfer rapid și mandat poștal on-line”, susțineau în vară reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Capul acestei rețele a fost chiar Mișu Gangal, un interlop din Iași, care a terorizat poliția din Moldova ani la rând cu furturile de animale. Mișu Gangal era cel care o apela pe bătrână telefonic și îi cerea să depună diverse sume de bani în conturi pentru a „câștiga” un premiu.

Acest caz va fi judecat la Tribunalul Bistrița, 9 persoane fiind trimise în judecată pentru că au înșelat-o pe bătrână. Alături de Mișu Gangal au mai fost trimiși în judecată și alți membri din clanul Gangal. Este vorba despre Zalomir Ion și Cristian Bădărău, amândoi cu antecedente penale. De asemenea au fost trimiși în judecată și Cîrîc Nicușor Daniel, Marian Cristian și Pucser Andrei Tiberiu, precum și Pop Cristian Constantin, condamnat anul acesta la 8 luni de închisoare cu executare pentru delapidare sau Panainte Petru Marcelius închis și el pentru furt calificat în formă continuată.

Pe lista celor trimiși în judecată se află și Ifrim Cătălin, un bărbat de 32 de ani din Vatra Dornei care are deja de ispășit 30 de ani de închisoare, după ce în urmă cu 14 ani a omorât cu un târnăcop și cu un ciocan doi soți pe care intenționa să-i jefuiască.

 

Clanul Gangal a băgat în sperieți Moldova

Mișu Gangal are 35 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți hoți de cai și de vite din zona Moldovei. Face parte din clanul țigănesc Gangal din Iași, specializat în infracțiuni de toate tipurile și format chiar în jurul familiei cu același nume.

De-a lungul timpului, membrii acestui clan au furat peste 150 de cai și vite și au fost dați chiar și în urmărire generală și internațională. Ultimul din clan care a fost prins a fost chiar Mișu Gangal, care după un an în care s-a ascuns cum a putut de poliție a fost prins.

Judecătoria Iași l-a condamnat la 10 ani de închisoare în anul 2012 pentru constituire de grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni și furt calificat cu consecințe deosebit de grave.

Cea mai mare grupare organizată de hoți de animale din Moldova a fost anihilată încă din anul 2009. Rețeaua care era condusă de membrii clanului Gangal acționa pe raza județelor Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Bacău și Neamț. Prejudiciul creat de clanul Gangal ajungea la 200.000 de lei.

În total, membri clanului Gangal au primit peste 55 de ani de închisoare, cele mai mari pedepse fiind primite de Corneliu Bârzu (12 ani de închisoare) și Mișu Gangal (10 ani de închisoare).

În doar un an, Mișu Gangal alături de membrii clanului pe care îl conducea a comis peste 55 de furturi de animale în cele șase județe. Hoții acționau noaptea, iar bunurile erau valorificate în târguri și abatoare.

Deși nu vorbim despre persoane educate, gruparea era extrem de bine organizată, fiecare dintre membri având sarcini și roluri foarte bine determinate. La o singură acțiune furau între două și cinci animale, care erau duse în livezi și păduri retrase și legate de copaci. Dacă erau surprinși de alte persoane, hoții fie atacau, fie abandonau animalele și fugeau. Pentru a pierde urma animalelor, hoții obișnuiau să dea la schimb animalele și să le vândă în târguri pe cele schimbate.

Banii erau împărțiți între membri clanului, cu vârste cuprinse între 22 și 45 de ani, care și-au construit case și și-au luat mașini cu sumele obținute din vânzarea animalelor furate.

 

Proxenetismul, pe lista infracțiunilor

Înșelăciunile și furtișagurile nu sunt singurele infracțiuni comise de membri clanului Gangal. Câțiva dintre membri clanului țigănesc au fost condamnați și pentru proxenetism și trafic de persoane.

Anchetatorii spun că membrii clanului racolau tinerele chiar din centrele de plasament, asta pentru că fetele nu aveau părinți și le era mai ușor să le piardă urma. Fetele ajungeau să se îndrăgostească de proxeneții din clanul Gangal, iar după ce reușeau să le scoată de sub custodia statului le obligau să se prostitueze. Copilele care aveau între 15 și 17 ani erau obligate să se prostitueze pentru 100-200 de lei, iar când se împotriveau erau bătute crunt și amenințate cu moartea.

Mai grav este faptul că aceste tinere care erau obligate să „satisfacă” și 10 bărbați zilnic aveau deficiențe psihice și/sau fizice.

Ororile făcute de membri clanului Gangal au ieșit la iveală după ce aceștia au fugit din țară în 2012, iar fetele au profitat de situație, au scăpat din apartamentele unde erau ținute și au mers la poliție unde au povestit tot ce li s-a întâmplat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.