În ultimele două numere ale Gazetei de Bistriţa am prezentat cazul omului de afaceri Cristian Duca, un alt bistriţean căzut în plasa executorului Valerian Dorin Andronesi şi a găştii lui.

Andronesi s-a folosit şi în acest caz de acelaşi executor Ironim Pavelea, care întocmeşte expertizele după voia exectorului, adică mult sub preţul real, de Cristian Nagi care i-a împrumutat bani lui Duca, dar şi de Liviu Olariu jr., care reprezintă practic gaşca în faţa instanţei.

 

Faptul că executorul Valerian Dorin Andronesi nu ţine cont decât de evaluarea lui Ironim Pavelea are doar cu un singur scop: acela de a putea extinde executarea silită şi peste alte bunuri din proprietatea celui executat silit, în speţa de faţă Cristian Duca.

Demersurile făcute de gaşca lui Andronesi au fost făcute premeditat, fiindcă până la a fi efectuată evaluarea casei de pe strada Cerbului, Cristian Nagi îi face o propunere lui Duca, întrucât apartamentul pus gaj pe lângă casa cu pricina nu îi poate fi pus la dispoziţie fiindcă investiţia nu era finalizată.

Astfel Nagi îi propune, în 2012, lui Duca îşi treacă din patrimoniul firmei sale în proprietate personală două spaţii comerciale, situate în buricul târgului pe str. General Grigore Bălan, şi astfel să garanteze cu ele pentru a nu duce mai departe executarea silită. Ţinta găştii condusă de Andronesi era însă de a pune mâna pe şi spaţiile respective. Astfel, imediat după ce evaluatorul Pavelea stabileşte că imobilul casă de pe strada Cerbului valorează DOAR 45.000 de euro, cu două luni înainte de a fi stabilit un prim termen de licitaţie pentru vânzarea casei, Andronesi face somaţie asiguratorie pe respectivele spaţii comerciale de pe Grigore Bălan. Practic, Andronesi nu aşteaptă să se lămurească dacă creditorul Nagi va fi îndestulat prin suma obţinută în urma vânzării prin licitaţie a casei, şi trece mai departe. Pe de altă parte, Andronesi şi gaşca nici nu s-au arătat foarte interesaţi de vânzarea casei.

 

Spaţiu dat în plată în contul unui împrumut al ascoiatului

Cristian Duca nu a făcut însă greşeala de a-şi trece în patrimoniul personal spaţiile comerciale, însă a făcut o altă mişcare, care însă nu l-a ajutat foarte mult. Aceasta însă demonstrează o dată în plus abuzurile comise de Andronesi şi gaşca lui.

Astfel, în februarie 2012, omul de afaceri bistriţean recurge la o dare în plată a unuia din cele două spaţii de pe str. General Grigore Bălan, mai precis o hală de lactate cu două depozite aferente, a cărei valoare era de 75.000 lei, stabilită în baza unei expertize, în condiţiile în care acesta nu şi-a putut recupera din firmă – SC Afrodis Trans SRL – suma împrumutată (împrumutul asociatului), de 160.000 lei. Demersul a fost consemnat şi parafat printr-un act notarial. În documentul respectiv se comite o eroare, fiind precizat faptul că e vorba de un singur spaţiu din cele două, cota de 53/352 mp aferentă imobilului, totul cu o arie desfăşurată de aproape 287 m.p.

Prin acelaşi act notarial, persoanele fizice Cristian Duca şi soţia sa Anca, ca beneficiari ai dării în plată al spaţiului respectiv, se angajau să îl întabuleze în patrimoniul personal.

 

Greşeşte suprafaţa

Însă spaţiul cu pricina figura împreună cu celălalt în care funcţiona un magazin de carne pe aceeaşi coală de Carte funciară, care împreună aveau o arie desfăşurată de 287 m.p.

Eroarea este descoperită câteva luni mai târziu, mai precis în iulie, moment în care este încheiat un nou act notarial pentru îndreptarea acesteia.

În acelaşi document din iulie, Cristian Duca şi soţia sa se angajau că, în termen de 30 de zile, vor apartamenta spaţiul luat prin dare în plată.

 

Anularea dării în plată

Din acest moment, practic omul de afaceri trebuia să recurgă doar la o ieşire din indiviziune şi să separe spaţiile comerciale şi în acte. Nu a mai apucat însă, fiindcă până la îndreptarea erorii apucase să aibă o discuţie cu un alt om de afaceri bistriţean, Nicolae Uilăcan, care îi face lui Duca o promisiune fermă de cumpărare a spaţiului, promisiune parafată printr-un act notarial.

Având probleme financiare, Cristian Duca nu reuşeşte să apartamenteze spaţiul şi să-l scotă din indiviziune aşa cum era prevăzut în actul notarial, şi prin urmare nu are altă soluţie decât să anuleze actul de dare în plată, conform prevederilor legale.

Astfel, în luna august, Duca anulează actul de dare în plată, iar în extrasul eliberat de Cartea Funciară apare menţiunea că „se restabileşte situaţia anterioară”, adică de dinaintea momentului dării în plată, practic spaţiul revenind în proprietatea Afrodis Trans SRL. În acelaşi extras CF mai apare însă o menţiune, şi anume că Nicolae Uilăcan este promitent cumpărător.

 

Andronesi acţionează

Vestea ajunge la urechile lui Andronesi, iar acesta speculează rapid momentul. Fiind informat că Duca nu apucase să scoată din indiviziune spaţiul dat în plată, astfel încât doar acesta să îi fi trecut în patrimoniul personal, iar celălalt, respectiv magazinul de carne, să rămână în patrimoniul Afrodis Trans SRL, executorul îşi întinde tentaculele şi acţionează rapid, aranjând lucrurile la Cartea Funciară. În plus, acesta trimisese deja cu un an mai devreme o somaţie lui Duca prin care îl înştiinţa spaţiile comerciale de pe General Grigore Bălan sunt şi acelea grevate de datoria pe care o avea la Cristian Nagi, urmare a subevaluării imobilului de pe Cerbului.

Prin urmare, Andronesi purcede la evaluarea spaţiilor comerciale pentru care apelează din nou la evaluatorul Ieronim Pavelea. Deşi în zona respectivă în ceea ce priveşte spaţiile comerciale metrul pătrat valora peste 1.000 de euro, valoare existentă înclusiv în Cartea Funciară, Pavelea evaluează la DOAR 200 de euro metrul pătrat. În plus, Pavelea întocmise evaluarea doar pentru unul din cele două spaţii, nu pentru ambele, astfel că preţul de pornire al licitaţiei a fost enorm de mic. Acest aspect i-a convenit foarte tare lui Uilăcan care a achiziţionat întreg spaţiul, de fapte ambele spaţii, de pe General Grigore Bălan la un preţ de nimic.

În luna noiembrie, Andronesi emite o dispoziţie de întabulare a lui Uilăcan în Cartea Funciară şi acesta devine astfel proprietar tabular. Despre acest act, Duca află foarte târziu, întrucât nu primise nicio înştiinţare oficială, astfel că nu a mai putut contesta actul cu toate că pe rolul instanţei contestaţia de executare silită este în judecare.

În urmă cu două săptămâni, Andronesi mai comite un abuz asupra lui Cristian Duca, fiindcă dă dispoziţie de evacuare din ambele spaţii fără să aibă o hotărâre judecătorească la bază, în baza căreia să îl poată pune în posesie pe Uilăcan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.