În multe locații din municipiu containerele semi-îngropate au înlocuit doar fostele ghene de gunoi. În unele însă containerele au ajuns să distrugă și puținele spații verzi de joacă și odihnă. Este și cazul blocului turn de pe strada Gării, unde containerele semi-îngropate au fost montate pe spațiu verde, unde în urmă cu nici o săptămână au fost montate băncuțe pentru odihnă.
Angajații Primăriei Bistrița nu s-au potrivit cu cei de la Iridex Group, care se ocupă de montarea containerelor semi-îngropate. Astfel, în urmă cu doar o săptămână, în spatele blocului turn de pe strada Gării, zonă săracă în spații de joacă pentru copii sau de promenadă, angajații Primăriei Bistrița amenajau un loc de odihnă pe un spațiu verde, prevăzut cu băncuțe. Acesta a fost distrus însă doar o săptămână mai târziu, de către societatea comercială care monta containerele semi-îngropate.
Indignare totală
Containerele semi-îngropate sunt montate tocmai pe insula de verdeață din spatele blocului, spațiu pentru care s-au luptat mai multe asociații de proprietari de-a lungul anilor, asta pentru că și Primăria Bistrița a pus ochii pe insula de verdeață pentru a o transforma în parcare. Locuitorii din zonă nu au fost nici măcar anunțați și cu atât mai puțin nu și-au dat acordul ca să li se distrugă unul dintre puținele locuri verzi pe care le au în zonă. Lucrările care au început în urmă cu câteva zile au stârnit indignarea locuitorilor, dar și a consilierilor locali.
„În urmă cu o săptămână, Primăria Bistrița a montat bănci în părculețul din spatele Cinematografului Dacia. Băncuțele sunt date la o parte și se lucrează la montarea unor pubele pentru deșeuri menajere. Prea multe se fac anapoda în orașul nostru, domnule primar. Pe locul respectiv se adunau copiii după-amiaza, spațiile fiind și așa foarte restrânse pentru locatarii a patru blocuri din care unu cu zece etaje”, a comentat situația pe pagina sa de Facebook, consilierul local Alin Seserman.
Înainte ca aceste containere să fie montate, locuitorii blocului turn aveau ghene montate chiar în bloc, în timp ce blocurile din zonă utilizau două containere situate chiar lângă supermarketul Billa. Motivul pentru care s-ar fi renunțat la vechiul amplasament, cel de lângă supermarketul Billa, are, se pare, legătură cu accesul dificil al mașinilor care urmează să golească aceste containere.
Aceasta nu este însă singura locație în care vor fi amplasate containerele semi-îngropate care determină indignarea bistrițenilor. Decizia de a amplasa containerele semi-îngropate la doi pași de una dintre cele mai mari intersecții din municipiu, pe Bulevardul Independenței, l-a revoltat pe liderul ecologiștilor bistrițeni, Marius Bălan, care a anunțat că își va face dreptate în justiție dacă acest proiect se va materializa.
„N-avem nimic împotrivă, dar vrem și cap. Mare mi-a fost surpriza când angajații respectivi au început să măsoare spațiul verde existent de lângă biserică până în fața sediului PER, care va fi stricat pentru că vor fi amplasate trei containere semi-îngropate. Pentru numele lui Dumnezeu, este un bulevard reprezentativ pentru oraș, e intrarea în municipiu, intrarea în cetate, în zona medievală. Nu înțeleg. Nicăieri în lume, și sunt destul de plimbat, nu am văzut așa ceva, în niciun oraș european, nici măcar la Sofia, containere pe bulevardele principale. Trebuie să regândească punctele unde vor fi amplasate”, susține liderul PER, Marius Bălan.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a preluat în administrare de la Primăria Bistrița terenuri din domeniul public în suprafață totală de 3100 de metri pătrați pentru montarea acestor containere semi-îngropate. Pe respectivele suprafețe, care sunt situate atât în Municipiul Bistrița, cât și în localitățile componente, se vor realiza platforme echipate cu două, trei și patru containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Nu mai puțin de 246 de containere semi-îngropate au început să fie montate în urmă cu o săptămână în mai multe locații din municipiu. În cele mai multe dintre cazuri, noile containere vin doar să înlocuiască fostele ghene de gunoi. La nivelul județului vor fi montate 212 containere semi-îngropate cu un volum de trei metri cubi pentru deșeuri mixte, 968 de containere pentru colectarea hârtiei, 968 pentru plastic și metal și 90 pentru deșeuri din sticlă. De asemenea, 82.000 de pubele vor fi atribuite fiecărei familii sau firme.
Fostul senator Corneliu Pascu a pus mâna pe două contracte
Pe contractul de achiziție și montaj, care are o valoare de 33,8 milioane de lei, a pus mâna Iridex Group Plastic, societate comercială controlată de către fostul senator PC Corneliu Pascu, un abonat la bani publici, care a intrat în atenția DNA în 2012, tot din cauza unei licitații publice.
Acesta nu este însă singurul contract pe care a pus mâna Corneliu Pascu prin Iridex Group în Bistrița-Năsăud. Compania în cauză a mai primit aproape 49 de milioane de lei pentru construirea centrului de Management Integrat al Deșeurilor, a stației de sortare și a celei de compost. De asemenea, a mai primit 8,4 milioane de lei pentru construcția a 5 stații de transfer și a 5 centre de colectare. Printre cei cu care a încheiat contracte societatea comercială a fostului senator PC, abonată de ceva ani buni la banii publici, se numără Penitenciarul Jilava, Electrica Ploiești, Spitalul de Urgență Ploiești, Portul Constanța, Serviciul de Protecție și Pază sau Primăria Bușteni.
Omul de afaceri se regăsește și în Top Forbes 200 de miliardari, pe locul 150 cu o avere estimată la 34 de milioane de euro. Corneliu Pascu a intrat în atenția DNA în anul 2012, din cauza unei licitații publice desfășurate la Giurgiu, care viza concesionarea serviciilor de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.
Pascu este acuzat de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, spun cei de la stirigiurgiu.ro