Frasinul, MIS Grup sau Dimex sunt cu ochii pe marile proiecte scoase la licitație de autoritățile locale sau chiar centrale. Constructorii din Bistrița-Năsăud au ajuns să se specializeze în săli polivalente, proiecte de zeci de milioane de euro și chiar în unități medicale și nu ratează licitațiile pentru astfel de lucrări.

În luna august a anului 2022, cu mare fast și cu o mulțime de personalități prezente era inaugurată sala polivalentă din Unirea, care între timp a primit numele TeraPlast Arena. Aceasta a costat nu mai puțin de 27 de milioane de euro, iar de proiectare și execuție s-a ocupat firma locală de construcții Frasinul.

Realizarea sălii polivalente nu a fost singurul contract  pe care a pus mâna Frasinul. A mai prins amenajările exterioare, cu parcare și căi de acces, un contract în valoare de 1,7 milioane de euro, dar și amenajarea canalizării pluviale în zona sălii polivalente, care a mai costat 3 milioane de euro. La acestea s-au mai adăugat lucrări suplimentare la Sala Polivalentă, suportate de Compania Națională de Investiții, în valoare de un milion de euro.

TeraPlast Arena are 7.350 de metri pătrați, cu o suprafață totală a întregului complex de peste trei hectare. Are mai bine de 3000 de locuri în sală și dispune de mai multe terenuri exterioare de sport, pentru handbal, fotbal, baschet, tenis și o pistă de alergare cu 8 culoare.

Include o clădire anexă, dar și o parcare cu 477 de locuri și un mini-hotel cu 30 de camere, cu câte două locuri în cameră cu baie proprie, dispuse pe trei etaje. Sportivii au la dispoziție vestiare, săli de recuperare, grupuri sanitare, sală de forță, dar și cabinet medicale și o sală de antrenament și depozite pentru echipamente sportive.

După TeraPlast Arena, Frasinul pune ochii pe sala polivalentă din Iași

Construcția a fost practic o carte de vizită pentru cei de la Frasinul, fiind prima astfel de investiție pe care o pun în practică. A deschis și ușa licitațiilor pentru astfel de obiective din țară.

Frasinul s-a asociat cu SSAB-AG și Transilvania Grand Construct și a depus singura ofertă de participare la licitația organizată de Compania Națională de Investiții pentru lucrările la Sala Polivalentă „Regina Maria” din Iași.

Aceasta va avea forma unei coroane, iar lucrările sunt estimate la nu mai puțin de 78,7 milioane de euro. Dacă își va adjudeca contractul, Frasinul are la dispoziție doi ani să ridice construcția mamut.

Terenul pus la dispoziție de Primăria Iași pentru acest obiectiv se întinde pe 8 hectare, de aproape trei ori mai mult decât terenul pus la dispoziție de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru TeraPlast Arena.

Sala ar urma să fie folosită permanent, nu doar la competiții, ca bază de antrenament pentru sportivii din Iași. Va avea trei etaje și o capacitate de 9.600 de locuri. Va include cafenele, restaurant sau spații comerciale și va avea și o sală de antrenament mai mică și trenuri în aer liber, parcări și alei pietonale.

MIS Grup are pe mână săli polivalente în Brașov sau Suceava

Frasinul nu este singurul constructor din Bistrița-Năsăud care are pe mână astfel de obiective. MIS Grup lucrează la două săli polivalente, una în Brașov și alta în Suceava.

Sala polivalentă din Brașov are mai bine de 10.000 de locuri și este destinată competițiilor sportive, dar și concertelor, conferințelor și congreselor. Include o sală de antrenament și încălzire, dotată cu tribune pentru public cu o capacitate de 1.150 de locuri.

Va avea de asemenea săli de recuperare, săli de forță, cabinet medicale, încă o sală de antrenament cu depozite pentru echipamente sportive, dar și spații comerciale, cafenele și baruri și aproape 900 de locuri de parcare, inclusiv 9 pentru autocare și 3 pentru autocamioane.

Autoritățile locale din Brașov au demolat fostul stadion municipal pentru a face loc acestei investiții. Sala polivalentă din Brașov este finanțată tot prin Compania Națională de Investiții și costă nu mai puțin de 72 de milioane de euro. Lucrările au început în 2022 și au termen de execuție 2 ani și jumătate.

În paralel, MIS Grup lucrează și la sala polivalentă din Suceava, o investiție „mai modestă” de doar 27 de milioane de euro. Contractul a fost semnat tot în anul 2022, iar lucrările sunt în toi și acolo.

Sala polivalentă din Suceava are o suprafață construită de peste 28.000 de metri pătrați și va avea inclusiv protecția anti-seismică. Are două etaje și două terenuri de sport complet echipate. Include și o sală de antrenament, spațiu pentru recuperare medicală, pentru activități culturale și expoziționale, 6 piste de bowling și o parcare cu peste 700 de locuri, inclusiv 6 pentru autocare.

Bistrițenii vânează și spitalele regionale, „poturi” de sute de milioane de euro!  

Sălile polivalente nu sunt singurele investiții pe care au pus ochii constructorii din Bistrița-Năsăud. La licitația pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, o lucrare de aproape 480 de milioane de euro, participă doi constructori bistrițeni.

Este vorba despre MIS Grup, care s-a asociat cu KESZ Construcții România și cu Aqua Serv și KESZ Epito Zrt. În cursă intră și Dimex 2000 Company, care s-a asociat cu Termomont Doo Beograd – Tomoroga Construct și Riola-Module Ltd. În total, la licitație participă 9 asocieri de firme.

Doar pregătirea terenului a costat peste 50 de milioane de lei, lucrările incluzând excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces. Spitalul regional va avea aproape 850 de paturi, 6 centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților.

Va fi amenajat în comuna Florești și va avea 8 niveluri, pe acoperiș urmând să fie amenajat heliportul. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.000 de metri pătrați.

Aceasta nu este singura astfel de licitație la care participă constructorul Dimex 2000 Company. Bistrițenii au pus ochii și pe spitalul regional Iași, pentru amenajarea căruia se bat 6 asocieri de firme.

Valoarea contractului ajunge la 436 de milioane de euro. Spitalul ar urma să aibă 7 niveluri și 850 de paturi, cu 20 de săli de operații și mai bine de 3000 de angajați. Suprafața desfășurată va fi de 150.000 de metri pătrați. Clădirea ar urma să fie dotată cu 9600 de panouri fotovoltaice și să aibă 1.500 de locuri de parcare și 40.000 de metri pătrați de spații verzi.

Dimex 2000 Company a intrat și în cursa pentru amenajarea centurii metropolitan a Clujului. Pe acest contract cel mai probabil va pune mâna, având în vedere că a fost unic ofertant la licitație.  Centura Metropolitană a Clujului are 40 de kilometri și a fost evaluate la peste 1,4 miliarde de euro.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.