Începe să se facă lumină în cazul soților Simion și Saveta Rus din Năsăud, care s-au trezit executați silit de CEC Bank pentru niște credite acordate în fals familiei Carșai, în anul 2007. După ce ani de zile au luptat să li se facă dreptate și nimeni nu i-a luat în seamă, cei doi năsăudeni au ales să protesteze în stradă până li se vor auzi vocile și adevărul va ieși la iveală. Și o fac de mai bine de un an și jumătate. Pe lângă protest, cei doi soți Rus au cerut în instanță anularea contractelor de credit, în condițiile în care încă din 2015 instanțele de judecată au decis definitiv că cei din familia Carșai trebuie să plătească CEC-ului banii și în plus actele care au stat la baza întocmirii respectivelor contracte de credit au fost anulate.

Recent, Simion Rus a obținut prima victorieîn instanță, judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud anulând contractul de credit pe numele său. Dosarul soției sale Saveta mai are de parcurs ceva drum, fiindcă acolo femeia a cerut și expertize grafologice, prin care să demonstrezecă nu ea a semnat actele depuse la dosarul de credit, inclusiv contractul.

Soții Simion și Saveta Rus din Năsăud protestează în stradă de exact 18 luni, adică un an și jumătate încheiat. Cei doi năsăudeni au găsit zi de zi puterea de a arăta lumii nedreptatea de care au parte, după ce nu au găsit nicio cale de înțelegere amiabilă cu CEC Bank în vederea anulării contractelor de credit și a executărilor silite de care au parte de câțiva anibuni de zile.

Carșai, obligați să plătească TOT! Asta numai în teorie

În acte, cei doi figurează drept titulari ai două contracte de credit a câte 250.000 lei, acordate de CEC Bank în 2007. În realitate, de banii respectivi au beneficiat Irina, Gavril și Florin Carsai, care în 2015 au fost condamnați la pușcărie pentru înșelăciune în dauna CEC. Asta cu toate că respectivele contracte bancare au fost înlesnite cu complicitatea unor angajați ai instituției bancare. Pe lângă condamnările cu închisoarea, cei trei Carsai sunt obligați să plătească ÎN SOLIDAR, TOATE sumele împrumutate de la CEC BANK, fiindcă aici vorbim de 10 contracte decredit a câte 250.000 lei, plus dobânzi, încheiate pe numele altor persoane. Totalul ajunge cu dobânzi cu tot la peste 3,5 milioane lei.

Obligă, în solidar, inculpaţii Carsai Irina, Carsai Gavril şi Carsai Florin să plătească în favoarea părţii civile CEC Bank – Sucursala Bistriţa despăgubiri civile astfel:

 – 2.425.940, 75 lei cu titlu de credit restant (credit de recuperat);

 – 1.072.940, 15 lei cu titlu de accesorii contractuale (reprezentând dobânzi, comisioane şi speze) calculate până la data de 14.05.2012 şi care vor fi DATORATE DE INCULPAȚI şi pentru viitor, până la plata integrală a debitului (respectiv, a creditelor restante)”, se precizează în sentinţele pronunţate atât de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi de Curtea deApel Cluj.

Unde este RESTABILIREA SITUAȚIEI ANTERIOARE COMITERII INFRACȚIUNII?

Mai mult decât atât, “Conform art. 170, 348 Cod procedură penală, dispune anularea actelor false”.

Cele două articole din Codul de procedură penală în vigoare la acea dată fac referire la desființarea totală sau parțială a înscrisurilor false, dar și  despre RESTABILIREA SITUAȚIEI ANTERIOARE săvârșirii infracțiunii, pe cale logică acest moment fiind ÎNAINTE de depunerea actelor false și semnarea contractelor decredit.

În momentul în care instanța penală spune că actele false sunt desființate, oare ce valabilitate mai au contractele de credit, care nu ar fi putut fi încheiate fără acele documente la dosarele de credit?

După pronunțarea defintivă a sentinței din 2015, CEC Bank, în loc să se îndrepte împotriva celor trei Carsai, a continuat să îi execute pe cei interpuși, care figurau drept titulari ai contractelor de credit, printre aceștia numărându-se și soții Rus din Năsăud. În cazul celor doi năsăudeni, veniturile executate au fost două pensii de boală de câte aproape 400 lei fiecare și care și acestea au dispărut, fiindcă onor statul a decis că trebuie tăiate pe motiv că nu mai au nevoie deși diagnosticele nu s-au schimbat absolut deloc de la momentul pensionării și până la cel al anulării pensiilor. Dar acest aspect este o altă poveste asupra căruia vom reveni, întrucât soții Rus nu sunt singurele cazuri într-o astfel de situație.

CEC și-a bătut joc de cei doi năsăudeni și a luptat murdar

La finele anului trecut, Saveta Rus a cerut prima instanței de judecată anularea contractului de credit de la CEC Bank, aflat pe numele său. Același lucru l-a făcut anul acesta și Simion Rus. Iar pentru bărbat decizia instanței a venit mai repede. Asta fiindcă judecătorul de cauză a cerut atașarea dosarului penal în care au fost judecați cei trei Carsai și unde existau toate elementele necesare prezentului dosar, inclusiv expertize grafologice, dar și alte probe care demonstrează că titularii de credite au fost niște victime ale celor trei Carsai, toți știind că ei figurează drept giranți și nu pe post de împrumutați.

Din cele două dosare reies lucruri extrem de interesante și ciudate în același timp, care arată reaua intenție a CEC Bank. În timp ce cei doi năsăudeni au fost executați silit din amărâtele lor de pensii de boală, banca spune că a demarat și executarea silită a familiei Carsai, încă din 2015, după pronunțarea sentinței defintive. Asta reiese cel puțin din răspunsurile date de CEC Bank la interogatoriul de la dosar. Din această perspectivă, CEC dă dovadă de o nesimțire crasă, fiindcă nu a respectat în totalitate decizia instanței, continuând să își bage mâinile și în buzunarele celor care figurează în documente drept titulari, deși DOAR cei trei Carsai ar fi trebuit puși să plătească, așa cum spune sentința din 2015. Spunem că este vorba despre nesimițire și în condițiile în care soții Rus, în timpul demersurilor lor și încercării de a dialoga cu cei de la CEC Bank din Bistrița, au invocat respectiva sentință din 2015, însă li s-a răspuns că instituția bancară nu a primit vreun exemplar. Li s-a dat de către soții Rus, însă CEC a făcut mai departe ureche șută.

Practic, din interogatoriu reiese faptul că CEC avea sentința încă din august 2015, dar și-au bătut joc de cei doi năsăudeni.

Și-au bătut joc și atunci când instanța a cerut CEC Bank să depună ordinele de plată prin intermediul cărora banca a virat banii direct în conturile celor trei Carsai, ordine de plată și ele semnate în fals. În instanță juristul CEC a spus că instituția bancară nu mai deține documentele respective, întrucât acestea intră în categoria actelor al căror termen depăstrare este de 10 ani. Asta în pofida faptului că avem în discuție niște credite contractate pe mai bine de 20 de ani, plus două procese pe rol. Numai că, așa cum minciuna are picioare scurte, așa a ieșit la iveală și minciuna juristului.

Soții Rus, consultând dosarul penal al celor trei Carsai atașat la dosarelelor, au descoperit că același jurist a solicitat Tribunalului restituirea ÎN ORIGINAL a dosarului de credit al Savetei Rus. Asta s-a întâmplat în octombrie 2017, la trei luni după ce năsăudeanca a cerut în instanță anularea contractului de credit. Deci, în condițiile în care tu, reprezentant al băncii știi că ai dosare pe rol, vii și spui minciuni în fața instanței cum că nu mai deții niște acte extrem de importante fiindcă s-a împlinit vezi-Doamne termenul de prescripție. Una peste alta, juristul nici măcar nu a justificat cu alte documente, respectiv niște procese verbale, distrugerea acestora și motivul. Bătaie de joc deci și încercări de a lovi sub centură niște oameni nevinovați și bătuți de soartă! 

Simion Rus, o primă victorie

Pe 7 decembrie una dintre instanțe s-a pronunțat. Este vorba de dosarul lui Simion Rus, în care judecătorul a admis cererea năsăudeanului și a anulat contractul de credit.

“Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul R.S., în contradictoriu cu pârâţii CEC B. SA, CEC B. SA S-B. Constată nulitatea contractului de credit nr. RQ07062960072246/28.06.2007, încheiat între părţi. Obligă pârâtele să achite în solidar către statul român suma de 6.105 lei, cu titlu de contravaloare ajutor public judiciar acordat reclamantului. La rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, o copie se va comunica către AJFP Bistriţa-Năsăud, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată stabilită în sarcina pârâţilor către statul român. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică,azi,07.12.2018”, este decizia instanței în dosarul lui Simion Rus.

Soții Rus spun că nu vor renunța la proteste până când nu vor intra în posesia unor sentințe defintive, fiindcă doar atunci vor putea dormi liniștiți cu capul pe pernă și vor simți că li s-a făcut dreptate.

2 COMENTARII

  1. Pai… asa cum scrie in acest ziar… ” dar și alte probe care demonstrează că titularii de credite au fost niște victime ale celor trei Carsai, toți știind că ei figurează drept giranți și nu pe post de împrumutați ” … daca erau giranti… asta-i treaba ptr cine semneaza ca prostu … si trebuie sa stie si altii, ca orice contract de gir, trebuie facut la notar, oficial cu conditii si clauze prin care cei care gireaza sa fie pusi la adapost, in cazul in care cei care imprumuta, nu iasi achita obligatiile lunare de restituire , altfel , creditorii se indreapta impotriva girantilor . Au semnat ca fraierii… acuma platesc …
    Degeaba tot umbla cu jalba-n protzap, ca autoritatile pentru solutionarea acestui litigiu, sunt Instantele de judecata … nicidecum cei in fata carora tot stau ei cu ” cartoanele in gat ” …
    Sper ca i-au indrumat cineva sa faca plangere penala pentru fals si uz de fals… si sa ceara in instanta odata cu solutionarea cauzei penale si solutionarea cauzei civile in discutiune …

    • Îmi pare rău, dar nu ați înțeles chiar nimic. Dacă ați fi citit cu atenție articolul, ați fi văzut că există soluție la problema celor doi năsăudeni, respectiv anularea contractelor, ceea ce instanța a și admis într-unul din dosare. Plângerile penale de care vorbiți sunt fix apă de ploaie, fiindcă adevărații vinovați și beneificiari ai creditelor au fost deja condamnați pentru îneșlăciune, fals, uz de fals. Cazul este extrem de complex, iar din afară unii nu înțeleg nimic. Poate ați înțelege mai multe dacă dați o căutare pe site pentru a citi toate materialele pe care le-am scris pe marginea acestui subiect. Vă mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.