“Parlamentul se ocupă numai de “bătălia” cu Băsescu”. “Toate discuţiile cu partenerii noştri sociali sunt sistate”. Fără medicamente până la formarea unui nou Guvern

Ultimele luni au stat sub “umbrela” mişcărilor sindicale. Magistraţii, cadrele didactice, personalul din “sănătate” şi alte categorii de salariaţi bugetari au protestat împotriva legii salarizării unitare, a lipsei de fonduri sau a lipsei de dialog “real” cu autorităţiile centrale. De săptămânăa trecută, această formă de exprimare a nemulţumirilor a devenit, practic, fără niciun folos. Din cauza faptului că România este condusă de un guvern interimar, toate acţiunile sindicaliştilor nu mai pot avea niciun rezultat, deoarece nu mai există un partener de dialog, de negocieri. Potrivit Constituţiei, sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale contribuie la apărarea drepturilor şi la promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor lor. De asemenea, “salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale”, după cum este menţionat în articolul 43, alineatul 1 din Constituţie. Nu se pune problema ca drepturile acestea să fie îngrădite, dar în momentul de faţă, ele sunt lipsite de efect.

“Toată politica se personalizează”

Analistul politic Vasile Dâncu este de părere că în momentul de faţă, sectoarele bugetare nu ar trebui să aibă de suferit şi că actualul guvern interimar are posibilitatea să rezolve problemele existente. Totodată, Dâncu a mai explicat faptul că motivul pentru care asistăm la un “blocaj” este bătălia pentru fotoliul prezidenţial. “Legile pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, cele care au reuşit să treacă, funcţionează, intră pe calea lor normală, legislativă. Chiar dacă şi acolo, Parlamentul ar trebui acum să lucreze şi să aducă modificări. Problema este că Parlamentul este concentrat numai pe problema cu preşedintele. La noi, toată politica se personalizează. Acum este bătălia pentru cine va fi preşedinte şi pentru asta sacrificăm şi oamenii, sacrificăm şi Parlamentul, vedeţi că acum Parlamentul nu mai face nimic, se ocupă numai de “bătălia” aceasta cu Băsescu. Suportăm vreo trei luni, de altfel ştiam foarte clar că nu se va întâmpla nimic în politică. Singurul lucru de care avem nevoie în acest moment este să avem un Guvern formal care să primească delegaţia de la FMI, pentru că Emil Boc şi-a făcut datoria într-un fel. El a adus indicatorii de monitorizare de la FMI exact la partea negociată şi tranşa asta ne va ajuta să ajungem în decembrie. Ce se va întâmpla după sărbători, va fi destul de complicat. Problema e că la noi Guvernul trebuie să negocieze cu toţi partenerii sociali, inclusiv cu partenerii din industria medicamentelor, cu furnizorii şi asta ar putea să fie o problemă foarte importantă în toamna aceasta, pentru că sunt lucruri pe care Guvernul le-ar putea face în acest moment. Cei care sunt acum în Guvernul Boc au toate abilităţile pentru ca să rezolve toate problemele curente, inclusiv aceste negocieri. În mod normal, acest Guvern nu ar trebui să fie complexat de faptul că există un premier desemnat care îşi caută majoritate şi să lucreze în continuare ca şi cum nu ar fi nicio problemă. Ei au dreptul să facă aceste lucruri. Nu au voie să dea legi care ţin de restructurare, dar au dreptul să facă lucrurile discutate mai sus”, a explicat Dâncu.

Educaţia, “sistată”

În această toamnă, sindicaliştii din domeniul educaţiei au adoptat o serie de măsuri de protest prin care îşi arătau nemulţumirea vizavi de legea salarizării unitare. În prima fază, profesorii au decis să nu mai treacă notele elevilor în catalog, ci doar într-un caiet personal. În 20 septembrie, profesorii au pichetat sediile PSD şi PDL, partidele care se aflau la momentul respectiv la guvernare. A urmat apoi greva de o zi, din 5 octombrie şi mitingul Alianţei Bugetarilor din 7 octombrie, la care au participat toate confederaţiile sindicale. Potrivit calendarului de proteste, în 16 noiembrie, cadrele didactice trebuiau să recurgă la grevă generală pe termen nelimitat. Din cauza crizei politice, sindicatele din învăţământ s-au văzut nevoite să renunţe la această grevă. “Suntem într-un impas. Toate discuţiile cu partenerii noştri sociali sunt sistate, nu avem cu cine discuta, cu cine negocia, cu cine dialoga, plus că apare nesiguranţa zile de mâine pentru că foarte multe lucruri nu sunt puse la punct şi nu există nici măcar un ministru care să răspundă. Pe de altă parte, dacă e să luăm singurul lucru bun de la domnul Boc, am înţeles că miercuri, în şedinţa de Guvern, s-a luat o hotărâre privind plata salariilor până la sfârşitul anului. Era o problemă majoră pentru că banii erau asicuraţi doar până în luna octombrie, deci pentru lunile noiembrie şi decembrie nu se ştia nimic. Pe de-o parte putem să spunem că există strictul necesar pentru acest an. Celelalte discuţii, privind legea salarizării, legea pensiilor, toate metodologiile şi chiar proiectul formării continue a cadrelor didactice, care era în curs de desfăşurare şi de negociere cu ministerul sunt suspendate. Înainte de criza politică era o situaţie în care, în calendarul nostru de proteste, se preconiza ca din 16 noiembrie să intrăm într-o grevă generală pe perioadă nedeterminată, dar s-a sistat fiindcă este lipsită de efect. Se continuă cu nepunerea notelor în catalog, aceasta este singura formă de protest cu care am rămas. Aceasta am păstrat-o pentru a avea un argument pentru nemulţumirile noastre. Urmează să vedem cum se vor desfăşura evenimentele pe plan politic pentru că totul depinde de asta. Oricum, semestrul se finalizează în ianuarie 2010, iar noi credem că până în decembrie se va ajunge la o decizie politică. Nu putem să anticipăm pe o perioadă destul de îndelungată, de o lună şi ceva. Nu avem datele pe care să ne bazăm pentru a ne gândi la o strategie”, a explicat liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru.

Medicamentele, lipsă

În sistemul sanitar, criza politică din această perioada “amputează” practic sistemul sanitar. Cu toate că în urmă cu aproximativ două săptămâni, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se mărea plafonul alocat în anul 2009 pentru asigurarea accesului neîntrerupt al populaţiei la sănătate. “Se autorizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sănătate să încheie angajamente legale suplimentare în anul 2009, în limita sumei totale de 2.800 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente, cu termen de plată în anul 2010, în condiţiile stabilite prin Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă nr. 104/2009, publicată în Monitorul Oficial în 7 octombrie. Cu toate acestea, fondurile alocate de către Guvern nu au produs niciun efect în sistemul sanitar, deoarece nu există o înţelefere între furnizori şi Guvern. “Dacă e să ne referim exclusiv la sectorul sanitar, noi sperăm să se nominalizeze cât de repede un premier, să se constituie un Guvern şi să îşi asume responsabilitatea pe ministerele respective, să avem un partener real de dialog cu care să putem discuta situaţia pentru lunile de iarnă care urmează. Dacă nu vom avea un Guvern funcţional, riscăm ca nemulţumirile sociale să degenereze în acţiuni necontrolabile la un moment dat. Mă refer la acţiuni spontane ale salariaţiilor pe fondul unor eventuale nemulţumiri care pot să apară. Mai ales în sănătate, trebuie o rectificare bugetară reală, care să poată susţine activitatea din domeniu sănătăţii. E o problemă reală vizavi de aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare şi aşa mai departe. Cu toate că Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, nu s-au înţeles cu furnizorii. Deocamdată, furnizorii nu vor să livreze medicamente, materiale sanitare care să fie plătite undeva în anul 2010. Ne putem aştepta să continue această situaţie până la formarea unui nou Guvern”, a declarat preşedintele sindicatului Sanitas, Ştefan Roman.

Justiţia, “imună” la criza politică

Pactul Naţional pentru Justiţie nu este, aparent, afectat de faptul că în România există un Guvern interimar. Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Cristina Gârbovan, criza politică nu se resimte în justiţie. „Noi nu am mai negociat cu Guvernul din vară, deci situaţia nu este cu mult diferită. Luni urmează să fie un raport în comisie pe starea financiară a instanţelor, raport pe care noi l-am propus şi urmează să vedem concluziile lui, astfel încât să merge în continuare pe raportul din justiţie pe celelalte probleme. Deci situaţia de acum, în afară de faptul că îngreunează puţin activitatea comisiei, nu este diferită de cea de acum două săptămâni din punct de vedere al dialogului pe care noi l-am putea avea cu Guvernul”, a susţinut Cristina Gârbovan.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.