Peste 200 de angajați din fabricile de prelucrare a lemnului din județul Bistrița-Năsăud au protestat, joi, față de criza cu care se confruntă industria de profil. Protestul a fost organizat de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, care susține că sectorul este în criză profundă din cauza prețurilor mari la resursa de lemn, a blocajelor administrative, a legilor injuste și a lipsei investițiilor.

„Ne scoate afară (n. r. – în stradă) nemulțumirea față de situația de criză din industrie. Anul trecut, scăderea producției din industria de profil a fost de 25%, pentru unele firme chiar mai mult, iar mulți operatori economici chiar și-au oprit activitatea. Este o criză artificială, spunem noi, începând de anul trecut, indusă de o lipsă artificială de masă lemnoasă în piață. Știm cu toții că aceasta s-a răsfrânt într-o criză a lemnului de foc, prețuri foarte mari pentru lemnul de foc, dar ceea ce doare industria sunt lipsa de resursă, prețurile prea mari, lemn de slabă calitate, care au afectat competitivitatea. Asta a însemnat fabrici închise și disponibilizări de personal. Ceea ce este mai grav, acest trend de reducere a activității continuă și în 2024.

Anul trecut s-au pus în piață cu 2 milioane de metri cubi de lemn mai puțin de cât în 2022, iar anul acesta Romsilva estimează că se va pune în piață și mai puțin lemn decât anul trecut. Mai puțin lemn în piață înseamnă lipsă de resursă pentru industrie. Această lipsă de lemn este artificial indusă de două reglementări stupide. Una este o reglementare prin care s-a indus obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a unor studii de administrare a pădurii, a amenajamentelor silvice. Un astfel de studiu are 400-800 de pagini, a trebuit să publice Monitorul Oficial un milion de pagini. Este absolut inutil și ridicol să publici asemenea studii în Monitorul Oficial. Ministerul a inițiat o ordonanță care să abroge o asemenea stupiditate legislativă, dar de 4 luni nu au promovat-o și o țin în sertar.

A doua stupiditate, legat tot de aceste amenajamente silvice, printr-o directivă europeană s-a spus că trebuie să parcurgă o procedură de evaluare de mediu. În România, în mod stupid, în loc să se aplice pentru viitor, ministerul (n. r. – Mediului, Apelor și Pădurilor) a decis că trebuie să se facă această revizuire retroactiv, și pentru amenajamente aprobate acum 7-8-10 ani, care au parcurs o procedură de evaluare de mediu, conform legislației de la momentul la care au fost aprobate. Asta înseamnă, la Romsilva, 130 amenajamente care trebuie revizuite, adică 40% din suprafața pădurilor. Aceeași situație este și pentru pădurile private. Asta înseamnă foarte puțină resursă de lemn în piață și preț scump”, a declarat Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn.

Potrivit acestuia, protestatarii au cerut Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să corecteze aceste probleme legislative, dar nu au primit niciun feedback, motiv pentru care au fost declanșate acțiuni de protest.

„Ceea ce se întâmplă în industria lemnului afectează direct forța de muncă, orice loc de muncă pierdut în industria lemnului, la Ilva Mică, Șanț, Rodna sau în altă parte, înseamnă o familie care a rămas fără o sursă de venit și obligat să emigreze. Industria lemnului susține economia zonei montane. Sunt 150.000 de locuri de muncă în acest sector de activitate și ceea ce se întâmplă afectează pe cei direct implicați în această industrie, dar afectează toată populația României prin faptul că s-a ajuns în situația în care în România se cumpără mobilă adusă din Polonia, Turcia sau Moldova. Mobila care se vinde în Româna a ajuns, în proporție de 70%, să fie mobilă din import pentru că industria a devenit necompetitivă pe piața internă, datorită prețurilor prea mari ale resurselor. Cine vrea să cumpere o scândură, plătește în depozite 1.400-1600 lei pentru un metru cub de cherestea. Ceea ce se întâmplă în industria lemnului este resimțit și plătit de populația României, prin prețul lemnului și al produselor din lemn”, a mai adăugat Cătălin Tobescu, el precizând totodată că în acest sector al prelucrării primare a lemnului și a industriei de mobilă au fost pierdute între 20.000 și 30.000 de locuri de muncă, adică 24% din totalul locurilor de muncă.

Iată care sunt revendicările angajaților din industrie:

  1. Lemn legal, la prețuri corecte în piață!
  2. Eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
  3. Lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu în lemn de foc. Promovarea unui nou regulament de valorificare a masei lemnoase.
  4. Lemn în piață, recoltat legal, pentru industrie și populație, nu să putrezească în pădure !
  5. Industria lemnului este un cumpărător de lemn deja pus în piață. Pădurea se păzește la cioată, nu în fabricile de mobilă!
  6. Vrem produse din lemn, prietenoase cu natura, nu produse din plastic!

Pentru oprirea protestelor, industria lemnului solicită măsuri concrete din partea Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor: Lemn legal la prețuri corecte pentru industrie. Promovarea OUG care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.

Astfel, măsurile solicitate de industrie sunt următoarele:

Măsuri imediate:

  1. Promovarea ordonanței care abrogă obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a amenajamentelor silvice, ordonanță promovată deja în dezbatere publică de către Minister.
  2. Introducerea în această ordonanță a unei prevederi care să stipuleze aplicabilitatea și rămânerea în vigoare a amenajamentelor silvice conform legislației aplicabile în momentul elaborării acestora, în aplicarea principiului constituțional al neretroactivității legilor.

Măsuri pe termen mediu:

  1. Asumarea prezentării de către RNP – Romsilva a raportului, la nivel de unitate de producție, a situației aplicării amenajamentelor silvice comparativ cu posibilitatea anuală de recoltă, cu prezentarea la nivel de UP a cauzelor recoltei după posibilitate acolo unde este cazul, cu identificarea rezervei de recoltă nerecoltată care poate fi pusă în piață, în exercitarea unui rol de regulator al pieței de către RNP- Romsilva, cu obiectiv de aliniere a prețurilor resursei de lemn din România cu un index european al prețurilor resursei de lemn.
  2. Constituirea unui grup de lucru, în coordonarea Ministerului, cu invitarea factorilor interesați, pentru elaborarea unui proiect de Regulament de valorificare a masei lemnoase, cu obiectiv de promovare cu celeritate de către Minister a acestui proiect legislativ.
  3. Asumarea ca viziune de dezvoltare a sectorului pădure-industrii bazate pe lemn a unei strategii de recoltă a posibilității la nivelul cotei de recoltă stabilită de amenajamente, cu o strategie de investiții care să susțină acest obiectiv.
  4. Organizarea unei dezbateri științifice, în organizarea Ministerului și a ASAS, care să expliciteze public rezultatele oficiale ale IFN Ciclul II, cu o viziune de ansamblu asupra situației pădurilor din România, cu indicatori esențiali evoluția suprafeței fondului forestier și a stocului de lemn pe picior. În cadrul dezbaterii va fi analizat și stadiul realizării IFN Ciclul III și măsurile necesare pentru finalizarea în bune condiții a acestuia.
  5. Ministerul va adopta un plan de măsuri și de acțiuni pentru buna informare a Comisiei Europene privind starea pădurilor din România, care poate cuprinde organizarea de evenimente de informare cu implicarea Reprezentanței permanente a României pe lângă Comisia Europeană și a grupului român de europarlamentari, cu obiectiv de încadrare a României la risc scăzut de țară pe EUDR.
  6. Ministerul va iniția dezbateri publice și va susține obiectivele de introducere în strategia de dezvoltare industrială a României și în PNIESC de susținere a dezvoltării sectorului pădure- industrii bazate pe lemn în concordantă cu politicile europene, care prevăd politici de susținere a prelucrării lemnului în cascadă, de susținere a utilizării lemnului în construcții și a creșterii eficienței energetice a utilizării resursei de lemn. Vor fi definite proiecte de investiții din Fondul de Mediu proporționale cu contribuția sectorului pădure-industrii bazate pe lemn în LULUCF, contribuție evaluată la 26 milioane tone CO2 fixat anual.

Asociația Prolemn a organizat astăzi proteste în Baia-Mare, Bistrița, Brașov și Lugoj. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.