Peste trei sferturi dintre români susţin că lucrurile merg într-o direcţie greşită în România şi peste jumătate consideră ca o duc mai prost sau mult mai prost, comparativ cu anul 2009.
Mai bine de jumătate dintre români susţin că actuala criză economică le-a afectat veniturile gospodăriei într-o mare măsură sau în foarte mare măsură şi consideră că România va ieşi din criza economică abia peste trei ani sau mai mult.

Un sondaj CURS, comandat de Institutul de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare (IPID), relevă că romanii sunt pesimişti în legătura cu ieşirea ţării din criză.
Principalele teme abordate în sondaj privesc situaţia actuală a României, starea economica a populaţiei, opinia cetăţenilor faţă de priorităţile şi capacitatea guvernului de a administra criza economică.

Direcţia e greşită

Potrivit sondajului CURS, 77% dintre chestionaţi sunt convinşi că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 18 procente cred că direcţie este una bună. În acest context, 45% dintre intervievaţi spun că, în comparaţie cu ianuarie 2009, acum o duc mai rău, iar 9% mult mai rău, pe când 37% susţin că situaţia este aceeaşi. Doar 7% susţin că o duc mai bine faţă de 2009, iar 1% mult mai bine.

Un român din patru nu-şi poate asigura nici măcar strictul necesar

Când vine vorba de bani, pesimismul este în floare între români, dup cum reiese din acelaşi sondaj. Astfel, majoritatea dintre respondenţi – 64% – spun că actuala criză economică le-a afectat veniturile gospodăriei în proporţie foarte mare, iar 20% în proporţie mare.
De asemenea, veniturile a 25% din ei nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, în timp ce 41% consideră că veniturile din gospodărie le ajung numai pentru strictul necesar. Doar 2% dintre români dispun de tot ce au nevoie fără să fie nevoiţi să renunţe la ceva, 7% reuşesc să cumpere bunuri mai scumpe renunţând la alte lucruri, în timp ce 24% consideră că au un trai decent, dar nu îşi permit să cumpere bunuri mai scumpe.

Guvernul are trei mari probleme de rezolvat

În opinia celor intervievaţi, Guvernul ar trebui să rezolve în principal trei mari probleme ale societăţii româneşti: crearea de locuri de muncă, creşterea pensiilor şi a salariilor, deci a nivelului de trai. Astfel, 40 de procente dintre respondenţi cred că trebuie create locuri de muncă, 21% să crească pensiile, 10% consideră că trebuie să crească salariile, 9% sunt convinşi că trebuie să se îmbunătăţească sistemul de sănătate, iar 4% cel de agricultură. Scăderea impozitelor şi taxelor reprezintă principala prioritate pentru guvern în opinia a 3% dintre români

Ce ar trebui mai întâi soluţionat?

În ceea ce priveşte măsurile pe care Guvernul ar trebui să le adopte în mod prioritar, potrivit sondajului CURS, 32% dintre români spun că este necesar să crească în primul rând punctul de pensie, de la 38% la 45% din salariul mediu brut pe economie, şi tot atâţia consideră că trebuie să fie majorat salariul minim pe economie, la 740 de lei pe lună. De asemenea, 15% dintre cei chestionaţi sunt de părere că este prioritară impozitarea averilor mai mari de 500.000 de euro, 9% sunt pentru acordarea de subvenţii în agricultură, 6% vor schimbarea cotei unice cu impozitarea progresivă, iar 4% spun că ar trebui reduse contribuţiile sociale cu cinci procente.

Circa un sfert dintre români nu vor să plătească taxe

Pentru plata taxelor şi impozitelor, mai bine de jumătate dintre români spun că, anul trecut, au cheltuit 20% din veniturile lor, 22% afirmă că au cheltuit între 21 şi 40 de procente, iar 3% au cheltuit peste 40% din venituri.
De asemenea, 24% dintre români nu vor să plătească deloc taxe. Cei mai mulţi (62%) ar plăti, dar nu mai mult de 10%, 6% ar fi de acord pentru un procent de taxare între 11% şi 20%, 1% ar da între 21% şi 40%, în timp ce un nivel de impozitare de peste 40% din venituri nu este agreat de nimeni.

Românii cred că îi mai aşteaptă încă trei ani de criză economică

Mai bine de jumătate dintre românii chestionaţi sunt de părere că România va rămâne în criza economică încă cel puţin trei ani de acum încolo. Doar 5% dintre respondenţi cred că vom ieşi din criză anul acesta, 12% spun că vom trece pe plus anul viitor, iar 19 procente – peste doi ani.
64% dintre români sunt pesimişti şi cred că actualul Guvern Boc nu va reuşi să scoată ţara din criză, doar 21% fiind optimişti în această privinţă.
Nici analiştii economici nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte rapiditatea cu care România va ieşi din criză. Astfel, Ilie Şerbănescu spune că anul 2010 poate fi vârful crizei şi că va fi mult mai greu decât anul trecut, iar Daniel Dăianu afirmă că experţii anticipează anul acesta o creştere a ratei şomajului.
Singurul optimist pare să fie consultantul economic Bogdan Baltazar, care crede că în trimestrul al patrulea din 2010, România va avea o uşoară revenire din punct de vedere economic, iar de la începutul lui 2011, va ieşi din criză. Cât priveşte faptul că un român din patru nu îşi poate permite nici măcar strictul necesar din cauza veniturilor foarte scăzute, trăind astfel sub limita sărăciei, Baltazar declara recent pentru Cotidianul: „E foarte trist, 25% e foarte mult, asta înseamnă un român din patru. Acum depinde cum au definit realizatorii sondajului ce înseamnă strictul necesar. Aici poţi să incluzi şi o maşină, care e şi ea necesară. Ce pot face românii? Să strângă cureaua cât se poate, să se bazeze ca în comunism pe rudele de la ţară, dar nici ele nu o duc mai bine”.
Rezultatele sondajului nu l-au surprins, se pare pe analistul economic Daniel Dăianu. „Rezultatele sondajului în privinţa mersului economiei nu sunt surprinzătoare având în vedere căderea ei în 2009. Aici contează şi faptul că o bună parte din populaţie are venituri modeste şi sub-modeste”, a precizat pentru acelaşi jurnal amintit mai sus, Dăianu.
Sociologul Marian Preda spune că e normal ca într-o societate să existe persoane care au venituri mai mici decât media şi că în aceste condiţii ele se percep ca fiind săraci. „Este adevărat că în România există oameni care nu au cum să facă faţă cheltuielilor, se întâmplă sistematic din ’89 încoace. Asta nu însemnă că cei 25% vor deceda a doua zi, ci că au probleme foarte mari. Teoretic, există un sistem de securitate socială, nu putem zice că statul nu face nimic. Sunt vremuri grele, e criză şi categoriile sociale care nu au de lucru, în special cei din mediul rural, unde doar câţiva au salariu, iar restul trăiesc cum pot din ce produc, se află la limita subzistenţei. E foarte greu să rezolvi ceva peste noapte”, a spus Preda.
Cercetarea a avut loc în perioada 4-14 februarie pe un eşantion de 3.000 de persoane, în vârsta de 18 ani şi peste, şi are o marjă de eroare de plus/minus 1,8%.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.