Unul dintre cei mai puternici dezvolatatori imobiliari, Impact Developer&Contractor (IMP), care are în derulare un proiect de realizare a unui cartier de locuinte în partea de nord a municipiului Cluj-Napoca, da semne de slabiciune. Pe lânga faptul ca valoarea actiunilor IMP a scazut simtitor, valoarea investitiei din Cartierul Lomb a crescut de trei ori fata de calculul facut initial.
Anul trecut, la data semnarii contractului de asociere între municipalitate si IMP, într-o serie de dezbateri din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, consilierul PSD Stefan Dimitriu si-a aratat neîncrederea privind seriozitatea companiei. Conform spuselor acestuia, Dan Ioan Popp, proprietar a 30% din actiunile Impact, nu ar fi avut dreptul sa reprezinte societatea si sa semneze pentru asocierea cu Consiliul Local. Astfel, municipalitatea clujeana risca sa semneze împroprietarirea unei persoane fizice cu peste 200 hectare de teren. “Printre persoanele mandatate de Impact în actionariatul noii societati se numara si o persoana juridica, Havila Tranding. Aceasta are un singur angajat care nu este domnul Popp. Nu mi se pare normal sa semnam contractul pentru sute de hectare cu o societate care are o astfel de reprezentare”, a mentionat Dimitriu în dezbaterile privitoare la legitimitatea contractului. În asocierea pentru constructia Cartierului Lomb, Primaria contribuie cu 204 hectare si va detine 51% din societatea nou înfiintata. SC Impact Developer&Contractor se obliga sa construiasca din propriile-i resurse locuintele si va viabiliza o parte din teren. În plus, societatea va preda 75 de locuinte Primariei, cu titlu gratuit, care vor fi folosite cu destinatie sociala.
Administratorii societatii Impact Developer&Contractor sunt Romulus Posteuca, Ioan Naftanaila si SC Havilla Trading International SRL. Actionarii Havilla sunt Carmen Sandulescu si Dan Ioan Popp, singurul angajat al acestei firmei fiind Carmen Sandulescu, administratorul Havilla si veche cunostinta de-a lui Popp. Sandulescu l-a desemnat pe Ioan Popp ca reprezentant cu calitatea de persoana fizica al societatii.
Înca o victima a crizei, Impact Developer
În toamna anului trecut cotatiile actiunilor Impact Developer&Contractor de la Bursa erau „pe val”, ajungând sa depaseasca valori de 1,10 lei. Ulterior, la sfârsitul anului, pretul acestora a cazut brusc ajungând la o treime din pretul maxim, adica la 0,4 lei. Daca, pentru ultimele 12 luni, pretul maxim a fost de 1,19 lei si cel anuntat oficial ca minim, de 0,102, la începutul saptamânii acesta a scazut si sub pragul acesta.
Potrivit Amos News,“rezultatele financiare (auditate si neconsolidate) ale Impact Developer & Contractor (IMPACT) la data de 30 iunie 2008, calculate conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IFRS), arata un profit brut de 23,6 milioane lei, care depaseste cu 68% realizarile la 6 luni ale anului 2007”.De asemenea, “cresterea profitului în prima jumatate a anului 2008, are la baza si cresterea valorii lucrarilor de executie realizate, de la 61,6 milioane lei în primul semestru al anului 2007 la 102 milioane lei în primele 6 luni din anul 2008”. Tot în aceaiasi perioada, Impact a reusit sa acopere mai mult de jumatate dintre împrumuturile contractate anterior, precum si sa finalizeze lucrarile la ansamblul Europa din Oradea, primul proiect realizat de Impact în colaborarea cu reprezentanti ai unei comunitati locale.
Impact, alaturi de CL Cluj au promis finalizarea pâna în anul 2014 a unui ansamblu rezidential în nordul municipiului care sa includa cca. 6.000 de locuinte, dar si spatii cu alte destinatii, parcari, scoli, gradinite, etc
Impact faulteaza si înscrie
În martie 2007, Consiliul Concurentei din România a deschis o ancheta privitoare la modul în care compania îsi concentreaza fortele economice în scopul absorbtiei altor societati, cu scopul de a-si mari puterea economica.
Impact nu este la prima abatere în ceea ce priveste legile verificate de Consiliul Concurentei. Autoritatea a mai sanctionat SC Impact Developer&Contractor pentru omisiunea notificarii unei operatiuni de concentrare economica realizata în anul 2001, prin achizitionarea SC Hobbit Intermediere Asigurari SA. Amenda, a fost de doar 3.000 RON.
În 2006, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a autosesizat în legatura cu o posibila încalcare a reglementarilor care privesc piata de capital, dupa ce Ioan Popp a transmis investitorilor ca societatea sa ar fi câstigat licitatia pentru cartierul Lomb, asta înainte ca municipalitatea clujeana sa fi finalizat licitatia.
La o zi dupa transmiterea comunicatului, actiunile Impact au urcat cu 3%, pâna la 0,5050 lei/actiune, fiind posibil ca la baza cresterii sa stea informatiile publicate eronat de companie.
Atunci, numarul actiunilor transferate au sarit de la aproape 50.000 de actiuni, la 5,5 milioane. În acea degringolada creata de Popp, unul dintre membrii conducerii companiei, Romulus Posteuca, a vândut la bursa 169.000 de actiuni Impact la pretul de 0,5 lei/act.. În total, administratorul Impact a încasat 84.500 de lei din aceasta tranzactie.
Conform prevederilor actuale ale legii concurentei sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de Legea Concurentei, si anume cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati într-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul în lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati în operatiune care sa realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifra de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro.
Cine au bani de Impact
Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din actiuni. Potrivit revistei Capital, afacerea acestuia se ridica la aproximativ 15 milioane dolari. Potrivit aceleiasi publicatii, Popp detine circa 31% din actiunile companiei, care are un capital social de 8,6 milioane euro si la o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Valoarea de piata a companiei este 42-43 milioane de dolari. Compania, sub îndrumarea directa a omului de afaceri Popp, a vândut în total peste 500 de case în zona Baneasa, iar de un an lucreaza la un microcartier în Constanta. Dan Ioan Popp se numara, de altfel, si printre cei 24 de fondatori ai BVB.
Printre actionarii Impact se mai gasesc Carmen Sandulescu, unul dintre milionarii mai putin cunoscuti ai României. Sandulescu a fost printre primii afaceristi români care au început sa joace la bursa. Ea este directorul financiar al Impact si detine 13% din aceasta, fiind al doilea actionar ca importanta al companiei. Un alt actionar este fondul de investitii Julius Baer, care, chiar daca detine 5,2% din pachetul de actiuni, este unul dintre cei mai puternici investitori din Europa. Baer mai detine 7,52% din capitalul Companiei Hoteliere Intercontinental România si peste 25% din Dafora Medias, companie de servicii pe piata petrolului si a gazelor. Un alt actionar al Impact este East Capital Balkan Fund, care detine 5,35% din actiuni si este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii. Investitiile East Capital în România se ridica la peste 115 milioane dolari, iar principalele companii unde societatea are interese sunt Petrom si Societatile de Investitii Financiare (SIF).
Stefan Trandafir
Ligia Popa