Cristina Cârcu, acum în vârsta de sapte ani si jumatate, este condamnata sa traiasca în întuneric. Aceasta din cauza administrarii gresite a unui tratament de catre medicul pediatru curant de la Spitalul Orasenesc Nasaud.

Traim într-o lume în care omul simplu este considerat de catre cei cu o pregatire superioara, o sluga. Platim sa fim tratati si totusi ne stingem încet din cauza lor. Depun un juramânt si nu-l respecta. Dorm linistiti pe perna lor, în timp ce altii sufera în tacere si nu pot decât sa se întrebe :de ce eu? Este vorba de unii medici care confunda destul de des fraza „sa salvez o viata” cu „am nenorocit înca o viata”.

Copil normal ajuns leguma

Un caz similar este cel al Cristinei Cârcu, o fetita de sapte ani care a fost condamnata pe viata la suferinta în urma cu doi ani din pricina unei verisoare a mamei, cadru medical de altfel. Data de 17 noiembrie 2006 a devenit pentru familia Cârcu o zi de groaza, ziua în care fetita lor nu mai avea sa le spuna pentru tot restul zilelor ei mama si tata. Si daca era doar asta parca totusi puteau sa treaca mai usor peste moment, dar fetita, un copil normal de altfel a ajuns în câteva minute un corp ”fara suflet” si asta doar din cauza unui tratament prescris gresit. Sa recapitulam putin sirul evenimentelor. În data de 17 noiembrie 2006, Cristina Cârcu a fost dusa la Spitalul Orasenesc Nasaud de mama ei, deoarece în cursul noptii fetita tusise. Precizam faptul ca, Cristina era un copil normal, care de altfel frecventa o gradinita. Din grija pentru fetita, mama acesteia a cerut consultul medical verisoarei sale, dr. Floarea Ianul, medicul ei pediatru curant.

Ampicilina a nenorocit-o

Dupa examenul clinic, doctorita a cerut efectuarea analizelor de sânge si a prescris un tratament urgent. Asistentele, Rus Bianca Cristina, respectiv Policsek Gabriela au administrat la indicatiile doctoritei Ianul oxigen, hhc100 si ampicilina 500 fara ca cineva sa-i fi facut teste înainte de tratament pentru a depista cauza reala a problemei. Imediat dupa administrarea tratamentului, copilul a intrat în stop cardio-respirator fiind la un pas de moarte. Cauza? Parerile sunt împartite. Cele trei asistente prezente au declarat ca stopul cardio-respirator s-a datorat asfixierii copilului cu secretiile din caile respiratorii. Lucru infirmat de altfel de orice cadru medical careia i se prezinta cazul. Nimeni însa, nu a luat în considerare faptul ca stopul cardio-respirator ar fi putut fi provocat de efectul negativ al ampicilinei administrate deoarece, fetita era alergica la acest medicament. Ne punem întrebarea cum putea sa se înece un copil de cinci ani daca este asa cum precizeaza medicii? Mai mult unde erau asistentele ca sa previna astfel de incidente?

De precizat ca fetitei, înainte de a-i fi administrata ampicilina, nu i s-a facut niciunun test pentru a vedea daca este sau nu alergica la acest antibiotic.

Istoria se repeta

Dupa resuscitare, operatiune efectuata de dr. Aurel Sarban, medic specialist ATI în cadrul aceluiasi spital nasaudean, copilul a fost transportat de urgenta la Sectia UPU, din cadrul Clinicii de Pediatrie 1 din Cluj-Napoca. Copilul a fost plimbat de la o sectie la alta pentru a se putea descoperi diagnosticul si tratamentul. Diagnosticul a fost pus abia dupa doua saptamâni – Encefalopatie Hipoxica Ischemica. Dupa 86 de zile de la internare si tratament cu o gama larga de antibiotice, din diverse clase (cefalosporine, carbapeneme, peniciline etc.), în conditiile ameliorarii simptomatologiei infectioase s-a administrat fetitei o doza de ampicilina 50 mg, în conditile în care nu exista nicio dovada medicala scrisa prin care dr. Florea Ianul ar fi precizat ca fetita este alergica la acest antibiotic. Istoria s-a repetat. ”Dupa administrare, au aparut manifestari clinice de reactie adversa, la acest medicament”, a consemnat medicul de garda dr. Serban Daniela într-una din declaratiile date anchetatorilor. Acest aspect a fost mentionat de altfel si în foaia de observatie a Cristinei de catre medicul de garda, cu culoare rosie – interdictia de a se administra ampicilina, acelasi lucru fiind consemnat pe indicatile terapeutice si de catre dr. Mircea Margescu.

Dupa cinci zile, pacienta este internata în Clinica de Neurologie Infatila pentru continuarea tratamentului neurologic de specialitate.

Foaie de observatie aproape goala.

Din primul moment al internarii fetitei în Clinica Pediatrie 1 Cluj-Napoca starea Cristinei a fost foarte grava. La internare pe foaia de observatie a fetitei completata de medicii de la Nasaud nu era mentionat în rubrica antecedentele personale patologice ale fetitei. De altfel la antecedentele heredo-colaterale nu era mentionat prezenta unei alergii. Medicii clujeni au aflat de la mama ca Cristina a primit un tratament injectabil, deoarece în foaia de observatie nu era mentionat nicaieri istoricul evolutiei cazului la Spitalul Orasenesc Nasaud. În concluzie nu era precizat nici macar cauza stopului cardio-respirator.

Neglijenta medicilor

Neglijenta medicilor a transformat un copil normal într-un copil care nu mai reactioneza la nimic. Mai grav este ca aceasta fetita este condamnata pe viata la suferinta, si la dependenta ei permanenta de mama care nu se desprinde de ea. Si-a dat viata în mâinile cadrelor medicale, si ei ce au facut….? Au nenorocit-o. Tinând cont ca dr.Floarea Ianul este chiar verisoara mamei, iar fetita avea o relatie apropiata cu ea, este oarecum evident ca ceea ce s-a întâmplat nu a fost ceva intentionat. Dar neasumarea greselii din punct de vedere medical si uman atrage mereu repercursiuni. Mai mult din declaratiile doctoritei, precum si a celorlalte doua asistente, reiese faptul ca mama fetitei este vinovata de starea copilului, deoarece aceasta ar fi neglijat prezenta la medic în timp util. Lucru infirmat de Monica Cârcu, mama fetitei care sustine ca a tinut tot timpul legatura cu doctorul care i-a prescris tratament fetitei ori de câte ori a fost nevoie. Mai mult, citind declaratiile cadrelor medicale (a doctoritei Ianul si a celor doua asistente) acestea par trase la xerox, de parca au fost scrise dupa dictare.

Toti cei care au vazut fetita cu o zi înainte de incident nu au observat indicii care sa confirme starea grava în care s-ar fi aflat fetita. Mama iresponsabila? Categoric nu, având în vedere prezentarea ei cu fetita la medic „pentru o simpla tuse”.

Mama fetitei, Monica Cârcu, a declarat urmatoarele: “Cristina, fetita mea, avea 5 ani si 5 luni când am mers la spitalul din Nasaud pentru o banala tuse. A fost consultata si i s-a administrat ampicilina intravenos. A facut soc anafilactic. În spital, nu a fost supravegheata de nimeni, am gasit-o cu unghiile si buzele vinete, fara suflare. În sala de tratamente a spitalului era doar o asistenta, care a ignorat-o pe fetita. Am fugit dupa ajutoare, a intrat în stop cardio-respirator. Fiindca a fost resuscitata foarte greu, s-a produs o hipoxie, iar creierul a avut de suferit. Este diagnosticata cu stare vegetativa persistenta de mai bine de un an, fiind condamnata sa stea în întuneric. Nu mai poate face nimic, plânge foarte mult, face crize epileptice. Dintr-un copil minunat, din cauza incompetentei medicale si nesupravegherii copilului, au transformat-o într-o leguma. Am facut plângere la Colegiul Medicilor, ni s-a spus ca nu este culpa medicala. Eu cred ca este omor, lipsa de profesionalism si iresponsabilitate. Cristina este acasa, nu manânca, nu vede, nu aude, nici nu stiu ce sa mai spun”. Parintii fetitei au trimis pe adresa Colegiului Medicilor o plângere în care prezentau acest caz. La vremea respectiva, presedintele Colegiului Medicilor Bistrita-Nasaud, doctorul Danut Cocoi, a declarat ca din punctul lor de vedere, lucrurile sunt clare, practic nu s-au confirmat niciun fel de acuzatii la adresa doamnei doctor Ianul, în urma anchetei efectuate de Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor.

1 COMENTARIU

  1. Si doctorii aia mai traiesc?! Nu le-a luat nimeni INCA dreptul de a trai? Stiti ce vad cand se trezesc dimineata si se privesc in oglinda? … cu siguranta ca ati ghicit (o fata de diavol)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.