La finele săptămânii trecute, partidele politice care au intrat în competiția electorală pentru alegerile din data de 11 decembrie și-au depus listele de candidați. Între timp bătălia electorală a și început, temele de dispută depășind chiar programele politice sau ofertele electorale pregătite de partide pentru acest final de an. Despre cum s-au „așezat” lucrurile înainte de momentul declanșării cursei electorale, am stat de vorbă cu senatorul liberal de Bistrița-Năsăud, Cristian Florian.
Reporter: Cum apreciați listele de candidați ale Partidului Național Liberal, în județul Bistrița-Năsăud, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie?
Cristian Florian: Oficial PNL și-a depus listele de candidați pentru Camera Deputaților și pentru Senat. Sunt în bună parte oameni noi, colegi tineri care au șansa de a-și demonstra priceperea într-un domeniu foarte important, acela al parlamentarismului. Actuala conducere a PNL Bistrița-Năsăud a dat curs solicitării conducerii partidului de a veni pe locuri eligibile cu candidați noi. Avem această formulă finală, devenită acum oficială.
Rep.: Ați anunțat încă de la început că nu veți candida, și iată că nu candidați. Ce veți face în continuare?
F.: Eu ca simplu membru de partid voi face același lucru pe care l-am făcut de 18 ani încoace. Voi fi alături de colegii mei candidați, ce trebuie să facă față unei asemenea provocări extrem de importante. Mă voi implica în campania electorală la fel ca orice alt membru de partid. Nu vreau să dau sfaturi, dar voi fi alături de ei și le doresc succes în bătălia electorală.
Rep.: Cum apreciați candidații celorlalte partide din județ?
F.: Nu comentez despre candidații altor partide, doar apreciez curajul și dorința oamenilor de a se implica în politică. Sunt de apreciat cei care își sacrifică din confortul personal pentru a se pune în slujba comunității. Eu cred că bătălia principală în Bistrița-Năsăud se va da între PNL și PSD, fără a neglija evoluția celor de la ALDE. Principalul argument al altor partide, cum ar fi PSD, atunci când și-au pus pe locurile eligibile actuali parlamentari, a fost experiența pe care aceștia au acumulat-o. La noi, la PNL, conducerea județeană și-a asumat ideea de a veni cu nume noi. Avem pe locurile eligibile oameni noi, la prima candidatură.
Rep.: Candidaturile pe liste au înlocuit votul uninominal. Se întărește astfel rolul partidelor în bătălia electorală?
F.: Spre deosebire de alegerile parlamentare trecute, legile electorale au fost schimbate. Principala modificare este a candidaturilor pe liste, și nu uninominal. În opinia mea este o variantă care corespunde mai mult realității din România decât votul uninominal. Nu cred că există, cel puțin la noi în județ, candidați care să fi putut câștiga, fără sprijinul unui partid politic, o funcție de parlamentar. Cu alte cuvinte, rolul esențial în a strânge voturi l-au avut colegii de partid care au muncit alături de candidați acum patru ani, pentru ca ei să ajungă în Parlament. Eu am candidat uninominal, dar sunt ferm convins că fără sprijinul colegilor mei de partid nu aș fi reușit să fiu astăzi în Parlamentul României. Votul uninominal ar fi fost ideal, doar că în acest moment, în România, nu este unul care să corespundă realităților pe care le avem în viața politică.
Rep.: Reîntoarcerea la votul pe liste nu este un pas înapoi?
F.: Nu cred că este un pas înapoi pentru că, chiar dacă nu mai sunt candidaturi uninominale, partidele cor trebui să își aleagă cu atenție oamenii. E important votul politic în mare parte, dar contează și lista pe care ți-o asumi în următorii patru ani. În funcție de activitatea lor, bună sau nu, partidele vor primi sau nu votul peste patru ani. Există o responsabilitate a partidelor de a pune oameni onorabili, cu o activitate profesională remarcabilă pe liste. Dacă societatea românească va evolua în următorii ani și se va constata că vom avea din nou nevoie de un vot pur uninominal, atunci cred că legea va putea fi din nou modificată.
Rep.: Se cunoaște influența majoră pe care poate să o aibă votul românilor din străinătate în alegeri. Este guvernul pregătit să asigure un scrutin electoral fără probleme pentru cei din diaspora?
F.: Votul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate a fost o preocupare a PNL de multă vreme. Parlamentarii liberali au susținut și au votat adoptarea noilor legi în acest sens, dar din păcate votul prin corespondență nu a dat roadele la care ne-am așteptat. Foarte puțini cetățeni români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral și atunci, la sfârșitul acestei veri, PNL a venit cu o solicitare către Guvernul Cioloș de a modifica printr-o Ordonanță de Urgență legea. Astfel, orice procedură de înregistrare sau solicitare poate fi transmisă electronic, și nu doar prin poștă.
Rep.: Vor fi suficiente secții de votare?
F.: Reglementările cu privire la secțiile de vot din străinătate, necesitatea constituirii lor la solicitarea a cel puțin 100 de alegători a fost o măsură susținută de PNL. De asemenea am susținut dreptul la vot la secția respectivă a tuturor cetățenilor români cu domiciliu în localitate sau grupului de localități arondate acestei secții, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secției. Am solicitat televiziunii publice promovarea campaniei de informare pentru votul din străinătate. Se știu foarte bine localitățile unde există comunități de români și numărul acestora, de aceea secțiile de votare secțiile de votare pot fi suplimentate fără probleme ținând cont de situația reală. Stă la îndemâna Guvernului să facă acest lucru, astfel încât secțiile de votare să fie suficiente.
Rep: Temele de dezbatere ale societății au luat-o înaintea programelor politice sau a temelor de campanie electorală a partidelor. Una dintre ele este cea legată de ideea de familie. Cum credeți că ar trebui abordată această temă?
F.: Familia este și trebuie să fie constituită din bărbat și femeie. Așa a dat Dumnezeu și în opinia mea așa trebuie să rămână. Îmi exprim această opinie fără să mă aștept să fiu criticat pentru că spun ceea ce cred, și fără ca alții să se simtă jigniți pentru că îmi exprim această opinie. Așa cum și alții își exprimă opinii diferite de a mea. AM participat săptămâna trecută la o slujbă la Negrilești unde am apreciat învățătura preotului prof. univ. dr. Stelian Tofană, căruia i-am și mulțumit pentru cuvintele rostite imediat după aceasta. Domnia sa a subliniat exact nevoia de a apăra familia așa cum am crescut și eu. Toți am crescut într-o familie formată dintre un bărbat și o femeie și tot acest neam românesc așa a trecut peste veacuri.
Rep.: A mai fost și o dispută pe un proiect de lege referitor la eliminarea unor taxe nefiscale. Propunerea venită de la PSD a fost apoi votată în unanimitate. E doar un subiect electoral?
F.: Eliminarea sau comasarea de taxe, în esență, este o măsură bună. Este o măsură pozitivă. Eliminarea unor taxe chiar duce la o diminuare a birocrației. Unii o apreciază, alții critică această inițiativă. Eu cred că totul s-a făcut puțin în grabă, sub presiunea alegerilor care se apropie. Dar cred că în esență reducerea și comasarea de taxe este o măsură bună, o măsură pozitivă. Cu atât mai mult pot aprecia această inițiativă, având în vedere spre exemplu acea taxă de mediu. Această taxă, instituțiile europene și instanțele românești au declarat-o nelegală. Ori în acest caz, în opinia mea, din prima zi în care s-a constatat ilegalitatea ei, această taxă nu mai trebuia să fie percepută către statul român. Nu înțeleg de ce Guvernul tolerează în continuare o asemenea taxă și de ce este nevoie să vină parlamentari ca să facă legi pentru ca această taxă de mediu să nu mai existe.
Rep.: Cine pierde și cine câștigă în urma eliminării taxelor?
F.: Nu este corectă abordarea că eliminarea unei astfel de taxe ar accentua un deficit bugetar. Nu poți să treci la capitolul pierderi o încasare pe care nu ar trebui să o ai. Nu ai avea dreptul să o faci. Cred că este o măsură în esență pozitivă chiar dacă a fost făcută în grabă această propunere legislativă și, așa cum unii au știut să pună noi și noi taxe, că trebuia, că nu trebuia, sunt unii care apreciază că sunt prea multe taxe, care conduc la o mărire a birocrației. Mai mult, iată, există și taxe nelegale, cum este cea de mediu. Cred că în esență, eliminarea unor taxe este o măsură binevenită.