Sustine ca în disputa cu Norica Nicolai, presedintele Basescu actioneaza în limitele constitutionale. În ciuda speculatiilor din presa, afirma raspicat ca are cea mai completa declaratie de avere si ca avem o populatie suspicioasa si o clasa politica bagata în aceeasi oala din cauza ca ANI nu functioneaza. „La Guvern se face „cu rândul”. Fie îl conduce acea tabara din PNL care câstiga batalia interna în saptamâna respectiva, fie îl conduce PSD, când simte nevoia presanta de a mai directiona niste fonduri de la buget catre primarii si consilierii social-democrati.” Despre toate acestea, dar si despre alte subiecte de interes vorbeste în cadrul unui interviu acrodat în exclusivitate Gazetei, vicepresedintele PD-L, Cristian Boureanu

Gazeta: Ce v-ati propus pentru 2008, în calitate de vicepresedinte PD-L dar si în calitate de deputat în Parlamentul României?

Cristian Boureanu: Îmi propun, în primul rând, întarirea organizatiei PD-L Arges, circumscriptia mea electorala. Este important ca argesenii, de la nivel de municipiu si pâna la nivel de comuna sa stie ca au un partener în PD-L. Apoi, desigur, îmi propun sa îmi aduc contributia, alaturi de colegii mei din PD-L, la câstigarea alegerilor locale si generale din 2008.

În plan parlamentar, voi continua demersurile pentru introducerea votului uninominal, pentru care militez din 2005. Stiu ca a devenit o moda printre politicieni sa spuna ca sustin votul uninominal, dar eu chiar cred în acest sistem. Eu si ceilalti parlamentari PD-L vom face tot posibilul sa avem votul uninominal aplicat la alegerile din 2008. Celor care sunt sceptici ca legea se mai poate aplica la aceste alegeri, date fiind complicatiile organizatorice, le spun ca trebuie sa facem tot posibilul înainte sa spunem ca nu se poate. Macar sa avem votata în Parlament o lege corecta, constitutionala, nu ca proiectul lui Tariceanu.

Gazeta : Care sunt obiectivele PD-L în perspectiva viitoarelor alegeri locale?

Cristian Boureanu : Sa le câstigam. Sa obtinem cât mai multe primarii si cât mai multe mandate în consiliile locale si judetene. Si, nu în ultimul rând, sa convingem cât mai multi cetateni ca merita sa iasa la vot si sa stabileasca viitorul localitatii în care traiesc. Cred ca a sosit momentul ca administratia locala sa joace un rol important în dezvoltarea României si asta nu se poate decât daca cetatenii aleg primari si consilieri gospodari, activi si interesati sa valorifice oportunitatile, inclusiv cele europene, pentru dezvoltarea comunitatilor lor.

Gazeta : Cum comentati faptul ca seful statului a refuzat candidatura Noricai Nicolai pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei?

Cristian Boureanu : Traian Basescu actioneaza în limitele trasate de Consitutie si de deciziile Curtii Constitutionale. Conform Constitutiei, presedintele vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice. Daca presedintele considera ca numirea unei persoane la conducerea unei asemenea institutii nu ar garanta buna functionare a acesteia, eu cred ca are dreptul sa atraga atentia. Acesta este rolul pe care presedintele îl îndeplineste în momentul de fata, iar Curtea Constitutionala a stabilit ca, în asemenea conditii,  presedintele are dreptul de a solicita o noua propunere Guvernului – o noua propunere, nu aceeasi propunere.

În ochii populatiei, doamna Nicolai este persoana care si-a lasat nepoata sa voteze în Parlament. Ce încredere pot avea oamenii, în aceste conditii, în corectitudinea deciziilor acesteia ca ministru? Ministrul Justitiei trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune, mai ales într-o tara în care Justitia are în continuare probleme de credibilitatea în plan intern si extern. Si poate ca presedintele mai are si alte motive, iar cel invocat public, «nepoata», este doar o iesire eleganta pe care i-a oferit-o premierului.

Gazeta : S-a speculat foarte mult în ultimele zile pe marginea unor aspecte legate de declaratia dvs de avere, mai cu seama pe marginea împrumutului bancar de 6 milioane de euro. Va rugam sa clarificati aceasta situatie.

Cristian Boureanu : În primul rînd va spun ca am cea mai completa declaratie de avere dintre toti functionarii publici, toti numitii si toti alesii si nu am nicio lipsa de modestie cînd spun asta. Fac acest lucru tocmai pentru a preîntîmpina la un moment dat diferite atacuri politice. M-am amuzat de diferite cifre pentru ca vreau sa va spun ca exista bijuterii de 220 000 de euro, asa ca cifra este incorecta. Nu mi-am cumparat nici bijuterii, nici apartament, doar am luat-o pe Valentina Pelinel de sotie. Ma refer la apartamentul de la New York pe care-l are în proprietate si toate bijuteriile sunt ale Valentinei, si sunt obligat de lege sa le trec în declaratia de avere. Cine intra pe internet si citeste cu atentie în dreptul apartamentului este trecuta Valentina Pelinel. Si, într-adevar, desi nu apare, dar o sa apara, este în curs de finalizare semnarea actelor pentru un alt apartament care îl va înlocui pe acesta. Valentina a vrut sa-si schimbe vechiul apartament.

 În alta ordine de idei, veniturile mele si din urma cu un an, dar si din 2007, îmi permit sa achizitionez din surse proprii toate aceste bunuri. Nu am spus niciodata ca sînt un om sarac, dar nici atît de bogat cît s-a scris. De exemplu, unii m-au acuzat ca am prea multe credite si m-au întrebat cum le-am luat, altii m-au acuzat ca am prea multe terenuri. Am spus ca vreau sa investesc în imobiliare si am facut-o. Am cheltuieli, am proprietati si achizitii si din vînzare o sa am venituri… sper ca peste un an, cînd voi trage linia la declaratia de avere, sa vad cu adevarat  cât sunt de bogat. Am facut investitii bune si o sa se vada si niste profituri, dar am si cheltuieli si credite. Sunt bani câstigati în urma unor afaceri cinstite si transparente. Eu sunt un om de dreapta, care promoveaza investitiile private, initiativa economica. Sunt convins ca electoratul de dreapta, caruia eu ma adresez, nu vede nimic rau în a face politicî si a fi bogat.

Nu e o rusine sau o vina sa ai avere decât daca ai adunat-o prin mijloace necinstite si încalcând legea. În ceea ce ma priveste, nu am nimic de ascuns, ca dovada, îmi actualizez declaratia de avere de îndata ce se schimba ceva. Averea nu am facut-o peste noapte, aveam o situatie materiala foarte buna si la momentul în care am fost ales parlamentar. Pe mine nu m-a îmbogatit aceasta functie.

Adevarata problema în acest moment nu este ca Boureanu are credite sau a cumparat terenuri, ci ca nici pe Boureanu, nici pe ceilalti parlamentari, nu îi poate verifica nimeni. Daca ar exista un control eficient al averilor, am sti cine si-a constituit averea în mod corect, iar suspiciunile ar fi lamurite. Asa, avem o populatie suspicioasa si o clasa politica bagata în aceeasi oala. Din cauza ca ANI nu functioneaza, ne confruntam cu totii cu suspiciuni legate de modul în care am acumulat anumite bunuri: cei nevinovati alaturi de cei vinovati. Iar daca eu declar acum ca mi-as dori sa functioneze ANI pentru ca nu am nimic de ascuns, tot eu trec drept demagog.

Gazeta : Ati putea sa ne spuneti unde se pozitioneaza PD-L din punct de vedere doctrinar?

Cristian Boureanu : PD-L este un partid de centru-dreapta, în care sunt reprezentate curentul popular si cel liberal, dovada fiind apartenenta noastra la PPE.

Gazeta : Respingeti sau nu posibilitatea unei aliante post-electorale cu PNL sau chiar cu PSD?

Cristian Boureanu : Obiectivul nostru este sa obtinem o majoritate parlamentara clara, de natura sa nu ne mai aduca la mâna vreunei coalitii. Aceasta este tinta PD-L si nici nu am luat în calcul alta varianta. Ca opinie personala pot sa va spun ca un PNL fara Tariceanu, fara petroliberali, si fara gruparea Fenechiu ar putea fi recuperat pentru cauza dreptei românesti, dar altfel colaborarea mi se pare imposibila.

În ceea ce priveste PSD, eu cred ca atunci când PD-L, ca partid de dreapta, se va afla la putere, locul firesc al PSD, ca partid de stânga, va fi în opozitie. România are nevoie de o stânga puternica si de o dreapta puternica iar acestea, evident, nu pot guverna împreuna si nu se pot alia. Într-o tara normala, pot cel mult coopera pe domenii de interes national, cum ar fi, ca sa dau un exemplu, pactul national pe educatie propus de presedintele Traian Basescu.

Dar chiar daca locul PSD este în opozitie cu PD-L, nu înseamna ca nu mi-as dori un PSD reformat, cu Ion Iliescu asezat în galeria de tablouri a partidului si cu o noua generatie care nu doar sa fie la conducere, ci sa si exercite aceasta conducere.

Gazeta: Va rugam sa faceti o analiza succinta a prestatiei Guvernului Tariceanu.

Cristian Boureanu: Cel mai important lucru este ca populatia are de suferit de pe urma politicii actualului Cabinet. De unde, pâna de curând, economia româneasca era laudata ca fiind una dintre cele mai înfloritoare din Europa de Est, de un an, de când Tariceanu a ramas de capul lui la cârma Guvernului, ne aflam în plina criza. Euro creste, moneda nationala se prabuseste, se anunta sume uriase la întretinere în iarna aceasta. Suntem membri ai UE de un an, dar românii nu simt beneficiile. Legile sunt modificate în functie de interesul Guvernului, nu al cetateanului.

Si am sa va dau doar un exemplu: taxa auto. Aflam acum ca Guvernul vrea sa impuna o taxa de prima înmatriculare mai mare pentru masinile noi decât pentru cele second-hand, de unde, pâna acum, era invers. Cum ramâne atunci cu argumentul lui Tariceanu, ca nu vrea sa se umpla tara de „rable”? Când a spus ca masinile noi trebuie taxate mai mult pentru ca vor polua mai multa vreme, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ar fi trebuit sa dea si cu tifla, ca sa fie evident ca îsi bate joc de noi toti. Se vede clar ca aceasta nu este o taxa de mediu, ci un jaf cu legea în mâna.

Dar cel mai grav lucru este acela ca Guvernul îsi bate joc de populatia cu venituri mici, amagind oamenii ca le-a marit pensiile sau alocatiile. Tariceanu omite sa spuna doua lucruri. Primul ca: degeaba cresc pensiile daca preturile cresc si mai mult si al doilea ca: habar nu are de unde se vor plati aceste pensii marite în 2009, si, potrivit unei stenograme publicate de presa centrala, se pare ca Varujan Vosganian a si recunoscut asta, la Cotroceni. Ori este incorect, este profund necinstit sa îsi bati joc în halul asta de pensionari numai ca sa le ia voturile. La europarlamentare PNL a fost votat în proportie mare de pensionari si a luat aceste voturi prin minciuna. Iar acum încearca sa faca acelasi lucru si în 2008.

Gazeta: Cine conduce, de fapt, în prezent, Guvernul?

Cristian Boureanu: La Guvern se face cu rândul. Fie îl conduce acea tabara din PNL care câstiga batalia interna în saptamâna respectiva, fie îl conduce PSD, când simte nevoia presanta de a mai directiona niste fonduri de la buget catre primarii si catre consilierii social-democrati. PSD are o influenta considerabila asupra deciziilor guvernamentale prin simplul fapt ca mentine în viata acest cabinet, care nu ar avea sustinere parlamentara fara voturile social-democratilor.

Gazeta: Ati fost perceput ca fiind unul dintre oamenii de încredere ai premierului Tariceanu. Care a fost cauza „rupturii” dintre dumneavoastra si premierul Tariceanu?

Cristian Boureanu: Ruptura a aparut atunci când eu am vrut sa fac politica de dreapta în cadrul Aliantei D.A, asa cum promisesem oamenilor în campanie, si am observat cum persoane cu influenta în partid voiau sa faca politica de conjunctura, în afara Aliantei, alaturi de PSD, care era adversarul nostru politic. Am criticat acest lucru în mod public si din aceasta cauza am fost exclus din partid. Ceea ce se întâmpla de un an încoace în Parlament demonstreaza ca am avut dreptate.

Gazeta: Considerati ca Theodor Stolojan a facut o greseala când a lasat PNL pe mâinile lui Tariceanu? Cine l-a sfatuit sa ia aceasta decizie?

Cristian Boureanu: Nimeni nu se astepta atunci ca Tariceanu sa evolueze asa cum a evoluat. La momentul respectiv, Tariceanu parea un politician moderat, se distantase, oarecum, de Dinu Patriciu, era acceptat de ambele tabere care existau atunci în PNL. Nu cred ca domnul Stolojan sau oricine altcineva s-a asteptat atunci la atâta aroganta si la atâta nerecunostinta. Pentru ca atunci puteau sa preia PNL si Mona Musca si Gheorghe Flutur. Din considerentele de mai sus, inclusiv domniile lor au preferat sa îl lase pe Tariceanu la cârma PNL si, drept rasplata, acesta i-a exclus din partid si pe ei si pe Theodor Stolojan. Este un mare adevar ca nu cunosti cu adevarat un om pâna nu ajunge la putere.

Gazeta: Cum veti evita posibilele disensiuni dintre fostii membri ai PD si cei al PLD în cadrul PD-L?

Cristian Boureanu: Nu cred ca orgoliile vor fi atât de mari încât sa ne împiedice sa consolidam PD-L. În fond suntem din aceeasi tabara si, daca ne certam, nu pierd unii sau altii, ci pierdem toti iar, în final, daca dreapta esueaza în procesul de consolidare, pierde si România. Avem prea mult de munca pentru a irosi timp pe dispute interne sterile. Daca va exista cumva cineva care sa nu înteleaga acest aspect, eu si colegii mei i-l vom explica cu rabdare, pentru ca fiecare membru al PD-L este important pentru noi si fiecare trebuie sa îsi gaseasca loc în noua structura. Nu mai exista pedisti si peledisti, exista numai membri ai PD-L.

Gazeta: Cum caracterizati în câteva cuvinte urmatoarele personalitati politice?

Cristian Boureanu:

Traian Basescu – un luptator, care transforma pâna si înfrângerile în victorii.

Theodor Stolojan – un om politic consecvent, care nu se abate de la principiile sale

Relu Fenechiu – principalul actionar al guvernului Tariceanu

Elena Udrea – o pesoana ambitioasa si tenace, care nu se lasa descurajata de critici

Emil Boc – un bun primar si un politician de o onestitate si modestie rar întâlnite

Mircea Geoana – candidatul la orice, care nu câstiga nici atunci când obtine functia (vezi mandatul sau ineficient ca sef al PSD).

Ion Iliescu – principalul factor destabilizator al PSD

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.