Județul controlat de social-democrații Ovidiu Crețu și Radu Moldovan împart banii către aceleași firme: Lucrări Drumuri și Poduri, conduse de liberalul Andrei Rusu, colegul de alianță a celor doi. Astfel, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a dat o licitație de 5,3 milioane de lei pentru reabilitarea DJ 173, iar Primăria Bistrița a acordat un contract de 1,7 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare parcuri și alei.
Emil Radu Moldovan a dat licitația către LDP, firma aflată în subordinea sa. Culmea este că prețul licitației a fost cu aproape 3 milioane de lei mai mic decât valoarea estimată. Suntem curioși dacă acea estimare a fost făcută corect și cum a putut o societate de stat să câștige licitația cu o asemenea diferență de preț. Faptul că este bătător la ochi nu este important pentru Emil Radu Moldovan.
La licitația organizată de Ovidiu Crețu au participat doar două firme. LDP a adjudecat acest contract la limita valoarei estimate, respectiv cu 1.735.966 de lei în loc de 1.799.324 de lei.
Greșelile din declarația de avere
Liberalul Andrei Rusu este şeful al SC LDP SA (Lucrari Drumuri şi Poduri, societate comerciala aflata in subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Nasaud). Declaraţiile de avere completate de Andrei Rusu au diferenţe mari intre anumite date care ar fi trebuit sa fie fixe, mai ales in ceea ce priveşte veniturile incasate.
Andrei Rusu visa la inceputul acestui an sa candideze pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, şi sa şi caştige. Visul sau i-a fost curmat de naşterea Uniunii Social-Liberale (USL), astfel ca acum s-a mulţumit sa primeasca doar aceasta funcţie. In plus, Andrei Rusu a reuşit sa devina pentru inca un mandat consilier municipal de data aceasta din partea USL, nu PNL, partid al carui membru este.
Prin noua funcţie dobandita, Andrei Rusu s-a intors la primul sau loc de munca.
Astfel ca incet şi cu treaba buna, USL acapareaza rand pe rand scaunele din fruntea instituţiilor statului sau ale societaţilor comerciale in care statul este acţionar majoritar.
A ajuns de unde a plecat
Andrei Rusu s-a aflat mulţi ani de zile in fruntea SC Plastistem, ca director general, mai precis incepand cu anul 1996. Funcţia a fost parasita anul trecut, motivele fiind unele neclare. Surse ale Gazetei de Bistriţa susţin ca in ultima perioada managementul pe care Andrei Rusu l-a aplicat din poziţia de director general al Plastsistem SA nu a mai fost unul de calitate şi adaptat unei grele perioade de criza, astfel ca beneficiile firmei au luat-o la vale vertiginos. Drept urmare, Rusu a fost pus in situaţia de a demisiona in primavara lui 2011. Acest lucru i-a determinat de liberalii sai, in speţa de şeful PNL BN, deputatul Ioan Ţintean, sa provoace o rocada la nivelul Primariei Bistriţa, inlocuindu-l din funcţia de viceprimar pe Florin Gaurean cu Andrei Rusu.
Potrivit CV-ului sau, Andrei Rusu este absolvent al Facultaţii de Construcţii Cluj Napoca – Secţia Cai Ferate, Drumuri şi Poduri, promoţia 1979. In acelaşi an el s-a angajat la Direcţia Judeţeana de Drumuri şi Poduri Bistriţa-Nasaud, pe care a parasit-o in anul 1992. Din 1993 il regasim ca angajat al SC Teraplast SA, ca şef Birou aprovizionare-desfacere – transport, firma de unde pleaca in 1996, an in care devine director general al Plastsistem SA, in fruntea careia ramane 15 ani.
Rusu, apărat de PNL
Senatorul liberal Dorin Dobra l-a atacat dur pe colegul său de partid Andrei Rusu, actualmente directorul SC Lucrări Drumuri şi Poduri, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Conducerea PNL BN dezaprobă declaraţiile senatorului Dorin Dobra, spunând că trebuie să probeze cele afirmate.
Deşi aparent este linişte şi pace în USL Bistriţa-Năsăud, din când în când sunt lansate avertismente destul de dure între formaţiunile politice care compun alianţa. Săptămâna trecută liberalii din Organizaţia municipală, în frunte cu senatorul Dorin Dobra, au început să arunce săgeţi către colegii lor social-democraţi, pentru ca nu peste foarte mult timp în Consiliul Local Bistriţa să reuşească să îşi promoveze o serie de proiecte care au fost respinse, durerea cea mare fiind însă legată de majorarea capitalului social, la 120.000 de lei, al firmei care administrează parcul industrial de la Sărata – SC Business Park Bistriţa Sud SRL.
Săgeţi au fost aruncate şi spre Andrei Rusu, membru PNL, care acum conduce SC LDP, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Acest atac însă a produs o serie de reacţii la nivelul conducerii PNL Bistriţa-Năsăud.
Pe de altă parte, atacul lui Dobra la adresa LDP şi a lui Andrei Rusu are un alt substrat. Surse ale Gazetei de Bistriţa susţin că Dobra este foarte supărat că un bun prieten de-al său cu care îşi împarte cafea de dimineaţă pe terasa de la Metropolis ar fi avut de pierdut din cauza unei licitaţii pe care a câştigat-o LDP. Drept urmare, Dobra a început să atace LDP întru consolarea prietenului său.
Dobra nu suportă DSP şi LDP. Le-ar vrea dispărute!
Pe fondul nemulţumirii sale faţă de activitatea pe care o desfăşoară Direcţia de Servicii Publice (DSP) din Primăria Bistriţa pe raza municipiului, senatorul Dorin Dobra a făcut o legătură, destul de ciudată la o primă vedere, cu LDP, societate subordonată CJ BN şi condusă de liberalul Andrei Rusu.
„DSP, LDP, astea două eu vreau să le văd afară din circuit. DSP şi LDP sunt amândouă de-un fel, stau aşa spânzurate de instituţii. LDP este o excrescenţă anormală într-un mediu de business, care nu concurează loial cu celelalte firme din mediul real. Şi despre standardele lor ar fi multe de spus. Şi ei nu sunt decât un catâr ce stă între decizia politică şi, mai nou, licitaţiile pe care le câştigă cu 40% din preţ ca să intre în faliment total. Mi-aş dori o piaţă liberă reală, fără concurenţe neloiale din partea unor instituţii ce nu sunt nici private, nici publice. Nu e un jucător loial şi natural pe o piaţă ce se vrea europeană. Nu cred că se califică vreo firmă din acest judeţ pentru standardul necesar în Bistriţa. Lucrările de pe str. Dornei sunt satisfăcătoare, în rest… (…) Nu vreau să-l mai aud pe Andrei Rusu încercând să facă LDP-ul profitabil în timp ce firme din economia reală pierd licitaţii şi se confruntă cu probleme imense”, a declarat, săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul liberal Dorin Dobra.
Tiberiu Hrihorciuc