Ovidiu Creţu sare în ajutorul amicilor săi, mai ales când vine vorba de banul public al contribuabilului bistriţean. Edilul şi primăria pe care o conduce au prevăzut o cheltuială de la bugetul local prin care să se achiziţioneze un imobil cu patru nivele de pe str. Bistricioarei. Suma alocată „investiţiei” este de 80.000 lei.

Imobilul ce face parte din patrimoniul SC Proinstal 302G SRL a omului de afaceri Ioan Gînj, este scos la licitaţie din cauza datoriilor pe care firma le are către CEC Bank. Aceştia nu sunt însă singurii bani pe care Gînj îi datorează. Anul trecut, firma acestui a scăpat ca prin urechile acului de un dosar de insolvenţă, lista creditorilor era una foarte lungă.

 

SC Proinstal G 302 SRL este una dintre cele mai vechi firme care se ocupă de construcții civile, industriale și agricole, dar și de lucrări de instalații pentru apă, gaz, instalații sanitare, a intrat în ultimii ani în declin şi a fost la un pas de faliment.

 

I s-a cerut insolvenţa! Printre creditori, chiar Gînj

În 2013, din cauza datoriilor acumulate i s-a cerut intrarea în insolvenţă. Pe lista creditorilor figurau nu mai puţin de 18 nume. Culmea, însuşi Gînj apare pe lista celor care aveau de recuperat bani de la SC Proinstal 302G SRL.

Astfel, pe lista creditorilor s-au aflat CEC Bank, SC RSL Leasing IFN SA, municipiul Bistriţa (Primăria Bistriţa), oraşul Luduş, SC Electrica Transilvania Nord SA-sucursala Bistriţa, SC EVW Holding SRL, SC Tiriac Leasing IFN SA, SC Ambient SA, SC E.ON Energie România SA, SC Electrica Furnizare SA, SC VRG SA, SC RCS&RDS SA, Finanţele Publice Bistriţa-Năsăud, SC AICI Bistrita SA, SC Baumax Romania, SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii SA, etc.

 

După doi ani a scăpat

Dosarul a stat pe rolul instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud timp de doi ani. Într-o primă fază, judecătorii au admis cererea de intrare în insolvenţă, însă decizia a fost atacată în apel la Curtea de Apel Cluj. Aici, judecătorii clujeni au schimbat în tot sentinţa, astfel că firma bistriţeană a scăpat de insolvenţă.

 

CEC nu l-a iertat

Nu şi de creditori! CEC Bank, prin Biroul executorului judecătoresc Marin Machevici a scos la licitaţie o serie de bunuri aparţinând familiei Gînj.

Astfel, în septembrie 2014, executorul judecătoresc marin Machevici anunţa pentru luna octombrie licitaţia pentru vânzarea unui teren de circa 4.800 m.p. situat pe Valea Jelnei, în contul datoriei de 1.398.577 lei (circa 325.000 euro) pe care firma lui Gînj o avea la CEC Bank. Imobilul respectiv a fost evaluat la 208.700 lei (circa 48.500 euro), însă preţul de pornire al licitaţiei a fost cu 50% mai mic, de doar 104.350 lei (24.250 euro). Cheltuielile de executare silită s-au ridicat la circa 13.000 lei.

În luna mai 2015, Proinstal 302 SRL mai înregistra o datorie de aproximativ 205.000 euro către CEC Bank, motiv pentru care, Manchevici a scos la licitaţie încă imobil, situat în cartierul Unirea, compus din teren în suprafaţă de peste 3.000 m.p., o clădire de 49 m.p. şi un şopron de materiale în suprafaţă de peste 600 m.p., precum şi două ateliere de confecţii metalice şi tâmplărie, o hală de producţie şi o hală de depozitare nefinalizată.

Toate acestea au fost evaluate la 458.614 euro, iar licitaţia a pornit de la aproximativ 370.000 de euro.

Cheltuielile de executare silită s-au ridicat la circa 16.000 lei.

 

Creţu vrea să cumpere clădirea lui Gînj de pe Bistricioarei

Anul trecut, o altă bancă la care firma lui Gînj este datoare a scos la licitație clădirea companiei situată aproape de Palatul Administrativ, pe str. Bistricioarei, în spatele BCR.

Municipalitatea bistriţeană, mai precis Ovidiu Creţu, intenționează să cumpere această clădire scoasă la licitație de bancă, clădire pentru care a alocat la începutul anului, de la bugetul local, o sumă de 800.000 de lei.

„Noi dorim să cumpărăm clădirea aceea pentru că este teribil de ieftină. Banca a scos clădirea la licitație și de aceea, încercăm să o cumpărăm. Dacă era prețul pieței nu ne puteam apropia… Clădirea respectivă deservește foarte bine pentru mutarea taxelor și impozitelor pe perioada când clădirea de pe strada Alexandru Odobescu va fi în reabilitare și apoi, sigur o să vindem la un preț mult mai bun decât am cumpărat-o. O să participăm la licitație și o să încercăm să cumpărăm”, a declarat primarul Ovidiu Crețu, conform Bistrițeanul.ro.

Clădirea situată pe strada Bistricioarei este închisă de o bună perioadă de timp. Ea are patru nivele și este suficient de mare pentru a găzdui birourile și ghișeele de la Taxe și Impozite.

 

A avut şi datorii la stat şi a scăpat

În toamna lui 2013, SC Proinstal 302 G SRL din Bistriţa figura cu restanţe la bugete statului în cuantum de 690.721 lei. Din această sumă, 645.650 lei reprezenta restanţa la bugetul de stat, 410 lei mai trebuiau plătiţi la bugetul asigurărilor de şomaj, 11.293 lei – bugetul asigurărilor de sănătate, iar 33.368 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru aceste restanţe firma lui Gînj a obţinut înlesniri la plată, la acea vreme.

 

Abonată la bani publici

Omul de afaceri Ioan Gînj a câștigat numeroase contracte din bani publici la nivelul întregului județ, în special pe partea de instalaţii.

În 2011, firma lui Gînj a obţinut lucrări, evident pe partea de instalaţii, la două dintre blocurile sociale din Viişoara.

În 2013, unul din contractele scoase la licitaţie de municipalitatea bistriţeană a făcut referire la execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3. Contractul a fost atribuit SC TCI Contractor General SA, lider al asocierii SC TCI Contractor General SA, SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL. Însă unul din subcontractanţi era şi SC Proinstal 302G SRL, care pentru felia respectivă, mai precis instalaţiile pentru reţeaua de apă şi canalizare, a primit aproape 600.000 lei.

Aceeaşi firmă a prins o felie din alt contract, şi anume reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă din localitățile Salva, Năsăud, Sângeorz-Băi și Maieru. dar și de aducțiune a apei potabile pentru localitățile Rebra, Năsăud și Maieru. Licitația a fost lansată de regia de apă – Aquabis SA – după ce a reușit să obțină o finanțare de peste 344 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud, proiect cofinanțat prin Fondul de Coeziune. Investiţia în cauză este cel de-al șaselea contract pentru care Regia de Apă a alocat 62,7 milioane de lei,fără TVA. Lucrările ar fi trebuit să fie efectuate în maxim 26 de luni.

Omul de afaceri Ioan Gînj este un mai vechi cunoscut al Gazetei de Bistriţa. Astfel, în urmă cu 11 ani, publicaţia noastră scotea la iveală faptul că Ioan Gînj datora către bugetul local aproape 200.000 lei (două miliarde de lei vechi), bani care reprezentau taxele de concesiune pentru trei suprafeţe de teren aflate în proprietatea Primăriei Bistriţa. Cele trei suprafeţe au fost concesionate de Gînj între anii 1996 şi 1997. Unul dintre contracte se referea la o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi, teren pe care au funcţionat cândva serele partidului. Tot în aceeaşi perioadă afaceristul bistriţean a concesionat peste 180 de metri pătraţi în apropierea Pieţei Independenţei unde a ridicat o casă pentru contabila sa, după ce mariajul acestuia s-a dus pe apa Bistriţei. Cel de-al treilea contract de concesiune cu municipalitatea a avut drept obiect terenul de sub clădirea din spatele BCR Bistriţa, în suprafaţă de circa 160 de metri pătraţi. Datoriile către municipalitate nu au fost plătite de Gînj, până când administraţia locală, cu aprobarea Consiliului Local, nu l-au scutit atunci de plata penalităţilor de întârziere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.