Municipalitatea caută bancă pentru creditul de 40 milioane lei

 

 

Primăria Bistriţa a lansat licitaţia pentru contractarea de „Servicii de acordare de credit – linie de finanţare revolving, în vederea finanţării unor investiţii de interes public local. Municipalitatea intenţionează să împrumute nu mai puţin de 40 de milioane lei, dar cu o dobândă cât mai avantajoasă.

La finele anului trecut, administraţia locală a fost refuzată de instituţiile bancare pentru acordarea unui credit cu aceeaşi valoarea, deşi aparent nu aveau niciun motiv.

 

 

 

Este pentru a doua oară când municipalitatea bistriţeană încearcă să găsească o bancă dispusă să îi acorde un împrumut, în valoare de 40 de milioane lei. La finele anului trecut, prima încercare a eşuat. În luna februarie, consilierii locali au aprobat pentru a doua oară ideea primarului Ovidiu Creţu a contracta un credit bancar. Banii, spune primarul, sunt necesari pentru finanţarea unor investiţii importante de interese local.

 

În 2012, băncile i-au dat cu flit lui Creţu

 

Despre creditul în valoare de 40 de milioane de lei pe care Primăria Bistriţa intenţionează să îl contracteze pentru finanţarea anumitor obiective de investiţii s-a discutat destul de mult încă de la finele anului 2011, de când a fost lansata ideea. Ba mai mult decât atât, aceasta a ajuns şi pe masa consilierilor locali în luna februarie 2012 şi a primit şi votul acestora.

În hotărârea respectiva din luna februarie erau prevăzute şi obiectivele pe care municipalitatea intenţiona să le finanţeze din banii obţinuţi prin creditul bancar, dar şi sumele necesare.

Astfel, din cei 40 de milioane de lei, 21.350.000 lei au fost consideraţi a fi necesari pentru amenajarea pârtiei de schi, inclusiv utilităţilor, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent, adică din Wonderland. Alţi 14 milioane de lei au fost prevăzuţi pentru Parcul Industrial Bistriţa Sud, 2,93 milioane lei pentru două blocuri cu destinaţia de locuinţe sociale din Viişoara – blocurile 2 şi 3 -, circa nouă milioane lei pentru amenajarea legăturii din strada Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv construirii Podului Berăriei peste râul Bistriţa, 410.000 lei pentru asigurarea utilităţilor aferente amplasamentului PUZ locuinţe sociale Viişoara, 253.000 lei pentru reabilitarea termică – etapa a IV-a – a 17 blocuri de locuinţe şi încă 150.000 lei pentru reabilitarea termică a altor 27 de blocuri – etapa a V-a – din zona Lama, Independenţei, Big şi Ştefan cel Mare.

Până la sfârşitul anului 2012, municipalitatea nu a reuşit să convingă nicio instituţie bancară să îi acorde împrumutul.

 

Nu renunţă la credit

 

Anul 2013 a început foarte trist pentru primarul Ovidiu Creţu care nu a înţeles de ce a fost refuzat de bănci şi ca urmare nu s-a sfiit să îşi exprime public dezamăgirea vizavi aceasta, cu atât mai mult cu cât el este convins ca o bancă trăieşte din creditele pe care aceasta le acorda potenţialilor doritori.

,,Obiectivul Wonderland, care la ora actuală depinde de finanţare, ne ocupăm şi încercăm să obţinem finanţare printr-un împrumut, lucru care nu este tocmai simplu pentru că am constatat că băncile din ţara noastră nu sunt doritoare să dea credite, aşa cum este menirea oricărei bănci, nici măcar la o primărie cum este cea a municipiului Bistriţa care nu are, la sfârşitul anului 2012 nicio datorie, care îşi colectează an de an minim 95% taxele şi impozitele şi care are un grad de îndatorare de doar 7%, faţa de 30% cât este admis. Cu toate acestea, băncile nu se înghesuie sau, mă rog, au reţineri mari în a acorda credite pentru dezvoltare. Asta înseamnă că exista alte posibilităţi ca băncile să funcţioneze, cu toate că, din teoria pe care am învăţat-o eu la şcoala, o bancă trebuie să trăiască din acordarea creditelor”, declara la începutul acestui an Ovidiu Creţu.

Dar cum speranţa moare ultima, drept urmare nici primarul nu s-a predat. „Vom găsi soluţie pentru finanţarea Wonderlandului”, a mai spus primarul Bistriţei.

 

A discutat şi cu directorul BERD, că poate, poate…

 

Drept dovadă că Ovidiu Creţu nu a renunţat la idee, anul acesta a readus în discuţie subiectul şi l-a supus din nou spre aprobare consilierilor locali, în luna aprilie. Obiectivele de investiţii însă au fost de data aceasta puţin schimbate.

Din cele 40 de milioane de lei, cât vrea să împrumute Primăria Bistriţa, aproape jumătate, mai exact 18 milioane de lei, ar fi direcţionaţi către proiectul Wonderland. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru infrastructură, utilităţi şi pârtia de schi.

Alte zece milioane de lei ar fi folosite pentru Parcul Industrial Bistriţa Sud, patru milioane pentru lucrările de modernizare a Pădurii Schullerwald şi şase milioane de lei pentru proiectul de reabilitare şi modernizare a pasajelor din municipiu. De asemenea, alte două milioane de lei sunt destinate de municipalitate amenajării unei bretele de legătură între străzile Zăvoaie şi Libertăţii.

Anul acesta, mai precis la începutul lunii iunie, primarul Ovidiu Creţu a avut o întâlnire chiar cu directorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru România, James Hyslop, căruia i-a expus proiectele pe care municipalitatea le are în vizor.

 

Licitaţie pentru împrumut lansată

 

Pe 14 august, municipalitatea bistriţeană a lansat pe SEAP anunţul pentru organizarea licitaţiei în vederea contractării unor servicii de creditare – linie de finanţare revolving, în vederea finanţării unor investiţii de interes public local. Suma dorită a fi împrumutată este de 40 milioane lei, iar licitaţia este împărţită pe două loturi a câte 20 milioane lei. Câştigătorul va fi stabilit în urma negocierilor. Trebuie menţionat că ofertanţii trebuie să aibă în ultimii trei ani (2010, 2011, 2012) o cifră medie de afaceri de minim 12 milioane lei.

 

Până în 2017 mai trebuie plătit un împrumut

 

În prezent, Primăria Bistriţa plăteşte pentru un credit de 10 milioane de euro luat în 2007, pe vremea când primar era Vasile Moldovan. Împrumutul a fost luat pe o perioadă de 20 de ani de la Raiffeisen Bank şi banii au fost folosiţi pentru repararea a 38 de străzi din municipiul Bistriţa.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.