Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de săptămâna trecută a Consiliului Local Bistriţa a figurat un proiect de hotărâre cu privire la obligarea bistriţenilor care nu încheie contracte de salubrizare cu Vitalia, firma care se ocupă de colectarea deşeurilor de pe raza muncipiului şi a judeţului Bistriţa-Năsăud, la plata unei taxe speciale.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a explicat în cadrul unei emisiuni televizate că nu e corect față de cei care au încheiate contracte cu Vitalia să plătească și pentru cei care nu au făcute contracte și se încearcă găsirea unei soluții, poate chiar instituirea unei taxe „care să fie percepută de la toți locuitorii municipiului”.

„Dacă am fi în Germania lucrurile ar fi mult mai clare, și reglementate și abordate, dar nu suntem în Germania și nu avem de-a face cu nemți, iar la noi întotdeauna se vor găsi șmecherași care să fenteze, să se ducă pe lângă și să lase pe alții să plătească. Și partea care e cea mai hazlie este că, cei care plătesc vor trebui să plătească mai mult, pentru că dacă Bistrița are 75.000 de locuitori după ultimul recensământ și din aceștia numai 60.000 vor face contract, acei 60.000 vor trebui să platească și diferența pentru ceilalți 15.000 care nu își fac contracte. Legiuitorul a venit și a schimbat situația față de anii trecuți pentru că în timp ce era Urbana contractor cam 65 % din populație avea contract, ceea ce este de neacceptat. Și totuși firma respectivă a reușit să aducă curățenia orașului la un standard bun. Plata pentru servicii au făcut- o cei 65 %. E clar că ceilalți care s-au ascuns au produs deșeuri și cineva a trebuit să plătească pentru ei. În situația de acuma lucrurile s-au schimbat, pentru că atunci nu aveam dreptul să instituim o taxă, de data aceasta nu doar că avem dreptul, Legea ne obligă să instituim o taxă de salubritate care să o aplicăm celor care beneficiază de serviciile de salubritate și nu au contract. Sigur o să facem toate procedurile legale, o să stabilim lista celor care beneficiază de servicii și care nu au contracte și o să îi impozităm. Din păcate, legea nu ne lasă să fixăm o taxă mai mare decât tariful, dar o lege aplicată cumva, mai la nișă, ne-ar permite să îi amendăm pe cei care nu fac contract. Există această posibilitate.
Personal, ca primar, mă opun la o astfel de măsură, adică nu cred că cei care nu fac contracte și au opțiunea legală să plătească o taxă, trebuie amendați.
Eu nu merg pe această linie. Cred că oamenii trebuie să fie lămuriți că varianta cea mai bună este contractarea sau poate că ajungem la o concluzie pe care eu am propus-o în urmă cu doi ani, atunci când am discutat în ADI Deșeuri, problema plății contra plății sau plății serviciului de colectare a deșeurilor, să facă nu prin contracte directe, ci printr-o taxă care să fie percepută de la toți locuitorii municipiului și atunci lucrurile s-ar fi clarificat.
Majoritatea primarilor membrii ai Adunării Generale ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri nu au fost de acord cu lucrul acesta și sigur în mediul rural lucrurile au fost mai simple, pentru că acolo, într-un sat, merge cineva din casă în casă, știe pe toată lumea, au semnat contractele si nu au probleme, la noi în Bistrița în schimb, avem probleme. Vom institui această taxă pentru cei care beneficiază și poate că într-un viitor apropriat, poate chiar din anul 2016 să abandonăm contractarea de către Vitalia și să facem o taxă  pentru fiecare cetățean din municipiul Bistrița, astfel încât să știm că plătim toți salubrizarea pentru că e clar, toți producem deșeuri. Cei care sunt plecați din țară o perioadă mai lungă sau mai scurtă vor avea obligația să vină să informeze așa cum se întâmplă și astăzi la asociațiile de locatari. La fel ar putea să fie și la noi la taxa pentru salubritate dacă o vom introduce complet, însă până una alta, vom intra din luna viitoare din nou cu proiectul de hotărâre.
Din punctul meu de vedere respingerea acestui proiect de hotărâre s-a făcut pe criterii politice, pentru că dă bine să spui: Nu vreau să se mai introducă o nouă taxă, de ce să mai introducem, nu avem destule taxe? Să nu mai introducem!
Dar neintroducerea acestei taxe, determină să iei de la cei care plătesc, mai mult și nu este firesc să facem lucrul acesta”, a declarat Ovidiu Crețu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.