Mai multi functionari publici din cadrul Institutiei Prefectului sunt restanti cu depunerea declaratiilor de avere, majoritatea înca pe anul fiscal 2006. În capul listei rusinii se afla chiar prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi. Tot în curtea prefectului s-a înregistrat si o ilegalitate de zile mari, comisa chiar de subprefectul Mica Oprea. Aceasta, desi si-a completat constiincios declaratia de avere pe anul 2007, risca sa fie sanctionata pentru fals în declaratii.

O institutie demna de lauda este Consiliul Judetean, ai carui functionari si-au actualizat declaratiile de avere în termenii prevazuti de lege. Bineînteles, chiar si în acesta institutie exista o oaie neagra.

Rus, indiferentul amuzat
Singurul functionar public din cadrul Consiliului Judetean care nu si-a actualizat declaratia de avere, este nimeni altul decât directorul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Bistrita Nasaud, Rus Marin Vasile. Întrebat din ce motiv nu si-a mai actualizat declaratia de avere din data de 4.01.2006, când a depus-o pe anul fiscal 2005, acesta raspunde pe cât de indiferent pe atât de amuzat de situatia în care se gaseste: „Nu mi-am batut eu capu’ cu asta (actualizarea declaratiei de avere n.r.). Nu am avut timp de asa ceva”. Nici macar sanctiunea de care este pasibil nu pare sa-l sperie pe acesta. „Sigur, conform legii pot fi sanctionat…dar astept si eu sa vad macar o persoana din tara asta sanctionata din acest motiv. Sincer va spun, nici nu stiu cu ce se manânca legea asta ANI”, a mai spu Rus.
Promisiunea actualizarii declaratiei nu întârzie nici ea sa apara: „Am sa o actualiezez. Trei vorbe nu mi-e greu sa scriu, doar nu am averi strânse din functia asta. Da… am sa o actualizez.”

Prefectul … nu stia
Prefectul judetului Bistrita Nasasud, Ioan Szilagyi, nu avea cunostinta despre faptul ca declaratia de avere mai trebuie si actualizata din când în când. „Nu stiam ca mai trebuie sa o si actualizez. Oricum nu am avere mai mare de când am depus ultima declaratie. Lasa ca o fac….daca asa trebuie… o fac”. Prefectul si-a depus declaratia de avere la data de 12.04.2006 pentru anul fiscal 2005, iar de atunci nicio schimbare.

Subprefectul buclucas
Subprefectul Mica Oprea este una din foarte putinele persoane din cadrul Institutiei Prefectului care este la zi cu actualizarea declaratiei de avere. Harnica peste masura, aceasta si-a depus deja declaratia pe anul fiscal 2007, însa amanuntele din aceasta o pot costa destul de scump. Conform declaratiei de avere subprefectul detine un apartament cu doua camere în municipiul Bistrita pe strada Constantin Roman Vivu. Problema o constituie însa suprafata apartamentului, care este surprinzator de mica, doar 44,56 de metri patrati, asta în conditiile în care aceea zona este una din zonele de categoria I a orasului, unde apartamentele sunt într-o suprafata destul de mare. Apartamentele din zonele de categoria a treia a orasului, gen „Decebal”, au suprafete în jur de 42 de metri patrati, însa sunt semidecomandate multe dintre acestea neavând nici macar balcon. Contactati, mai multi vecini de scara ai domnisoarei subprefect declara ca apartamentele de pe aceea scara au nu mai putin de 58 de metri patrati. Contactata în legatura cu acest aspect, Mica Oprea s-a aratat, initial, jignita de faptul ca este pusa la îndoiala declaratia ei de avere „Am trecut suprafata din contract. Am impresia ca vreti sa ma atacati, de ce ma întrebati de acest aspect?” Suprinzator, subprefectului nu i se pare deloc anormal faptul ca apartamentul ei este în suprafata mult mai mica decât a vecinilor de scara, care detin apartamente identice „Nu, nu mi se pare ciudat! Sa stiti ca nu am avut intentia sa declar mai putin. Am doua camere, doua balcoane, un hol, o baie si o debara în suprafata de 44, 56 de metri patrati. Nu am nimic de ascuns”. Întrebata din nou daca suprafata trecuta în declaratia de avere este luata din contractul de vânzare cumparare aceasta se încurca în declaratii: „Atât mi-a iesit din adunatura, am adunat eu suprafetele. Nu mai tin minte cât este pe contract, dar am sa verific.” Declarând o suprafata mai mica a apartamentului, valoarea impozabila a devinit si ea mai mica. Subprefectul a revenit ceva mai târziu cu o noua declaratie, dupa verificarea datelor din contractul de vânzare-cumparare al apartamentului „Am verificat si aveati dreptate. Atunci când am actualizat declaratia nu m-am mai uitat la datele apartamentului, le-am trecut aceleasi pe care le-am trecut si în anii trecuti. Daca nu ati fi sesizat dumneavoastra asa ar fi ramas pâna la pensie. Chiar va multumesc ca m-ati atentionat”. Dar cum totdeauna exista tapi ispasitori, subprefectul a aruncat pisica în ograda celor de la Finante: „Nu eu am adunat suprafetele, va dati seama ca nu am stat eu sa calculez. Pâna la urma cei de la finante sunt de vina. Ei ar fi trebuit sa observe problema….sigur si eu ar fi trebuit sa verific, dar nu m-am uitat”.
Potrivit dispozitiilor articolului 292 din Codul Penal, „declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurarilor, declaratia serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda”. Pedeapsa este înca aplicabila, deoarece declaratiile de avere depuse în anii anteriori au fost completate cu date false.

Munca patriotica
Nu putini sunt functionarii din cadrul Prefecturii care conform declaratiilor de avere fac munca patriotica, neîncasând nici macar un leu pentru munca depusa. În cadrul Serviciului de pasapoarte îi amintim pe Tomuta Bogdan Flaviu si Andries Vasile Cristian, care declara pe propria raspundere ca nu au nicio remuneratie pentru serviciile depuse. Tot munca voluntara pare a face si referentul Iuonas Smaranda, cât si consilierii juridici Rotaru Alecsandra, Onica Roxana Oana si Bumb Ana. Daca în urma unui control se adevereste ca functionarii primesc salarii pentru munca depusa, însa nu au trecut valoarea încasata în declaratia de avere, vor fi pedepsiti conform articolului 292 din Codul Penal, pentru fals în declaratii.

Conform legii nr.115 din 16 octombrie 1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere, modificata si completata ulterior de legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, acestia sunt obligati sa îsi actualizeze anual declaratia de avere. Sanctiuni se aplica în cazul nedepunerii declaratiei în termenul prevazut, neactualizarii declaratiei de avere, din motive imputabile, pâna la data de 15 iunie a fiecarui an sau nedepunerii unei noi declaratii în termen de 15 zile de la încetarea activitatii sau de la data expirarii celor patru ani de la ultima declaratie.

Legea ANI Art. 42.
(1) ”Nedepunerea declaratiei de avere în termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei si declansarea din oficiu a procedurii de control.”

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.