Firma bistrițeană Mela Rox Com Bistrița a intrat în insolvență. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis cererea acesteia  în luna octombrie a anului trecut. Datoriile înregistrate de Mela Rox sunt colosale și trec de 11,6 milioane lei. Pe lista creditorilor apar 118 persoane juridice și persoane fizice, instituții ale statului, patru la număr, două unități școlare, dar și patru unități administrativ-teritoriale.

În vara anului trecut, Gazeta de Bistrița dezvăluia că MelaRox, una dintre cele mai mari companii din județul Bistrița-Năsăud, este acuzată de comiterea unei fraude de amploare, după ce 600 de clienți s-au plâns că nu și-au primit produsele comandate și achitate, dar nici banii nu le-au fost returnați. Vezi AICI

La circa două săptămâni după publicarea articolului, MelaRox a fost amendată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud cu 60.000 lei, pentru practici comerciale incorecte, după ce pe masa instituției au ajuns aproape 300 de reclamații din partea clienților firmei. Vezi AICI

A cerut și i s-a admis

Mela Rox Com SRL a cerut intrarea în insolvență pe 17 octombrie 2024, iar 8 zile mai târziu Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis solicitarea.

“Admite cererea formulată de debitorul MELA-ROX SRL, pentru deschiderea procedurii generale a insolvenţei.

În temeiul art. 71 alin. (1) rap. la art. 66 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (legea insolvenţei), Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitorului MELA-ROX SRL. În temeiul art. 73 din legea insolvenţei, Desemnează administrator judiciar provizoriu pe DASCALESCU&CO SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din lege, cu o retribuţie de 1500 lei lunar (exclusiv TVA).

În temeiul art. 99 din legea insolvenţei, Dispune administratorului judiciar să efectueze notificarea deschiderii procedurii debitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului, în condiţiile prevăzute de art.99 alin.(3) din legea insolvenţei. În baza prevederilor art. 76 din lege, dispune administratorului judiciar provizoriu comunicarea deschiderii procedurii Judecătoriei Bistriţa, în a cărei jurisdicţie se află sediul debitorului.

Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor la data de 25 noiembrie 2024. Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la data de 15 decembrie 2024. Fixează termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii, şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la data de 30 decembrie 2024.

În temeiul art. 100 alin.(1) lit.e din legea insolvenţei, Administratorul judiciar va stabili şi va notifica părţile cu privire la data, locul şi ora primei şedinţe a adunării creditorilor. În baza art.53 alin.(1) din legea insolvenţei, Administratorul judiciar va convoca adunarea generală a asociaţilor,în termen de maximum 10 zile de la notificarea deschiderii procedurii, pentru desemnarea administratorului special. Administratorul judiciar va întocmi şi depune la dosar rapoartele prevăzute de art.58 alin.1 lit.a şi b din lege, în termenele de 20 de zile şi,respectiv 40 de zile de la desemnarea sa, precum şi rapoartele lunare prevăzute de art.59 alin. 1 şi 2. În temeiul art. 39 alin. 2 din legea insolvenţei, Dispune deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate bancară, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii. În caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar provizoriu. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar. Termen administrativ de control pentru examinarea stadiului procedurii la data de 28 februarie 2025. Executorie. Cu drept de apel în termen în şapte zile de la comunicarea hotărârii realizată prin Buletinul procedurilor de insolvenţă. Minuta prezentei hotărâri se comunică, de îndată, administratorului judiciar provizoriu”, este soluţia pe scurt a hotărârii intermediare pronunțată în data de 25 octombrie 2024, de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Peste 100 de creditori pe listă

În cererea de intrare în insolvență, firma bistrițeană a arătat că a acumulat datorii foarte mari către furnizori, bugetul de stat, creditori diverși, clienți, dar și către bănci. Totalul datoriilor se cifrează la 11.628.523 lei.

“În motivarea cererii se arată că potrivit evidenţei contabile, astfel cum rezultă din balanţa lunii septembrie 2024, valoarea debilelor înregistrate faţă de furnizori este în cuantum de 835.795,24 lei, faţă de bugetul de stat este în cuantum de 3.971.234,70 lei, faţă de creditori diverşi este în cuantum de 916.765,34 lei, faţă de salariaţi este în cuantum de 5.314 lei, faţă de clienţi creditori este în cuantum de 1.595.212,03 lei, precum şi debite rezultând din contractele de creditare încheiate cu instituţiile bancare în cuantum de 4.304.201,60 lei şi venituri înregistrate în avans în cuantum de 48.418,07 lei.

Aceste datorii exigibile nu pot fi acoperite din disponibilităţile băneşti existente la momentul formulării prezentei cereri, însă, în vederea achitării obligaţiilor acumulate de către societate, îşi arătă intenţia de reorganizare şi continuare a desfăşurării activităţii principale.

Apreciază că reorganizarea societăţii reprezintă o alternativă viabilă, având în vedere activele pe care le deţine, indicate în balanţa întocmită pentru luna septembrie 2024, cu indicarea valorilor contabile.

Ca urmare, dacă cererea va fi admisă, intenţionează să propună un plan de reorganizare a activităţii şi redresare financiară a societăţii în condiţiile prevăzute de art. 132 alin. (l) lit. a) din lege.

Examinând actele şi lucrările dosarului, tribunalul constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru deschiderea procedurii generale a insolvenţei la cererea debitorului, potrivit art. 66 şi urm. şi art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, astfel că în baza prevederilor art. 45 alin 1 lit. a) din Legea insolvenţei, se va admite cererea debitorului, aşa cum a fost formulată, urmând să fie desemnat administratorul judiciar propus în condiţiile art. 45 alin. 1 lit. d) (solicitat de către creditor  prin cererea de deschidere a procedurii)”, se arată în încheierea civilă din data de 25 octombrie 2024.

Așa cum precizam mai sus, lista creditorilor este un foarte lungă, numărând nu mai puțin de 118 nume de persoane juridice și fizice, instituții ale statului, UAT-uri, un cabinet medical dar și unități școlare, din mai toate colțurile țării.

Astfel pe listă regăsim E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA, BANCA CENTRALĂ COOPERATISTĂ CREDITCOOP, BANCA TRANSILVANIA SA, COMPANIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, INSTALAŢIILOR DE RIDICAT ŞI RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE (CNCIR) SA, PLUS FILADELFIA AUTOSERVICE SRL, RAIFFEISEN BANK SA, YELLOW FINANCE GROUP SRL, BCR LEASING IFN SA, CEC BANK SA, ANAF, Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj, Administrația Fondului pentru Mediu, Administraţia Naţională de Meteorologie, Municipiul Bistrița, Comuna Budacu de Jos, Comuna Murighiol-jud Tulcea, GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „PRICHILAND”, CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMÂNIA SRL, ŞCOALA PRIMARĂ „KARIN S KIDS ACADEMY BĂNEASA”.

Datorii mari, dar și profituri frumușele

MelaRox Com SRL este deținută de Virginia Marta, iar conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, cu toate datoriile mari înregistrate în ultimii ani, firma a avut și profituri frumușele. Cel puțin în anii 2021 și 2023, profitul a sărit bine de un milion de lei net

Astfel, conform ultimului bilanț contabil publicat pe site-ul mai sus amintit, în anul 2023 MelaRox a raportat o cifră de afaceri de 37.978.241 lei, un profit net de 1.316.614 lei și datorii de 14.240.728 lei, iar numărul mediu al salariaților a fost de 21.

În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri în cuantum de 46.722.290 lei, profitul s-a cifrat la doar 60.471 lei, iar datoriile erau 14.673.307 lei, numărul mediu al angajaților fiind de 35.

În 2021, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 56.632.337 lei, profitul net a fost de 1.198.179 lei numărul angajaților fiind de 35.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.