În urmă cu mai bine de un an, dosarul în care fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și Turismului din Guvernul Boc, Ioan Andreica, a fost trimis în judecată, pentru trafic de influență, a intrat la judecata pe fond. În același dosar sunt inculpate încă 8 persoane. Concret, toată povestea se învârte în jurul reabilitării și închiderii gropilor de gunoi neconforme din județ.

Afaceri ilegale și sfori trase în spatele ușilor închise, doar pentru ca niște potentați ai zilei să pună mâna pe morman de bani. Pentru ei sau pentru partidul din care făceau parte la acea vreme, fiindcă nu toți banii au ajuns doar în buzunarul propriu, lucru știut, dar nerecunoscut de nimeni. Cam asta este povestea și în dosarul în care este judecat Ioan Andreica, împreună de alți 8 amici ai săi: Popescu Lazăr, Sabău Ioan-Claudiu, Cozariuc Mihai-Mircea, Stamatoiu Cristian, Palade Adrian, Istrate Ion (Fuji), Stănescu Mihai și Stănescu Cezar.

Liviu Rusu, implicat până în gât în acest dosar în calitate de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în perioada 2008 – 2012, a scăpat bine mersi, fiindcă procurorii DNA nu au avut probe (sau nu au vrut să aibă, ori n-au fost în stare să le obțină fiindcă Rusu a fost ceva mai deștept încât să nu lase urme adânci).

Gașca care a vrut să pună presiune” pe Liviu Rusu

Potrivit procurorilor, Sabău Ioan Claudiu a fost persoana care a pretins sumele de bani de la reprezentanții SC Interdevelopment (firmă deținută și administrată de Cozariuc Mihai Mircea) pentru a-și trafica influența pe lângă președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pe atunci Liviu Rusu, în legătură cu derularea  în condiții optime a contractului “Reabilitarea și închiderea depozitelor neconforme din județul Bistrița-Năsăud”.

Despre Stamatoiu Cristian, procurorii spun că acesta a fost persoana care a promis foloase materiale lui Sabău Ioan Claudiu pentru ca acesta să-și traficheze influența pe lângă președintele CJ BN Liviu Rusu, în timp ce Cozariuc Mihai Mircea, care așa cum am arăta mai sus este deținătorul și administratorul SC Interdevelopment SRL, a fost persoana care a remis sumele de bani pretinse pentru traficul de influență exercitat asupra lui Liviu Rusu.

Ioan Andreica a fost cel care a primit foloase materiale, în mod indirect la reprezentanții Interdevelopment SRL, pentru a-și trafica influența pe lângă Liviu Rusu.

De asemenea, Popescu Lazăr a fost persoana care le-a asigurat lui Sabău și Andreica folosul material al traficului de influență, intermediind încheierea unor contracte de consultanță fictive, ce aveau rolul de a masca sumele de bani pentru a primi sumele de bani primite pentru traficul de influență exercitat asupra președintelui Liviu Rusu. Ca și Popescu, și Ion Istrate, cunoscut de bistrițeni și în lumea interlopă sub porecla de Fuji, ar fi asigurat lui Sabău și Andreica folosul material al traficului de influență intermediind încheierea unor contracte de consultanță și prestări de servicii fictive, ce aveau rolul de a masca sumele de bani primite pentru traficul de influență exercitat asupra aceluiași Liviu Rusu.

Palade Adrian (șoferul lui Ioan Andreica ), Stănescu Mihai și Stănescu Cezar au fost persoanele prin intermediul cărora, Andreica și Fuji au intrat în posesia banilor pentru traficul de influență exercitat asupra lui Liviu Rusu.

Șpaga, trecută din firmă în firmă pentru “albire”

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie-decembrie 2010, Sabău a pretins, la diferite intervale de timp, sume de bani de la Stamatoiu Cristian care era intermediarul în relația cu firma lui Mircea Cozariuc – Interdevelopment SRL. Astfel, în martie 2010 Sabău a pretins 300.000 de euro, din care a primit o lună mai târziu doar 25.500 de euro, în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu o firmă austriacă de tip off-shore, controlată de fapt de Lazăr Popescu.

“Sumele de bani au fost remise la diferite intervale de timp, în perioada martie 2010 – martie 2011, prin intermediul unor contracte de consultanță și prestări servicii fictive încheiate de SC Interdevelopment cu Sparver LLC (14 -1/25.03.2010, în valoare de 100.000 de euro), cu SC Elarenal SRL (nr. 042/01.04.2010, în valoare de 200.000 de euro) și prin intermediul contractului încheiat între SC Elarenal cu SC Geogis Proiect SRL (nr. 27/14.12.2010, în valoare de 89.000 lei)”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Astfel, cei 300.000 de euro intrați în conturile firmei lui Cozariuc au ajuns apoi prin intermediul lui Stamatoiu la Claudiu Sabău, pentru ca acesta să își traficheze influența pe lângă Liviu Rusu pentru derularea contractului încheiat cu Consiliul Județean  – “Reabilitarea și închiderea depozitelor neconforme din județul Bistrița-Năsăud”.

Tot pentru un trafic de influență pe lângă Liviu Rusu, Ioan Andreica ar fi primit, în mod indirect, spun procurorii DNA, 17.000 de euro, în baza unui contract de prestări servicii încheiat de șoferul său, Palade Adrian, în calitate de prestator, cu Sparver LLC, în calitate de beneficiar.

“Pentru obținerea folosului material al traficului de influență exercitat asupra președintelui CJ Bistrița-Năsăud, inculpații Sabău Ioan-Claudiu și Andreica Ioan au beneficiat de sprijinul inculpaților Popescu Lazăr și Istrate Ion.

Astfel, inculpatul Popescu Lazăr, în baza unei înțelegeri cu Sabău Ioan-Claudiu și Andreica Ioan, i-a sprijinit pe aceștia să intre în posesia unei părți din suma de 100.000 de euro pretinsă de inculpatul Sabău Ioan -Claudiu de la reprezentanții SC Interdevelopment SRL.

În acest sens, inculpatul Popescu Lazăr a determinat-o mai întâi pe numita Ioniță Irina să încheie, prin intermediul unei societăți controlate de el, Sparver LLC, contractul nr. 14-1/25.03.2010 cu SC Interdevelopment SRL, având ca obiect prestare servicii de consultanță, contract în valoare de 100.000 de euro, sumă pretinsă de inculpatul Sabău Ioan-Claudiu pentru traficul de influență exercitat asupra președintelui CJ Bistrița-Năsăud.

Ulterior, pentru ca ceilalți coinculpați să intre în posesia unei părți din suma de 100.000 de euro virată de Interdevelopment SRL în baza contractului nr. 14-1/25.03.2010, inculpatul Popescu Lazăr a determinat-o pe numita Ioniță Irina să încheie alte două contracte cu inculpatul Sabău Ioan-Claudiu – nr. nr. 15/25.03.2010, în valoare de 25.500 euri, și cu inculpatul Palade Adrian – nr. 16-1/26.03.2010, în valoare de 17.000 de euro.

De asemenea, inculpatul Istrate Ion i-a sprijinit pe inculpații Sabău Ioan-Claudiu și Andreica Ioan să intre în posesia unei părți din sumele pretinse de la inculpatul Stamatoiu Cristian pentru traficul de influență exercitat asupra președintelui CJ Bistrița-Năsăud, încheind în acest sens un contract cu SC Geogis Proiect SRL, nr. 27/14.12.2010, în valoare de 89.900 lei.

Ulterior, pentru a asigura folosul material al infracțiunii de trafic de influență, inculpatul Istrate Ion a interpus alte două societăți comerciale în circuitul comercial-financiar activ creat de el – SC Duo Mat Invest SRL și SC Șerban Lux SRL”, arată procurorii DNA/

Duo Mat Invest SRL era deținută și administrată la acea vreme de Stănescu Mihai, în timp ce Șerban Lux SRL de Stănescu Cezar.

“În acest sens, SC Elarenal SRL, societate controlată de Istrate Ion a încheiat contractual de colaborare nr. 3/30.05.2009 și actele adiționale nr. 2 și 4 la acesta cu SC Duo Mat Invest SRL pentru a transfera suma de 200.000 euro încasată de SC Interdevelopment SRL, disimulând astfel originea ilicită a sumei.

De asemenea, SC Elarenal SRL, societate controlată de Istrate Ion, a încheiat contractul nr. 28/21.12/2010 cu SC Șerban Lux SRL pentru a transfera suma de 86.304 lei, încasată de la SC Geogis Proiect SRL (sumă pretinsă de Sabău Ioan-Claudiu de la Stamatoiu Cristian pentru traficul de influență, ăncasată de SC Elarenal SRL în baza contractului nr. 27/14.12.2010), disimulând astfel originea ilicită a sumei”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Cum au fost convinși că trebuie să dea șpagă

Cum s-a ajuns la acest cerc? Prin încheierea contractului de lucrări “Reabilitarea și închiderea depozitelor  de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud CL2”. Contractul a fost atribuit asocierii dintre firma austriacă Bilfinger Berger Baugellschaft m.b.H și Interdevelopment SRL (firma lui Cozariuc), pentru o ofertă de circa 28.290.189 lei fără TVA, cu o durată de execuție de 20 de luni, acesta fiind semnat, pe 8 februarie 2010, de Liviu Rusu și directorul economic al CJ Bistrița-Năsăud, Tiniș Viorel, precum și de reprezentanții celor două firme asociate.

“Potrivit contractului – punctul 10.1 beneficiarul urma să recepționeze lucrările în situația în care acestea erau terminate conform condițiilor contractuale, după emiterea procesului-verbal de recepție, precum și după emiterea unui certificat de recepție la terminarea lucrărilor.

Potrivit punctului 14 din contract, prețul urma să fie valoarea de contract acceptată – 28.290.179, 91 lei și putea face obiectul unor actualizări în conformitate cu prevederile contractului. Beneficiarul putea să efectueze plăți în avans, fără dobândă în vederea executării lucrărilor.

După ce Liviu Rusu a devenit președinte al CJ Bistrița-Năsăud, în 2008, a fost numit ca și reprezentant al județului în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deșeurilor municipale în județul Bistrița-Năsăud. Un an mai târziu Interdevelopment SRL, având ca asociați pe Cozariuc Mihai Mircea și Păunescu Radu Dan, a participat la două dintre licitațiile organizate de CJ Bistrița-Năsăud:

  • 02.12.2009 – Construirea Centrului de management integrat al deșeurilor, Stație de sortare și Stație de compost, jud. Bistrița-Năsăud”
  • 22.12.2009 – Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud.

Conform procurorilor, firma lui Cozariuc nu a obținut contractul scos la licitație pe 2 decembrie 2009, întrucât “a refuzat să achite comisioanele pretinse de factorii de decizie de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, solicitări transmise prin intermediul numitului Anton Vlad (în prezent decedat)”.

Ca o paranteză, reamintim cititorilor că începând cu 2008 Anton Vlad a obținut un mandat de consilier județean pe listele PNL Bistrița-Năsăud, însă cu toate acestea a devenit foarte repede apropiat de Liviu Rusu, prin prisma intereselor sale personale, motiv pentru care, în 2010, a fost dat afară din partid. Până să devină liberal, Anton Vlad a făcut parte din PNȚCD, iar în timpul guvernării CDR a fost numit ministru secretar de stat la Ministerul Pădurilor.

“În aceste condiții și având în vedere dificultățile întâmpinate în relația cu autoritatea contractantă, reprezentanții acesteia tergiversând în mod deliberat luarea anumitor decizii, refuzând să predea antreprenorului amplasamentele, precum și mesajele transmise de inculpatul Sabău Ioan Claudiu, după adjudecarea licitației pentru «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud CL2» (din data de 25.01.2010), inculpații Stamatoiu Cristian și Cozariuc Mihai Mircea au promis, respective remis anumite foloase materiale reprezentanților autorității contractante, în modalitatea transmisă de inculpații Sabău Ioan Claudiu, Istrate Ion și Popescu Lazăr”, arată procurorii DNA.

Contracte de consultanță fictive

Potrivit anchetatorilor, la două luni după ce asocierea dintre Bilfinger Berger Baugellschaft m.b.H și Interdevelopment SRL a semnat contractul cu CJ Bistrița-Năsăud, Stamatoiu a fost contactat de către Sabău, care i-a comunicat că problemele întâmpinate în derularea contractului își pot găsi rezolvarea prin plata unor sume de bani, din care o parte ar urma să ajungă la factori decidenți din administrația județeană bistrițean.

“Inculpatul Stamatoiu Cristian după o discuție prealabilă cu inculpatul Cozariuc Mihai-Mircea, administratorul Interdevelopment SRL, având acceptul acestuia, a promis inculpatului Sabău Ioan-Claudiu sumele de bani la care făcuse acesta referire, în schimbul traficării influenței pe lângă președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Inculpatul Stamatoiu Cristian a avut reprezentarea faptului că o parte din sumele pretinse de inculpatul Sabău Ioan-Claudiu vor fi remise președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, inculpatul Rusu Liviu-Mihai, pentru ca acesta să asigure derularea în condiții optime a contractului având ca obiect «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud».

Modalitatea de remitere a sumelor de bani a fost indicată de către inculpatul Sabău Ioan-Claudiu, respectiv urmau a fi încheiate diferite contracte de consultanță și prestări servicii cu societăți comerciale controlate  de către inculpații Popescu Lazăr și Istrate Ion: Sparver LLC și SC Elarenal SRL.

Sabău Ioan Claudiu a fost acela care a intermediat legătura dintre Stamatoiu Cristian și inculpații Popescu Lazăr și Istrate Ion.

În mod evident, contractele de consultanță și prestări servicii urmau să aibă un caracter fictiv, unicul scop al încheierii lor fiind acela de a masca proveniența ilicită a sumelor de bani solicitate pentru traficul de influență exercitat asupra președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud”, menționează procurorii DNA în rechizitoriu.

Aceștia mai arată că inițial au fost încheiate două contracte de consultanță între SC Interdevelopment SRL și Sparver LLC – nr. 5/10.11.2009 și 14-1/25.03.2010, primul contract fiind reziliat anterior efectuării vreunei plăți în temeiul său. Însă și acest contract a avut rolul său.

“Astfel, în luna martie 2010, inculpatul Cozariuc Mihai Mircea, în calitate de reprezentant legal al SC Interdevelopment SRL a semnat cu SC Sparver LLC, reprezentată prin Ioniță (fostă Bai) Irina un contract de consultanță ce a fost antedatat – 5/10.11.2009, pentru a crea aparența unei consultanțe primite cu ocazia derulării procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică.

Contractul de consultanță 5/10.11.2009 are ca obiect servicii de consultanță/consiliere și servicii profesionale de management al afacerilor cu scopul de a îmbunătăți și profesionaliza participarea beneficiarului la execuția de lucrări și servicii de consultanță în domeniul public și privat conform legislației în vigoare. La art. 4 din contract se precizează că licitația la care se referă prezentul contract este cea din data de 22.12.2009 la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud». Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani cu posibilitatea de prelungire. Pentru serviciile prestate de consultant, beneficiarul se obliga să achite prestatorului un comision de 5% + TVA din valoarea lucrărilor livrate ori serviciilor prestate urmare adjudecării procedurilor la care acesta a participat având în vedere aportul determinant al prestatorului. Prețul congtractului trebuia achitat în două tranșe:

  • 100.000 de euro în 10-15 zile de la primirea ordinului de începere a lucrărilor
  • Restul de până la 5% din valoarea contractului eșalonat în 6 luni.

(…) În baza acestui contract nu au fost făcute, în cele din urmă plăți.

Așa cum rezultă din înscrisurile ridicate la perchezițiile domiciliare efectuate, comisionul de 5% reprezenta în fapt suma pretinsă de inculpatul Sabău Ioan Claudiu pentru influența exercitată asupra președintelui CJ Bistrița-Năsăud.

Pe înscrisul intitulat «Comunicare rezultat procedură nr. 340/25.01.2010» transmis prin fax de la CJ Bistrița-Năsăud în data de 25.01.2010 ora 13:32, înregistrat la firma Bilfinger sub nr. 196/25.01.2010 și ridicat la percheziția domiciliară efectuată la sediul SC Procurment Consulting SRL (societate controlată de inculpatul Popescu Lazăr) se regăsesc următoarele mențiuni (pe un bilețel de hârtie de tip post it, atașat comunicării):

«6.900.043 euri, 5% procent 345.002, 2% consiliu – 138.00, 0,75% M.Trifu, 0,50% Claudiu  (Sabău Ioan Claudiu) – 34.500, 1,75% Popescu (Popescu Lazăr) – 120.752, Andreica (Andreica Ioan) 12.075»”, au mai arătat procurorii.

Cum s-a acționat mai departe și cum au fost împărțiți banii, în ediția de săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.