Aleşii năsăudeni au aprobat, săptămâna trecută, în şedinţă extraordinară, devizul general privind indicatorii tehnico-economici privind construirea „Wonderlandului de Năsăud” – Complexului sportiv multifuncţional de pe malul râului Someş, pe circa 2 ha de teren. Investiţia este estimată la peste6 milioane de euro, iar conform spuselor edilului de Năsăud, Mircea Romocea, se va derula prin Compania Naţională de Investiţii. Ceea ce nu a spus însă primarul năsăudean este cu cât va participa administraţia locală pentru cofinanţarea acestui proiect. Sursele Gazetei de Bistriţa spun că este vorba de o sumă enormă pentru posibilităţile Năsăudului, care se ridică la circa 1 milion de euro, ceea ce înseamnă bugetul de investiţii pe circa trei ani.
Ca şi colegul său de partid şi de administraţie locală bistriţeană – Ovidiu Creţu, primarul Mircea Romocea ţine morţiş să îşi pună în aplicare un proiect promis năsăudenilor încă din campania electorală pentru alegerile locale din 2012 – un complex sportiv multifuncţional pe malul Someşului, în zona cunoscută de mulţi localnici sub numele de Balta Silvicului. După circa un an şi jumătate după ce a ajuns la cârma administraţiei locale năsăudene, primarul Romocea a întreprins primele „demersuri” în cadrul Consiliului Local. Aici însă a întâmpinat o opoziţie puternică din partea liberalilor şi democrat-liberalilor care au mirosit şmecheriile ce aveau să urmeze, şi pe care de altfel Gazeta de Bistriţa a fost prima care le-a scos la iveală.
Pe de altă parte, deocamdată nu se ştie cum va putea fi pus în aplicare acest proiect, în condiţiile în care se aşteaptă de trei ani începerea lucrărilor de îndiguire a malurilor râului Someş.
În ecuaţie a intrat Horj
În 2013, Mircea Romocea afirma că ar avea nevoie pentru construcţia Complexului de o suprafaţă de 3 ha. Numai că terenul lui Horj era poziţionat în aşa fel încât să dea impresia că administraţia locală nu poate face nimic decât să-l achiziţioneze într-un fel sau altul, fiindcă era taman între cele două suprafeţe de teren pe care Primăria Năsăud era proprietar. Interesant, nu?
Şi mai interesant este faptul că înainte de a intra Horj în posesia terenului, acesta a fost practic în curtea Primăriei Năsăud. Terenul cu pricina a fost revendicat de proprietarul de drept, acesta fiind purtat ani de zile în instanţă de administraţia locală. În 2013, la circa un an după ce Mircea Romocea ajunge la cârma Primăriei Năsăud, se rezolvă problema dosarului de revendicare din instanţă, astfel că proprietarul îşi intră în drepturi. Numai că, deşi la acel moment îşi făcuse publice planurile cu privire la Complexul multifuncţional, onor primarul Mircea Romocea nu a făcut nicio ofertă proprietarului, ci vine Horj şi îl cumpără cu circa 20.000 de euro.
Nu i-a ieşit planul
Astfel în februarie 2014, Mircea Romocea intenţiona să meargă în faţa consilierilor locali năsăudeni cu un proiect de hotărâre care viza suspendarea unor contracte de concesiune. Cesionarul este nimeni altul decât Ionel Horj, prieten şi fost partener de afaceri al lui Romocea.Proiectul ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi, însă în ultimul moment, Mircea Romocea l-a făcut nevăzut fără a mai da cuiva vreo explicaţie şi nici măcar nu a anunţat în plenul şedinţei, înainte ca ordinea de zi să fie aprobată de aleşii năsăudeni, că îl retrage. Oricum l-a repus pe tapet în scurt timp.
În proiectul de hotărâre supus atenţiei consilierilor locali năsăudeni era vorba de încetarea a nu mai puţin de trei contracte de concesiune, încheiate în anii 2001, respectiv 2004. Astfel, discutăm de un contract de concesiune încheiat în 2001 între Primăria Năsăud şi SC IonesSacis SRL având ca obiect imobil teren şi construcţii „Abator” str. Bistriţei în suprafaţă de 2.800 m.p. De asemenea, un al doilea contract care urmează să înceteze dacă aleşii locali năsăudeni vor aproba, a fost încheiat tot în 2001 între Primăria Năsăud şi PF Horj Ionel şi Mădălina având ca obiect imobilul teren situat în ridul Răstoci în suprafaţă de 714 m.p. Cel de-al treilea contract de concesiune a fost încheiat de administraţia locală năsăudeană în 2004 între Primăria Năsăud şi două societăţi comerciale năsăudene – IonesSacis SRL şi Estrada SRL având ca obiect imobil teren şi construcţii „Centrală termică dezafectată Policlinica veche” în suprafaţă de 490 m.p. în toată această poveste, numitorul comun era Ionel Horj, care deţine SC IonesSacis SRL, dar şi PF Horj Ionel şi Mădălina.
Renunţarea la concesiunea asupra celor trei imobile nu ar fi fost una gratuită, cu atât mai mult cu cât acestea au fost concesionate pe o perioadă de 50 de ani. Horj îşi dorea ca prin cedarea unei suprafeţe de 93 de ari de teren, deci aproape un hectar, în favoarea administraţiei locale năsăudene pentru construirea unui complex de agrement pe malul Someşului, lângă balta Liceului Silvic, să primească la schimb exact cele trei imobile al cărui concesionar este în acest moment.
Chiar dacă suprafaţa imobilelor concesionate este jumătate din suprafaţa de pe malul Someşului, în mod clar Horj ar fi ieşit net în avantaj fiindcă două din imobileleconcesionate au şi construcţii, acestea fiind evaluate la circa 66.000 de euro. Terenul de pe malul Someşului ofertat primăriei de către Horj a fost evaluat la aproximativ 90.000 de euro. Odată schimbul efectuat, în buzunarul lui Horj ar fi intrat şi diferenţa de bani, de circa 25.000 de euro.Pe terenul de pe malul Someşului Horj a pus mâna undeva prin 2013, el plătind, conform informaţiilor noastre, circa 20.000 de euro.
Schimbul dorit de Horj a picat într-un final în Consiliul Local, deşi din preţul de 90.000 de euro la cât a fost evaluat terenul de pe malul Someşului, a mai scăzut circa 15.000 de euro.
Într-un final, prin 2015, Mircea Romocea nu a avut de ales şi a acceptat ideea ca proiectul mult visatului Complex să fie realizat pe doar două hectare de teren şi s-a apelat la un schimb de terenuri în primărie şi Horj, de fapt mai bine zis un schimb de drept de proprietate. Adică Horj a devenit proprietar pe terenul care a fost al administraţiei locale, iar aceasta a devenit proprietar pe terenul achiziţionat de Horj.
Cheltuieli cu studiile
Sper finalul primului său mandat de primar, respectiv în primăvara acestui an, Mircea Romocea a anunţat cu mare tam-tam că proiectul Complexului sportiv este depus la Compania Naţională de Investiţii pentru a obţine finanţare. Anul trecut în septembrie a fost atribuit direct contractul pentru întocmirea studiului de prefezabilitate contra sumei de 82.500 lei, serviciile fiind prestate de o firmă din comuna Feldru – SC ConsVascoliv SRL.
A urmat studiul de fezabilitate, care a fost efectuat în perioada octombrie – noiembrie anul trecut, administraţia locală plătind pentru întocmirea documentaţiei, unei firme din Bistriţa – SC Badamar SRL, înfiinţată în iulie 2015 (contract atribuit direct) o sumă similară, 82.500 lei.
Deci, doar pentru primele documentaţii administraţia locală a cheltuit nici mai mult nici mai puţin decât 165.000 de lei de la bugetul local.
Bani gârlă vor fi plătiţi de la bugetul local
Zilele trecute, noilor consilieri locali li s-a supus spre aprobare pe repede înainte, într-o şedinţă extraordinară deşi nimic nu justifica graba, devizul general privind cheltuielile necesare realizării obiectivului de investiţie „Construire Complex Sportiv Multifuncţional în oraşul Năsăud”. Investiţia este estimată la fix 27.859.9611 lei, adică 6.203.371 euro., din care numai construirea propriu-zisă a complexului se ridică la 4.930.391 euro (22.142.881 lei).
Toate bune şi frumoase până aici, însă din acest total Primăria Năsăud va avea de acoperit nişte cheltuieli neeligibile, plus încă 5% parte de cofinanţare.
Mai precis discutăm despre cheltuielile cu „obţinerea şi amenajarea terenului”, costuri care sunt estimate la 190.140 lei, adică 42.337 euro.
Apoi sunt tot neeligibile sunt cheltuielile cu asigurarea utilităţilor, valoarea acestora ridicându-se la aproape 300.000 de euro.
Avem dintr-un foc circa 342.000 de euro. La această sumă se adaugă procentul de cofinanţare, de 5%, care va scoate de la buget alţi circa 310.000 de euro. La toate acestea se mai adaugă şi alte cheltuieli, inclusiv dotări, care ajung şi acestea la circa 300.000 de euro. Per total, banii pe care i-ar cheltui administraţia locală de la bugetul public al oraşului Năsăud ajunge la circa 1 milion de euro adică aproximativ 44 milioane lei.
Suma este însă una colosală pentru un buget al unei localităţi precum Năsăudul, astfel că bugetul de investiţii ar fi blocat cam în jur de trei ani. În traducere liberă, pe perioada a trei ani, administraţia locală nu ar mai putea efectua alte investiţii în oraş, nici măcar de genul peticirii unor străzi.
(Va urma)
[…] Scump dom’le, scump! Pentru construirea Wonderland de Năsăud, ar putea fi sacrifica bugetul de i… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
„ajunge la circa 1 milion de euro adică aproximativ 44 milioane lei.” 1 milion de euro = aproximativ 4.4 milioane Lei !
Mai Terminați cu vorbăraia ! Invidie ! Dacă este Năsăud înseamnă ca nu se poate face nimic in acest mic oraș ? Asta credeți? Sunteți niște ipocriți cei de la ziarul asta!