Producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Bucureşti
(ELCEN) a anunţat că va decide în martie – aprilie 2010 dacă va construi cele două centrale electrice funcţionând pe gaz natural, în Capitală (zona Progresul) şi la  Fântânele, judeţul Mureş.

Memorandumul de Înţelegere între ELCEN şi consorţiul format din Unit Investment NV (Belgia) şi Wienstrom (Austria) a fost semnat la data de 15 septembrie 2008. Studiul de fezabilitate pentru cele două proiecte a demarat imediat după semnarea memorandumului şi va fi finalizat în martie 2010. Abia după analizarea rezultatelor studiului va putea fi decisă fezabilitatea fiecarui proiect. „Dacă în baza rezultatelor studiului de fezabilitate, Unit Investment NV, Wienstrom şi ELCEN vor decide să construiască cele două centrale electrice, atunci consorţiul şi ELCEN vor negocia documentele constitutive şi, în circa trei luni, va trebui înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului câte o societate mixtă pentru implementarea fiecărui proiect”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Dorel Călian, directorul general al Termocentralei Iernut, parte componentă a grupului ELCEN şi care va avea în coordonare proiectul de la Fântânele – Mureş. Potrivit informaţiilor oferite de Dorel Călian, finanţarea necesară derulării investiţiilor de la Progresu respectiv Fântânele, va fi constituită prin aportul de capital al Consorţiului, în cuantum de 30% din valoarea totală a investiţiei, şi credit contractat de societatea mixtă pentru restul de 70%. „La capitalul societăţii mixte ce se va înfiinţa pentru implementarea proiectului de la Fântanele, ELCEN va participa cu aport în natură constând în toate activele aparţinând CTE Fântânele.”, susţine directorul Termocentralei Iernut. În opinia acestuia, după obţinerea finanţării, construcţia propriu-zisă a fiecărei centrale va dura  aproximativ 30-36 luni. „Punctul final al fiecărei investiţii de acest tip este începerea operării comerciale, adică producerea de energie electrică şi vânzarea acesteia. Vrem să ajungem cât mai repede la acel moment”, ne-a spus Călian.

Marile compani interesate de Fântânele
Directorul Termocentralei ne-a explicat că un proiect de tip Green Field înseamnă un proiect amplasat pe un teren curat, liber de orice sarcini, iar cel de tip Brown Field (cum este cel de la Fântânele) este amplasat pe un teren pe care se află, eventual, construcţii dar şi diferite utilităţi (apă, gaz natural, canalizare, electricitate, etc). Iniţial, pentru CET Progresul din Bucureşti, 19 companii au preluat documentaţia de pre-calificare, iar pentru CET Fântânele din judeţul Mureş, 22 de firme, atât din ţară, cât şi din străinătate. Printre companiile interesate au fost: Electrabel, Energy Power, Romgaz, Verbund, Bulgarian Energetics, Edison, CEZ România, GdF-Suez, Sedesa, Petrom, Dalkia România, Electrica, Mitsui, Fortum Power.
Radu Lupeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.