Furnizorul de combustibil Lukoil furnizează benzină și motorină pentru Consiliul Județean și mai multe instituții subordonate de anul trecut. Anual, instituția consumă combustibil de peste un milion de lei.
De anul trecut, Lukoil asigură benzina și motorina la Consiliul Județean. Instituția a încheiat cu furnizorul de combustibil un acord cadru până în anul 2025, în vederea achiziționării de carburanți auto pe bază de bonuri valorice.
Carburantul va fi folosit de mașinile din parcul auto al Consiliului Județean, ale Serviciului Salvamont, ale Centrului Militar Județean, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița și ale Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Bistrița-Năsăud.
Acordul a fost împărțit în mai multe loturi. Potrivit datelor licitației publice, annual Consiliul Județean și Serviciul Public Județean Salvamont va consuma între 24.800 și 37.200 de litri de benzină și între 88.400 și 152.600 de litri de motorină. Centrul Militar Județean are alocat între 3.800 și 4250 de litri de benzină și între 7.300 și 7.750 de litri de motorină.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență consumă între 10.000 de litri și 12.300 de litri de benzină și între 2.000 și 3.100 de litri de motorină. Structura Teritorială pentru Probleme Speciale va consuma între 7.680 și 14.400 de litri de benzină. Astfel, instituțiile vor consuma între 42.480 și 68.150 de litri de benzină și între 97.700 și 163.450 de litri de motorină.
Anual, Consiliul Județean este pregătit să scoată din vistierie peste 1,2 milioane de lei pentru combustibil pentru parcul auto propriu și al instituțiilor subordonate. Cei mai mulți bani merg pe lotul 1, unde intră mașinile Consiliului Județean și ale Serviciului Salvamont: peste un milion de lei. Lotul 2, compus din mașinile Centrului Militar Județean are alocată suma de 66.000 de lei, lotul 3 cu mașinile ISU are alocată suma de 84.700 de lei, iar lotul 4, cu mașinile Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale aproape 80.000 de lei.
Acordul cadrul pus la punct de Consiliul Județean îi permite instituției să meargă pe mâna aceleiași companii care a câștigat licitația, în cazul acesta Lukoil și efectiv să tot prelungească contractul până în 2025, dar și să organizeze altă licitație, având, în același contract cadru, cu aceleași condiții.
Acum 8 ani, mai exact în 2015, Consiliul Județean, condus tot de Radu Moldovan se mulțumea cu 90.000 de litri de benzină și motorină, cam jumătate cât consumă acum.
Pentru cei 90.000 de litri de benzină, instituția cheltuia peste 500.000 de lei, cam jumătate cât cheltuie în prezent. Acordurile-cadru se pare că s-au practicat încă de pe atunci, însă se întindeau doar pe doi ani.
Mentenanța la Consiliul Județean înghite sume frumușele
Nu doar carburantul, ci și asigurarea funcționării unei instituții precum Consiliul Județean înghite sume importante atât lunar cât și anual. Doar pentru „mentenanță”, instituția a alocat anul acesta mai bine de 100.000 de lei
Astfel, serviciile de mentenanță termică, sanitară și apă canal la sediul Consiliului Județean și la garaje costă 17.600 de lei, serviciile de mentenanță la sistemul antriefracție, sistemul de supraveghere video și control acces pentru sediul Consiliului Județean 12.600 de lei, serviciile de mentenanță pentru rețeaua telefonică a instituției 5.800 de lei.
Pe serviciile de mentenanță pentru platforma exterioară care asigură accesul persoanelor cu dizabilități în instituție, Consiliul Județean cheltuie 5.600 de lei, iar pentru mentenanța liftului alte 8.000 de lei.
Serviciile de asistență informatică la registratură mai înghit 17.920 de lei, iar asistența tehnică a sistemului informatic destinat Registrului Agricol încă aproape 42.000 de lei.
Funcționarea site-ului oficial al instituției, precum și serviciile de găzduire pentru site-urile ecobn și visitbn mai înghit 13.444 de lei. La acestea se mai adaugă servicii de mentenanță servere și exchange server dedicate e-mail-urilor din domeniul portalbn.ro, pentru care s-a direcționat suma de 12.300 de lei.
Întreținerea calculatoarelor și a laptopurilor costă 6.400 de lei, iar reparațiile curente, care sunt și ele externalizate, la sediul Consiliului Județean costă peste 21.000 de lei. Consiliul Județean mai are nevoie de servicii poștale în valoare de 14.000 de lei și dă aproape 170.000 de lei pe emiterea și distribuirea voucherelor de vacanță pe suport electronic.
Primăria Budacu de Jos consumă motorină cât trei instituții la un loc
Nu doar Consiliul Județean cheltuie sume frumușele pe combustibil. O situație cel puțin ciudată am întâlnit-o și la Primăria Budacu de Jos, unde, în prima lună din 2023, Primăria Budacu de Jos a cheltuit 266.280 de lei pe motorină. Achiziția de combustibil s-a făcut prin atribuire directă, de la OMV Petrom. Cu această sumă, primăria de comună a achiziționat 42.000 de litri de Motorină Euro 5.
În documentele achiziției nu se specifică și perioada pentru care se face achiziția, doar că se vor folosi carduri de alimentare. Cei 42.000 de litri i-ar ajunge unei mașini să parcurgă peste 700.000 de kilometri.
Asta înseamnă că primarul Florin Sandu Simionca ar putea anul acesta să facă 3 drumuri și jumătate dus-întors Bistrița-Munchen și să-i mai și rămână motorină de câteva plimbări prin județ. Trei instituții la un loc din cadrul Consiliului Județean abia consumă cât consumă Primăria Budacu de Jos.
Primarul din Șieuț a cumpărat carburant de la soția sa
Situație cel puțin ciudată și la Șieuț, unde primarul a cumpărat carburant tocmai de la soția sa. Potrivit context.ro, se întâmpla în 2021, când Sanivan Trans, SRL-ul deținut de soția primarului Mihai Ivan încheia contract cu Primăria Șieuț în valoare de 27.000 de lei, pentru furnizarea a 6,4 tone de carburant instituției.
Primarul spunea pentru context.ro că nu a considerat că ar fi vreo problemă în faptul că firma soției, care deținea o stație PECO la doi pași de primărie, să asigure carburantul pentru instituție:
„Înainte de a face achiziția ne-am mai consultat cu altcineva și zice „bă, nu aveți probleme”. O parte din angajații primăriei, băiatul de pe buldoexcavator și cel de pe mașina școlii… ei o insistat (n.r. să achiziționeze carburant de la stația PECO a soției). Soția are o stație PECO la 100 de metri de instituție”, a afirmat primarul.
Acesta a mai spus că doar 8.000 de lei au fost plătiți societății soției sale. Ulterior, primarul s-a răzgândit și nu a mai achiziționat combustibil în baza contractului semnat.