Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene a acționat în judecată Consiliul Județean, la început de 2024, în încercarea de a pune mâna pe Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Administrația județeană a cerut acordul consilierilor județeni pentru a achiziționa servicii de asistență juridică pentru a se lupta cu Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene.

În 15 ianuarie 2024, Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene a acționat în judecată Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și pe președintele acestuia. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud și încă nu are un termen de judecată.

Se pare că Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene vrea să pună mâna pe clădirile în care funcționează Muzeul Grăniceresc Năsăudean și curtea aferentă. Uniunea a trimis două solicitări, una la mijlocul anului trecut și alta în toamna anului trecut prin care solicit „reconstituirea dreptului de proprietate sau despăgubiri corespunzătoare”.

„În temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 06 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene a formulat notificările mai sus menționate, completate ulterior cu adresele înregistrate la Consiliul Județean cu nr. II/17210 din 26/07/2023 și nr. 23312 din 11.10.2023, solicitând reconstituirea dreptului de proprietate sau despăgubiri corespunzătoare în cazul imobilelor demolate, precum și terenul aferent acestora, prevăzute în CF nr. 757: casă pe strada fostă Republicii 25, la nr. top 28, 29, 30 cu curte și grădină, în suprafață de 1525 stânjeni, utilizată în prezent ca muzeu”, se arată în proiectul de Consiliul Județean, votat luna aceasta de consilieri.

Consiliul Județean a respins solicitările Uniunii și-și caută avocați

În 5 decembrie, comisia internă pentru analiza notificărilor din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a respins cererile Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene. Instituția susține că Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene nu are calitatea de persoană îndreptățită în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 10/2001, dar și că imobilele solicitate nu au fost preluate în mod abuziv în conformitate cu prevederile aceluiași act normative. 

Muzeul Grăniceresc Năsăudean este clădire monument istoric de tip A, fiind pe lista monumentelor istorice încă din anul 2015. A fost ridicat în secolul al XVIII-lea și a găzduit fostul sediu al cazărmii Regimului II românesc de graniță.

Pentru a se putea lupta cu Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene în instanță, conducerea Consiliului Județean a cerut consilierilor județeni la ultima ședință să își dea okey-ul pentru a apela la o firmă de avocatură, care să reprezinte instituția în instanță.

În proiectul de hotărâre care s-a aflat pe masa consilierilor locali reclama faptul că Compartimentul Juridic are un volum mare de muncă și funcționează cu doi oameni în minus, fiind vacante două posturi de juriști:

„Luând în considerare complexitatea dosarului, importanța și valoarea culturală și economică a imobilelor care fac obiectul litigiului în care funcționează Muzeul Grăniceresc Năsăudean, monument istoric de interes național, practica diferită a instanțelor de judecată în material litigiilor la Legea nr. 10/2001, precum și faptul că Direcția Juridică, administrație locală – compartiment juridic, coordonare consilii locale în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud se confruntă în prezent cu un volum mare și complex de activități juridice, respectiv de consultanță, asistență, reprezentare în fața instanțelor judecătorești, instrumentare a dosarelor, avizare și/sau întocmire contracte încheiate la nivelul instituției, avizare a dispozițiilor președintelui Consiliului Județean de pregătire a documentelor pentru ședințele Consiliului Județean și activități de consultanță juridică acordată structurilor aparatului de specialitate ale Consiliului Județean, în condițiile în care la nivelul acestei direcții sunt în prezent două postură vacante de consilier juridic se justifică achiziționarea de servicii juridice de asistență și reprezentare specializate a județului Bistrița-Năsăud și a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în dosarul civil nr. 110/112/2024 aflat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud”, se arată în expunerea de motive a hotărârii de Consiliu Județean.

Consiliul Județean a pierdut și spitalul de pe Independenței

Acesta nu este primul război pe care-l duce Consiliul Județean în instanță cu Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene. Instituția a pierdut în favoarea Uniunii și spitalul de pe Independenței, care îl cele din urmă a fost vândut unui constructor din județ, iar momentan este lăsat de izbeliște.

Războiul în acel caz s-a întins pe mai bine de 5 ani. Totul a început în 2012, când președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, aflat atunci la primul mandat, semna o dispoziție prin care recunoștea Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene calitatea de urmaș al vechii asociații grănicerești și dispunea restituirea imobilelor revendicate.

Un an și jumătate mai târziu, tot președintele Radu Moldovan anula dispoziția în cauză, întrucât instituția pe care o conducea ar fi intrat în posesia unor documente din care reieșea faptul că imobilele de pe Bulevardul Independenței revendicate de grăniceri ar fi fost preluate de către stat în 1936, ca urmare a unor datorii ale Asociației Comunelor Grănicerești Năsăudene.

Astfel, Consiliul Județean considera că cererea Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene nu s-ar mai fi încadrat în prevederile Legii nr. 10/2001. Ca și acum, Consiliul Județean nu recunoștea nici atunci Uniunea drept urmașă de drept a Asociației Comunelor Grănicerești Năsăudene.

Uniunea a acționat în judecată Consiliul Județean în încercarea de a anula documentul emis, pe motiv de nelegalitate. Grănicerii au pierdut la Tribunalul Bistrița-Năsăud, însă au câștigat la Curtea de Apel Cluj.

Uniunea a înscris imobilul în Cartea Funciară, cu ajutorul unui duplicat al deciziei emisă de Consiliul Județean în 2012, însă instituția a refuzat să elibereze imobilul, în care funcționau două secții ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Uniunea n-a avut însă niciun interes să păstreze ansamblul de clădiri de pe Independenței, așa că în 2021 l-a scos la vânzare, deși statutul interzice înstrăinarea bunurilor.

Se pare că au cerut mai bine de un milion de euro pentru clădiri, printre cei interesați numărându-se inclusive Primăria Bistrița, care voia să transforme ansamblul într-un campus universitar.

În cele din urmă, clădirile și terenul au ajuns în proprietatea celor de la MIS Grup. Imobilul este compus din 10 construcții, cu o suprafață totală la sol de 2.716 mp și o suprafață construită de 4.427 de mp. La acestea se adaugă și o suprafaţă de 7.870 de metri pătrați de curte.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.