Home Administrație Consiliul Județean dă peste jumătate de milion de lei pentru a-și asigura...

Consiliul Județean dă peste jumătate de milion de lei pentru a-și asigura paza la două clădiri

Serviciile de pază continua să sugă sume importante de la bugetele instituțiilor publice. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cheltuie peste jumătate de milion de lei, fără TVA pentru a-și asigura paza la clădirea în care funcționează instituția, dar și la cea a Centrului  Militar Județean, situat în apropiere.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud caută firme care să asigure paza clădirii unde funcționează, dar și a Centrului Militar Județean, situat în apropiere. Pentru a asigura paza celor două obiective timp de un an de zile, Consiliul Județean a scos din vistierie 579.700 fără TVA.

Doar paza clădirii Consiliului Județean și a clădirii de birouri și garaje din curte costă 284.700 de lei, fără TVA. Este vorba despre 1.217 metri pătrați, la care se adaugă clădirea de birouri de 374 de metri pătrați.

Potrivit caietului de sarcini, societatea trebuie să dispună de o experiență relevantă în activitatea de pază și protecție. De asemenea, Consiliul Județean poate să ceară înlocuirea agenților de pază aflați în serviciu, dacă are motive temeinice. Paznicii care ajung la Consiliul Județean au interzis să divulge date și informații confidențiale și secrete de care se bat în timpul serviciului.

Dotările minime cerute sunt: uniformă adecvată sezonului, baston de cauciuc sau tonfă, pulverizator de substanțe iritant-lacrimogene de capacitate medie, mijloace de avertizare sonore și luminoase, adică fluier și lanternă, dispozitiv individual de iluminat, mijloace de comunicare, telefon mobil și stație radio, precum și pistol cu muniție.

Paznicii sunt obligați să anunțe inclusiv dacă se sparge o țeavă

Conform aceluiași caiet de sarcini, personalul de pază trebuie să cunoască locurile și punctele vulnerabile din perimetrul obiectivelor pentru a preveni furturile și spargerile,

„Personalul de pază este obligat să cunoască și să respecte îndatoririle ce îi revin, fiind direct răspunzător pentru paza și integritatea obiectivelor, bunurilor și valorilor încredințate. În timpul serviciului personalul de pază este obligat să cunoască locurile și punctele vulnerabile din perimetrul obiectivelor pentru a preveni producerea oricăror fapte de natură să aducă prejudicii unității beneficiare; să păzească obiectivele, bunurile și valorile primite în pază și să asigure integritatea acestora; să permit accesul în obiective numai în conformitate cu reglementările legale și cu dispoziții interne; să legitimeze și să înregistreze persoanele care solicită accesul în incinta obiectivelor; să înștiințeze de îndată conducerea unității beneficiare și pe șeful său ierarhic despre producerea oricărui eveniment, în timpul exercitării serviciului și despre măsurile luate; în caz de avarii produse la instalații, conducte de apă, rețele electrice și în orice alte împrejurări, care sunt de natură să produsă pagube, să aducă de îndată la cunoștință celor în drept asemenea evenimente și să ia primele măsuri în scopul limitării efectelor”, se arată în caietul de sarcini.

De asemenea, paznicii trebuie să poarte uniformă, să nu se prezinte la serviciu sub influența băuturilor alcoolice și să nu consume în timpul serviciului, dar și să respecte normele de comportament civilizat în relațiile cu publicul și să nu părăsească postul de pază până la înlocuirea cu alt agent de pază.

Paza Centrului Militar mai înghite 295.000 de lei

Consiliul Județean asigură și paza Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud, pentru care plătește 295.000 de lei, fără TVA. Este vorba despre un contract pe un an.

„Serviciile constau în paza următoarelor obiective: sediul Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud, situat în localitatea Bistrița, Bulevardul Republicii, nr. 3-5, județul Bistrița-Năsăud, pentru care se solicită un post de pază/control acces înarmat. Serviciile de pază vor fi asigurate permanent, fără întrerupere, în fiecare zi, inclusiv sâmbăta și duminica și în zilele de sărbători legale”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Pentru a asigura paza non-stop la Centrul Militar Județean este nevoie de 5 agenți, care vor face ture a câte 24 de ore. Aceștia vor avea pistol și muniție aferentă. În plus față de paznicii de la Consiliul Județean, aceștia vor avea și aparate cu electroșoc, mijloace de protecție individuală împotriva armelor, adică mască contra gazelor, ochelari de protecție, mănuși de protecție, combinezon și echipament specific de intervenție.

De asemenea, în situații deosebite, firma trebuie să asigure un agent de pază pentru dublarea postului de pază, cu un termen de reacție de maxim 30 de minute, dar și o echipă formată din 2-3 agenți de pază pentru patrularea în perimetrul exterior al obiectivului, cu termen de reacție de maxim 30 de minute.

„Prestatorul nominalizează un șef obiectiv de pază/tură. Principala responsabilitate a acestuia este de a asigura legătura între unitatea militară beneficiară și prestator și de a rezolva eventualele problem care apar. Personalul nominalizat trebuie să aibă reședința în zona de executare a contractului și să fie disponibil de îndată la sesizarea unei nereguli. (…) Șeful obiectivului trebuie să aibă minim 2 ani experiență, în domeniul securității, în sistemul național de apărare sau ordine publică sau 3 ani în cadrul unei societăți specializate de pază și protecție”, se precizează în caietul de sarcini.

Serviciile de pază… tot mai scumpe de la un an la altul

Consiliul Județean a avut propriul serviciu de pază, pe care l-a desființat acum un deceniu, când a deschis practic ușa firmelor private pentru a face bani cu asta. Direcția Județeană de Pază a fost înființată în anul 2005 ca instituție publică de interes județean, autofinanțată, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Județean.

Schimbările au început în anul 2013. După ce a transformat Direcția Județeană de Pază în serviciu județean, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a renunțat cu totul la acesta.

În schimb a fost înfiinţată o societate comercială sub aripa SC LDP SA – SC LDP Security SRL – care să preia angajaţii serviciului de pază rămaşi după restructurare. Apoi, LDP Security a fost transformată în Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL. Pentru a pune mâna pe aceste servicii, firma respectivă a fost nevoită să participe la licitații publice.

Serviciile de pază par să coste tot mai mult de la un an la altul. În 2023, Consiliul Județean aloca pentru 8 luni de pază 174.000 de lei. Era vizat, de asemenea, sediul Consiliului Județean și imobilul de birouri și garaje din curte. Condițiile cerute prin caietul de sarcini erau similare.

Nu doar Consiliul Județean externalizează serviciile de pază, ci și alte instituții care ar avea posibilitatea să și le asigure singure. Și Primăria Bistrița externalizează serviciile de pază, deși acestea ar putea fi asigurate, fără probleme, și de Poliția Locală.

Andreea Radu

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version