Situatia în care se afla Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud este unica în România, similara cu cea de acum doi ani, din 2006, când consilierii judeteni ai decedatei Aliante DA au demisionat.

Acum, desi au trecut mai bine de doua luni de la alegerile locale si de la constituirea legislativului judetean, nu sunt cunoscuti înca vicepresedintii. Cei alesi, totusi, de majoritate nu sunt recunoscuti si, deci, nu pot fi validati.

Starea de fapt

Revenim, pe scurt, cu datele problemei din sedinta de constituire În prima parte a sedintei au fost validate mandatele de consilieri judeteni, dupa care s-a trecut la punctul doi al ordinei de zi – alegerea vicepresedintilor. Astfel, s-au facut propuneri pentru alegerea vicepresedintilor, fapt ce a stârnit schimburi de priviri cu subîntelesuri printre participanti si mai ales printre invitati. Între acestia se aflau si liderii judeteni ai partidelor fericite de electorat cu mandate de consilieri deja validate. Numai ca, imediat dupa începerea votului a aparut si „ruptura” între tabere – cea formata de consilierii PD-L si tabara pesedisto-penelista, majoritara în consiliu – din cauza ca unii dintre consilierii majoritari si-au exprimat votul la vedere, si nu secret.

Astfel, presedintele ales uninominal, Liviu Rusu, gaseste motiv de întrerupere a votului si suspendare a sedintei. Drept urmare, presedintele si consilierii democrat-liberali parasesc sala odata cu toata „logistica” sedintei. Majoritatea ramasa în sala decide, dupa consultari cu liderii judeteni ai PSD si PNL, sa continuie sedinta cu ordinea de zi aprobata initial. Sub presedentia consilierului PSD Doina Pana procedura de vot merge mai departe si sunt alesi ca vicepresedinti Mihai Bumbu (PNL) si Gheorghe Marinescu (PSD). Urmeaza însa o alta lovitura, aplicata de secretarul CJ, Iosif Redl – documentele necesare a fi înaintate catre Prefectura pentru avizul de legalitate nu sunt semnate de acesta. Ulterior, mai are loc o sedinta a consiliului judetean, în care trebuiau rezolvate în componenta de avarie câteva probleme curente propuse, dar nu înainte de a fi alese în mod legal comisiile de specialitate. Acestea însa blocheaza apoi unele proiecte de hotarâre. Cu toateacestea, presedintele C.J. si tabara democrat-liberala sustin ca „onor-Consiliul” functioneaza si treburile merg. Având aceste date am fost curiosi sa aflam care este pozitia opozantilor majoritari despre problema în cauza, functionarea consiliului.

Unii spun ca da, altii spun ca ba

Consilierii PSD sustin ca alegerea vicepresedintilor s-a facut legal cu majoritatea necesara si ca s-a deschis o actiune în instanta, care va hotarî de partea cui este dreptatea. Mai mult, consilierul Doina Pana a venit chiar cu ideea de a se reintroduce pe ordinea de zi a sedintei urmatoare o repetare a alegerii respective. Desigur emotiile taberei pesediste sunt diminuate de majoritatea asigurata prin sprijinul oferit de penelisti.

Vis-a-vis de aceeasi problema, am dorit sa afla care sunt parerile si în tabara liberala. Contactat telefonic, consilierul PNL Dorin Popescu a avut o atitudine similara cu cea a pesedistilor, adaugând ca situatia este una unica în tara si ca problema trebuie rezolvata cât mai urgent, ca sa nu fim de râsul lumii.

Ce putem sa întelegem de aici? Aproape nimic. Pentru a mai ridica putin ceata, am solicitat si opinia reprezentantilor Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, care în mod normal trebuie sa vegheze la legalitatea celor petrecute în Consiliul Judetean. Subprefectul Radu Tamasoi a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca la Prefectura s-au primit doua rânduri de documente privind sedinta respectiva a C.J. – un rând de documente legal întocmite, cu semnaturi si sigilii, cu privire la prima parte a sedintei; un al doilea rând de documente contineau doar semnatura presedintelui de sedinta, ales de majoritatea ramasa în sala dupa plecarea presedintelui Liviu Rusu si a consilierilor democrat-liberali. Acestea din urma nu au stampila institutiei, semnatura secretarului general si nici stampila acestuia. Ca atare nu pot fi considerate legale. „Stim ca exista o actiune în justitie în acest sens si asteptam solutia ce se va da în acest caz”, a precizat subperfectul Tamasoi. Scurt, clar si la obiect.

Cert este un singur lucru – în Bistrita-Nasaud avem un consiliu unic în România, în aprecierea unora legal si functional, în apreciera altora nelegal si nefunctional.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.