Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se pregătește să dea unei firme 275.000 de lei pentru a afla cum se circulă în județ. Firma câștigătoare va monitoriza și înregistra circulația rutieră pe drumurile județene anul în curs.

Instituția a organizat o licitație publică pentru a găsi o firmă care să înregistreze circulația rutieră pe drumurile județene în anul 2020. Pentru această monitorizare și studii, Consiliul Județean a alocat nu mai puțin de 275.000 de euro, adică peste 50.000 de euro. Fondurile provin din bugetul instituței.

„Înregistrarea circulației se realizează în scopul determinării cât mai exacte a celor mai importante caracteristici ale traficului: intensitatea și componența. Înregistrarea circulației rutiere se efectuează periodic, o dată la cinci ani, și are ca scop determinarea repartiției și evoluției în timp a traficului de vehicule de marfă și de persoane pe rețeaua de drumuri publice județene și stabilirea gradului de solicitare din trafic a acesteia. (…) Cunoașterea caracteristicilor traficului pe rețeaua rutieră este absolut necesară pentru fundamentarea și proiectarea investițiilor rutiere și a lucrărilor de întreținere și reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulației rutiere și urmărirea dinamicii de evoluție a traficului pe rețeaua rutieră, precum și elaborarea de studii pentru: evaluarea calității aerului prin estimarea emisiilor din traficul rutier și a impactului asupra mediului ”, se arată în caietul de sarcini a licitației publice organizate de Consiliul Județean.

Planul „sofisticat” de măsurare a traficului: numărarea manuală

Pentru evaluarea traficului nu se vor folosi ceva instrumente sofisticate, ci banala numărătoare, după cum se arată și în caietul de sarcini al licitației. În acest sens vor fi organizate 38 de posturi, de unde vor fi numărate, pe grupe de vehicule, autoturismele care circulă pe ambele sensuri:

„Înregistrarea se face după trecerea vehiculului prin dreptul postului, printr-o liniuță verticală în căsuța din formular aferentă categoriei respective de vehicule. Pentru ușurarea însumării, liniuțele se grupează câte cinci: patru vertical și una orizontal. (…) Înregistrările se efectuează pe perioade de câte o oră. Fiecărei ore i se afectează, după necesitate, unul sau mai multe rânduri din formular”, se mai arată în caietul de sarcini.

Practic, pentru fiecare din cele 38 de posturi de monitorizare, firma care va câștiga licitația trebuie să asigure un recenzor și să îl doteze cu o masă sau suport ferm pentru formular, scaun, creioane, ceas și sursă de lumină pe timp de noapte.

Contractul se întinde pe 8 luni, perioada fiind aprilie-noiembrie, iar recepția serviciilor se va face lunar, după predarea formularelor de înregistrare completate și semnate de recenzori. De asemenea, plata se face lunar.

Instituția a cheltuit 80.000 de euro să transporte romi la cursuri de calificare

Acesta nu este prima dată când Consiliul Județean cheltuie sume importante pe nimicuri. În 2018, aceeași instituție organiza o licitație publică pentru servicii de transport, pentru care alocase nu mai puțin de 370.210 lei, adică aproape 80.000 de euro.

Transportul era pentru beneficiarii unui proiect social, care participau la cursuri de formare profesională. Culmea, aceste cursuri nu se desfășurau nici la mare, nici la munte și nici măcar în alt județ. Deplasările vizează ruta Bistrița – Teaca. În această sumă, cei care vor câștiga licitația sunt nevoiți să ofere și o sticlă de apă celor pe care îi transportă.

„Obiectul contractului îl reprezintă achiziționarea de servicii de transport care include: deplasarea cursanților la diferite firme unde se va desfășura instruirea practică a beneficiarilor, participanți la programele de formare profesională, derulate în cadrul proiectului și asigurarea pe perioada deplasării a unei sticle de apă de 500 de ml pentru fiecare persoană în timpul transportului. Transportul se va desfășura de regulă pe traseele Teaca – Bistrița și retur, dar în funcție de necesități, pot fi solicitate și deplasări către alte destinații (dacă este cazul) pe raza județului Bistrița-Năsăud”, se arată în caietul de sarcini al licitației publice.

Cei care beneficiază de aceste deplasări sunt participanții la programele de formare profesională (instruire practică) derulate în cadrul proiectului „IMPACT TEACA – Măsuri integrate pentru îmbunătățirea situației socio-economice a persoanelor defavorizate din comunitățile marginalizate ale comunei Teaca”.

Consiliul Județean a primit, în total, de la Uniunea Europeană 20,6 milioane de lei pentru a-i integra pe romii din Teaca și a reduce numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Sunt vizați romii din Teaca, Viile Tecii și Pinticu, unde această minoritate etnică depășește 23%.

Anul Centenarului, anul plimbărilor pe bani mulți

Cel mai „păgubos” ani pare să fie 2018, când Consiliul Județean a cheltuit sume importante pe plimbarea ansamblurilor folclorice din județ în diferite țări, în numele Centenarului. Ansamblurile au ajuns la Milano, Nurenberg sau Republica Moldova.

Doar aceste trei deplasări au costat în jur de 15.000 de euro. Tot în 2018, Ansamblul Dor Românesc a vizitat Polonia, excursie care a costat peste 16.000 de euro. Cea mai scumpă excursie pare să fie una în Israel.

Aceasta s-a întins pe o săptămână și evident a fost achitată din bani publici. Distracția n-a fost deloc ieftină: transporul și cazarea au costat nu mai puțin de 25.000 de euro.

Județul Bistrița-Năsăud s-a clasat pe primele poziții când a venit vorba de sumele sparte în numele Centenarului. Au fost contorizate evenimentele folclorice, târgurile, expozițiile și deplasările în străinătate, chipurile, pentru promovarea tradițiilor printre străini și conaționali mutați în diferite țări ale Europei.

În fruntea clasamentului se află județul Timiș, care a alocat cel mai mare buget pentru evenimentele dedicate Centenarului. Este vorba despre 2,5 milioane de lei.

Timișul este urmat de Călărași, care a alocat pentru evenimentele dedicate sărbătoririi Marii Uniri 2,4 milioane de lei. Culmea, pe poziția a treia regăsim Bistrița-Năsăud, care a spart de dragul Centenarului 1,6 milioane de lei, bani proveniți de la diferite instituții din județ.

Pe locul 4 regăsim Brașov, cu 1,1 milioane de lei alocate, pe locul 5 județul Mureș cu o alocare de peste un milion de lei. Județele care au alocat sumele cele mai mici de dragul Centenarului sunt Cluj (doar 30.000 de lei), Neamț (în jur de 21.000 de lei), Iași (10.000 de lei), Dolj (9.000 de lei) și Argeș cu doar 3.000 de lei alocați.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.