Consiliul Județean s-a judecat cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, după ce aceasta din urmă ar fi mărit chiria unui teren de la Colibița, din pix. Este vorba despre un teren situat la coada lacului, unde autoritățile județene voiau să amenajeze facilități pentru cei care vor să se relaxeze lângă lac.

Aproape jumătate de an s-a judecat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, care a vrut să execute silit instituția. Dosarul a fost înregistrat anul trecut în aprilie la Judecătoria Cluj-Napoca, iar instanța s-a pronunțat în toamna anului trecut, dând dreptate Consiliului Județean.

Se pare că Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa nu a fost mulțumită cu soluția și a atacat-o prin apel, sperând să obțină la Cluj suma imputată Consiliului Județean. Astfel, dosarul se va muta la Curtea de Apel Cluj, care va avea ultimul cuvânt de spus.

Totul a pornit de la un teren pe care Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa l-a închiriat Consiliului Județean la Colibița, în anul 2019. Acesta are o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați și este situat în cuveta lacului de acumulare Colibița. Acolo, Consiliul Județean voia să amenajeze facilități pentru cei care vor să se relaxeze pe malul lacului Colibița.

Deși terenul a fost închiriat în 2019, până acum Consiliul Județean nu a amenajat nimic acolo, în ciuda faptului că chiria a fost plătită pentru toți acești peste trei ani.

Administrația Bazinală Someș-Tisa a mărit chiria „din pix”

În 2021, Consiliul Județean s-a trezit cu chiria aproape dublată, din pix de Administrația Bazinală Someș –Tisa. Asta în condițiile în care nici măcar nu apucase să se folosească de terenul în cauză. Consiliul Județean a refuzat să plătească diferența de chirie, mai ales că îi era cerută și retroactiv. Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa nu s-a lăsat și a început demersurile de executare silită a Consiliului Județean, pentru suma de 142.660 de lei.

„Prin somația nr. 373 EXF/12.04.2022 emisă de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, în dosar fiscal nr. 125/2022, înregistrată la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu nr. 18884/15.04.2022, a fost înștiințată că figurează în evidența fiscală a acestei instituții cu suma de plată de 142.660 lei, pentru care s-a început urmărirea silită, fiind invocat ca titlu executoriu factura fiscală nr. 9589/25.02.2022, emisă conform art. 81 alin (3) din Legea 107/1996, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în motivarea sentinței dată de Judecătoria Cluj-Napoca.

Consiliul Județean a considerat factura respectivă nelegală: „Factura emisă nu a fost acceptată la plată și a fost restituită în original cu răspunsul nr. Icb/8600/14.04.2022, fiind comunicate și motivele de netemeinicie a solicitării de achitare a unei chirii recalculate mai mari față de prețul contractual”.

Consiliul Județean mai spune că executarea silită nu a fost demarată pe baza unei hotărâri judecătorești, iar factura emisă nu „îndeplinește exigențele legale pentru a constitui titlul de creanță fiscală”.

Recalcularea chiriei a vizat perioada 27.02.2019 – 31.05.2021. Prin contractul de închiriere din 2019 încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa s-a stabilit o chirie de 0,14 lei/mp/lună fără TVA. Prin actul adițional din toamna lui 2021, chiria a fost majorată la 0,29 lei/mp/lună, începând cu data de 01.06.2021.

Curtea de Conturi a „strâns” cu ușa  ABA Someș-Tisa

Se pare că decizia de a executa silit Consiliul Județean a venit după ce Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fost strânsă cu ușa de Curtea de Conturi. În urma unui control, auditorii instituției au ajuns la concluzia că, chiria stabilită în prima fază pentru terenul de la Colibița a fost mult prea mică și a cerut Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa să îndrepte lucrurile.

În 2020, Curtea de Conturi a constatat nerespectarea prevederilor legale privind închirierea bunurilor proprietate publică a statului aflate în administrarea intimatei.

Curtea de Conturi a constatat că a existat o fundamentare greșită a prețului inițial de pornire a procedurii de licitație, care ar fi trebuit să fie de minim 0,29 de lei/mp/lună. Așa se face că Administrația Bazinală a încercat să ceară retroactiv diferența de chirie stabilită în 2019.

Instanța a dat dreptate Consiliului Județean, susținând că deși prin caietul de sarcini al licitației organizate de CJ în 2019 a fost stabilit un preț care încălca prevederile legale, instituția nu poate fi obligată să suporte majorarea prețului:

„Faptul că prețul contractului a fost stabilit prin caietul de sarcini cu încălcarea prevederilor legale, aspect reținut în raportul Curții de Conturi, nu îi este imputabil contestatorului locatar, astfel că acesta nu poate fi obligat să suporte majorarea prețului contractului în lipsa unui suport legal în acest sens, în speță, în lipsa respectării prevederilor art. 11 lit. d) din contract sau în lipsa acordului părților în acest sens. În plus, controlul efectuat de Curtea de Conturi constată doar abaterile sau neregularitățile cu privire la aplicarea legii, care au generat paguba, în baza datelor puse la dispoziție de către instituția supusă controlului. Constatările Curții de Conturi, precum și măsurile dispuse în sarcina entității controlate sunt obligatorii exclusiv pentru aceasta din urmă, în condițiile în care raportul de control constată doar producerea pagubei, fără să constituie, prin el însuși, izvor al creanței. În egală măsură, raportul Curții de Conturi nu îi este opozabil contestatorului, cu atât mai mult cu cât acesta nu a avut posibilitatea contestării sau a formulării anumitor obiecții, opțiuni puse exclusiv la dispoziția entității audiate”.

Instanța clujeană a anulat toate actele și formele de executare silită inițiate de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa: „Instanța apreciază că cererea contestatorului (Consiliul Județean Bistrița-Năsăud) este întemeiată, astfel că urmează a admite contestația la executare și va anula toate actele și formele de executare silită”.

Consiliul Județean avea planuri mari pentru Colibița, unde, momentan a reușit să asigure un drum practicabil și parte din utilități. Planul era ca acolo să fie amenajat un centru județean de agrement, cu zonă de promenadă de circa 4 kilometri pe ambele maluri ale lacului, pentru activități recreaționale și cu un amfiteatru pentru activități culturale.

Deși autoritățile județene nu s-au mișcat și pe partea de dezvoltare a facilităților de turism, s-au mișcat în schimb dezvoltatorii imobiliari, care în ultimii ani au pus pe picioare facilități hoteliere cu condiții de lux și piscine spectaculoase.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.