Chiar dacă motivul ar fi criza economică, nesimţirea, lipsa de discernământ sau pur şi simplu imoralitatea, unii oameni nu rezistă să nu se întindă cât pot, mai ales dacă legea le şi permite acest lucru.
Este cazul uneia dintre persoanele aflate în preajma preşedintelui Consiliului Judeţean, mai exact Grigore Turcu.

Dintre toţi consilierii preşedintelui CJ BN, Grigore Turcu câştigă cel mai bine, aproximativ 4.000 de lei (sumă confirmată chiar de preşedintele CJ, Liviu Rusu), cu tot cu “tolba” de sporuri de vechime şi alte “minuni”. Pe lângă aceasta, consilierul Turcu mai beneficiază şi de o indemnizaţie de şomaj, întrucât… legea îi dă voie.  

Cine este Grigore Turcu?

Odată ce a pierdut alegerile de anul trecut şi nu a mai fost ales primar al comunei Nimigea, Grigore Turcu şi-a depus actele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a beneficia de ajutor de şomaj, ca „orice om care se gândeşte la familia sa”. Nimic de comentat aici. Apoi, Grigore Turcu a „zburat” puţin şi pe la Consiliul Local Nimigea, dar nu a stat prea mult, deoarece i s-a ivit un post călduţ lângă preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. Spre bucuria lui, Turcu a primit câştig de cauză în procesul pe care l-a intentat Consiliului Local Nimigea în luna octombrie, anul trecut. Atunci, Grigore Turcu a depus o plângere prin care solicita revocarea hotărârii prin care s-a decis încetarea mandatului său de consilier local al comunei Nimigea. După ce s-a ajuns în instanţă, Tribunalul Bistriţa-Năsăud i-a dat câştig de cauză lui Grigore Turcu, sentinţa fiind definitivă, cu toate că reprezentanţii Consiliului Local Nimigea au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj. După ce şi-a rezolvat şi problema de incompatibilitate cu statutul de ales, (fiind la un moment dat şi consilier local al comunei Nimigea), Grigore Turcu a rămas pe un singur post, cel de consilier al preşedintelui CJ BN, Liviu Rusu, primind în continuare „o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj”.

Ca orice consilier care se respectă şi primeşte mai mulţi bani decât face, Grigore Turcu câştigă undeva la 4.000 de lei, lunar. Cu toate acestea, el mai primeşte şi indemnizaţia respectivă (până luna viitoare inclusiv), insignifiantă însă comparativ cu câştigurile ce îi revin de la locul de muncă.

Aproape 1.000 de lei de la AJOFM, anul trecut

Din declaraţia de avere a lui Grigore Turcu, completată în data de 25 mai, anul curent, reiese faptul că acesta a încasat în 2008, suma de 12.712 lei din activitatea de primar al comunei Nimigea, 16.263 de lei din activitatea de consilier personal al preşedintelui CJ, Liviu Rusu şi 360 de lei ca şi consilier local al comunei Nimigea. Din asocierea la o firmă cu activitate suspendată, Grigore Turcu a primit anul trecut suma de 100 de lei, iar ca şi acţionar în Nimigea a beneficiat în 2008, de 1.350 de lei. Pe lângă toate acestea, Grigore Turcu a mai primit anul trecut şi suma de 991 de lei, indeminazaţie de şomaj, adică echivalentul alocaţiilor de stat pe care le-au primit, în 2008, cei doi copii ai săi, Andrei şi Horia Turcu (960 de lei). Conform actului (vezi foto), pentru luna aprilie a acestui an, Grigore Turcu a primit o indemnizaţie de şomaj în valoare de 186 de lei.

Aşa spune legea…

Potrivit Legii nr. 76/2002 , Art.72 , aliniatul 1, „persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare şi ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării, până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii”. Tot conform Legii nr. 76/2002, art.17, aliniatul 1, pct. c, „beneficiază de indemnizaţie, persoanele cărora le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, dacă anterior au fost încadraţi în muncă sau dacă reluarea activităţii nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului”. Sunt paragrafe la care, Grigore Turcu se încadrează perfect legal, urmând a mai primi această indemnizaţie de şomaj, inclusiv în luna iulie a acestui an.  

Moral sau imoral?

Contactat telefonic, Grigore Turcu a precizat că nu se simte vinovat de încasarea banilor din indemnizaţia de şomaj, deoarece legea i-a permis să beneficieze de aceşti bani, pe lângă salariul pe care îl câştigă de la Consiliul Judeţean. „În momentul în care am pierdut alegerile şi nu am mai ieşit primar, mi-am depus actele pentru şomaj la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. Oricum, în luna iulie se termină perioada şi vor fi ultimii bani. (…). Am depus în fiecare lună o declaraţie conform căreia sunt angajat. De ce să nu i-au banii dacă legea îmi permite asta ?. Am şi eu familie, am copii. Mi se pare foarte moral că am beneficiat de aceşti bani, atâta timp cât este şi legal. Eu nu pun în cumpănă moralitatea unei legi. Nu am putut să renunţ la aceşti bani dacă statul a considerat că trebuie să îi primesc. (…) La Consiliul Judeţean câştig în jur de 2.600 de lei brut. Acum, într-adevăr sunt şi sporuri, dar nu ştiu exact să vă spun la ce sumă se ajunge. Nu cred că depăşesc 700 de euro”, a precizat detaşat consilierul preşedintelui CJ BN, Grigore Turcu.

Liviu Rusu crede că e un act de imoralitate

Problema cu moralitatea este văzută cu totul diferit de către preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. Şeful direct al consilierului este de părere că Grigore Turcu nu ar fi trebuit să se „milogească” pentru o sumă nesemnificativă de bani, care probabil ar fi fost de un mai mare ajutor unei bătrâne sau unei persoane cu handicap. “Ştiţi cum e… problema aceasta cu moralitatea diferă de la persoană la persoană. Cunosc foarte bine situaţia lui Grigore Turcu şi nu o dată i-am spus că mai devreme sau mai târziu va trebui să îşi spele păcatele şi poate să strângă cumva acei bani să îi idea înapoi. Nu cred că la statutul său ar fi trebuit să se coboare aşa de jos pentru acei bani(…). Grigore Turcu lucrează la Consiliul Judeţean de aproape un an de zile, iar salariul său brut este, într-adevăr, undeva la 2.600 de lei. Dar dacă punem la un loc toate sporurile care îi revin, ajunge la aproape 4.000 de lei în mână, lunar. Din punctual meu de vedere, această atitudine încăpăţânată a sa de a lua banii aceia care sunt foarte puţini, reprezintă un act de imoralitate. Mai devreme sau mai târziu va plăti pentru asta, sunt convins!”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu.

Ruşinică !

Dacă trecem în revistă tot ce am amintit mai sus, lui Grigore Turcu îi mai lipseşte adăugat, la tot ce câştigă, încă un spor: SPORUL DE RUŞINE! Dacă nu l-a primit până acum i-l oferim noi cu mare drag, prin intermediul acestui articol. Ne place sau nu, acestea sunt legile din România , destul de şubrede, care însă permit unora să uite că mai există şi… MORALITATE.

Iulia Stupinean

8 COMENTARII

  1. Fiind primar dictator, a inreconectat toate telefoanele din primărie in biroul lui pentru a putea fi ascultate.A uitat sa solicite si spor de cască.

  2. autoarea articolului sa invete sa citeasca declaratii de avere si interese.parti sociale nu reprezinta venit!bine ca denigrarile comandate sunt morale,pentru ca primarul runcan sa imparta „gazete”la taure si in alte sate ale comunei.”hotii striga hotii”

  3. Fiind primar dictator,a interconectat toate telefoanele din primărie în biroul lui pentru a fii ascultate. A uitat să solicite şi spor de cască.

  4. De ce nu terminati cu circul asta?Credeti ca faceti un bine comunitatii din Nimigea denigrand pe toata lumea care nu are ” culoarea rosie”.

  5. vorba proverbului: nu-i prost cine mananca 2 paini,e prost cine i le da, se pare ca legea e de partea lui; mai lasati-l pe turcu in pace si ocupati-va de problemele comunei care asteapta competenta din partea d-voastra,fiti conducatori ai comunei nu va transformati in postasi,sau numai de atit sunteti in stare.

  6. d-na care a scris articolul sa invete sa citeasca o declaratie de avere,faptul ca ai actiuni la o firma nu inseamna venit, net cultura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.