Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus începerea urmăririi penale faţă de şase perosane, faţă de care s-a luat măsura reţinerii şi apoi cea a obligării de a nu părăsi ţara, pentru comiterea infracţiunilor de şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la delapidare.

„Din actele de urmărire penală efectuate până la această dată de procurori cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, rezultă că învinuiţii, având calitatea de consilieri locali în cadrul Consiliului Local al comunei Livezile, jud. Bistriţa-Năsăud, în cursul lunii noiembrie 2013 l-au constrâns prin ameninţare pe S.I. (n. r. Simionca Ioan – fratele primarului comunei Livezile, Traian Simionca), preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Livezile, – cercetat la rândul său pentru infracţiunile de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată –  să le dea, din gestiunea asociaţiei, suma totală de 6000 lei, în schimbul deplasărilor pe care învinuiţii le-au realizat pentru recepţia unor lucrări şi amenajări efectuate pe terenul concesionat de comuna Livezile în favoarea asociaţiei.

Pentru justificarea lipsei din gestiunea asociaţiei şi pentru a da aparenţă de legalitate plăţilor făcute de către asociaţie consilierilor, a fost întocmit un proces verbal de recepţie în care s-a consemnat în fals realizarea unor lucrări pe o suprafaţă mai mare de teren decât cea amenajată în realitate.

La data de 22 noiembrie 2013, învinuiţii au fost surprinşi în flagrant de către organele judiciare, imediat după primirea, în condiţiile arătate, a ultimei tranşe din banii pretinşi, respectiv 3.100 lei din suma totală de 6000 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

Acţiunea de surprindere în flagrant a fost realizată de procurori cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, respectiv al ofiţerilor poliţiei judiciare din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie  Bistriţa-Năsăud.

În cauză, cercetările vor continua pentru lămurirea tuturor împrejurărilor legate de săvârşirea faptelor şi instituirea răspunderii judiciare.

Precizăm că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.